Молим вас, схватите крајње озбиљно ову ситуацију

СНЕЖАНА ЖИВКОВИЋ, МЕДИЦИНСКА СЕСТРА НА РАДУ У МИЛАНУ СВОЈИМ СМЕДЕРЕВЦИМА ПОРУЧУЈЕ:

Док је, током минулог викенда, у Италији, вирус узимао маха односећи на стотине људских живота у само једном дану, једна од Смедеревки која се као медицинска сестра налази на раду у Милану, осетила је потребу да својим суграђанима пренесе неколико важних порука.

Свет су протеклих дана обилазиле потресне слике и писма медицинских радника из Италије који су, уз сво поштовање према преминулима, такође велике жртве корона вируса. Свој очај због немогућности да свима помогну, делили су, уз поруке и упозорења широм планете, а међу њима је и Смедеревка Снежана Живковић, медицинска сестра која од 2003. године живи у Милану. Тренутно ради у тамошњој болници на одељењу анестезије и реанимације, а нашим читаоцима се обраћа овим речима: „У Италији људи умиру, свакога дана све више и више. Очекује се да ће се у наредних 14 дана број заражених повећавати, а самим тим и број умрлих из простог разлога што су све затворили тек пре неки дан, а инкубација вируса траје 15 дана. Италијански здравствени систем по уређености заузима четврто место у свету. Италија има 60 милиона становника. Ломбардија је најразвијенија регија, Милано град са 1,3 милиона људи, али се деси да кроз њега прође у току дана и до 10 милиона што туириста, што пословних људи. Ово што тренутно преживљавају Милано и Ломбардија и цела Италија, очекују спремне и у страху све земље. Сви су имали времена да се спреме. Сви осим Италије којој се ово прво десило. Сви осим Србије.

Мени је јако жао бар Срби не схватају озбиљност ове болести на време, а свесни су какве су болнице у Србији. У Србији нема толико вентилатора колико ће бити потребно, а нема ни доктора који ће их моћи користити. Јер за то су потребни анестезиолози и пулмолози, не могу остали доктори јер им то није специјализација. У Србији само три недеље временски касни ово што Италијани тренутно преживљавају. Не плаши мене Италија, извући ће се они, помаже им ЕУ, Кина, донатори… Ја нисам побегла одавде, а могла сам још првог дана. За Ускрс не долазим, зато што ми савест не дозвољава, а и свесна сам одакле долазим и коме идем. Било би лепо и паметно да то ураде сви који тренутно нису у Србији. Не идите пре лета, а ви који сте већ тамо, не излазите по кафанама, сплавовима, теретанама, останите у својим кућама. Заштитите себе и оне које волите. Мислим на све вас“ – поручује Снежана Живковић.    

Leave a Reply

Your email address will not be published.