ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА НАШЕ ВЕРНИКЕ О ПАРОХИЈСКИМ АКТИВНОСТИМА СВЕШТЕНСТВА ЦРКВЕ СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЕВАНЂЕЛИСТЕ ЛУКЕ

1 min read

Драга наша духовна децо,
Позивамо вас да слушате своју државу, а изнад свега своју Цркву – и понашате се у складу са тим. Црква увек, а особито у ове тешке дане, служећи Богу, служи и спасењу и сваком добру како својих верника тако и наших ближњих. Сви смо позвани на одговорност и трезвеност. Црква поштује значај и достигнућа медицине, сматрајући их великим Божјим даром и великим људским подвигом, при чему Црква својим верницима нуди и јединствени лек бесмртности, свето Причешће, као и благодат својих светих Тајни и свог целокупног благодатног дејства.
Наша црквена заједница заузима пастирски и икономијски став, поштује мере државе и служи Богу и ближњима. Суочавамо се сви ми са искушењем под називом пандемија Ковид-19. У овој ситуацији трудимо се да пронађемо најбоље решење за евхаристијско сабрање у условима пандемије. Литургијско служење кроз векове никада није забележило епидемију која потиче из Евхаристијске чаше. Хришћани се причешћују самим Богом. Хришћани сматрају причешће као лек бесмртности, дакле против свих вируса и душевних и телесних.
Као Црква верујемо да нам причешће не може наудити, не може нам нанети никакво зло, па ни пренети болест. Наша вера није ствар медицинског објашњења, па да се супротстављамо медицини. Сматрамо да морамо бити одговорни и прибрани у овом времену, и на сваки начин помоћи држави и медицинским радницима.
Ових дана смо у бројним медијима и новинама слушали разне неистине на рачун Цркве. O Цркви су причали они који не иду у њу, о причешћу су говорили они који се не причешћују, о свешетнослужитељима су говорили они који немају знања о црквеној јерархији… Зар није свети Апостол именом Христовим хроме подизао и мртве васкрсавао, па се и сама сенка њихове болести исцељивала. Тада је удивљени народ мислио да су они богови, а он им рече не него је Бог јачи од сваке болести. Свесни смо да постоје, како каже Апостол Павле, они који су слаби у вери, да требамо да избегнемо да се не саблазне. Не само за нас, него за цео свет је неопходно литургијско сабрање, међутим, у овој ситуацији литургијско сабрање морамо прилагодити поменутим условима. Овом приликом вас обавештавамо да ћемо свету литургију служити у црквеној порти. Молимо Вас да прописане одлуке државе поштујете.
Ко је у кућној изолацији и не може да дође да се причести нека се јави свом свештенику. Такође, свима којима је потребна духовна подршка, поготово људима који не могу да дођу до Цркве- имају страхове, духовне проблеме и требају подршку могу да се јаве својим свештеницима.
Молимо се Свевишњем и Свемогућем Господу да нас што пре ослободи овог искушења.

С Божијим благословом,
ваши молитвеници пред Господом
Братство Цркве светог апостола и енађелисте Луке

Leave a Reply

Your email address will not be published.