Радићемо све док буде потребно

И „ВИЗИОНАРИ СМЕДЕРЕВА“ У СВАКОДНЕВНОЈ МИСИЈИ

Група Смедереваца део је заједнице „Визионари Србије“ која је протекле недеље пажњу јавности скренула тиме што су уз помоћ 3Д штампача почели израду заштитних визира за медицинске раднике. Миљенко Субашић, Саша Лазић, Далибор Спасић, Данило Шегић и Иван Станимировић – то су момци којима се ових дана поносимо, а за ово издање Наших новина, о томе како су дошли на ову идеју и шта им је потребно како би наставили да раде, говори управо Станимировић, по струци иначе инжењер електронике.

Недеља одмиче, сада је већ прошло извесно време од како смо на друштвеним мрежама имали прилике да сазнамо шта то тачно радите, колико сте визира до сада направили, колико је то захтевно и коме све иде то што направите?

Тешко је говорити о бројевима јер се сваког дана све мења – на срећу, придружују нам се људи који желе да помогну, неки који имају 3Д штампаче, али и неки који немају, него желе да се баве логистиком, склапањем и осталим пословима у склопу производње визира. Наши визири се дистрибуирају свима по приоритетима, између осталих, општој болници “Свети Лука”, Дому здравља и Дому за смештај старих лица, али када буду они опремљени прелазимо и на остале установе које имају потребу за овом заштитом.

Како сте дошли на идеју да се друштвено активирате на тај начин?

Све ово је дело групе Смедереваца. Када се дође у ситуацију у каквој смо сада сви мислим да је природно да свако тражи начине како да активно помогне, свако у складу са својим могућностима, наравно. Како је нама свима струка везана за машине које производе нешто, било да их правимо било да радимо на њима сваког дана, било је логично да дођемо на ову идеју. Наравно да је интернет пун разних предлога за помоћ у овим тешким временима и не би било фер да не кажем да смо идеју видели од колега из других земаља и да смо је само прилагодили нама. Срећом, нисмо се једини тога сетили у нашој земљи, па се за само неколико дана окупила огромна заједница на интернету која ради исту ствар и ми се сви зовемо “Визионари Србије”, а наше локално удружење се зове “Визионари Смедерева”.

Какав је план, настављате ли са тим и шта вам је евентуално потребно, ако неко жели да се прикључи и помогне?

Ми ћемо радити све док буде било потребно и док будемо могли да набављамо материјал. Материјал смо обезбеђивали у почетку сами, али су се убрзо појавили људи који донирају материјал и пуно нам помажу у томе. Морам да нагласим да се све више јављају људи који желе да се укључе само са питањем “Шта ја могу да радим?”. Нама је потребно све: материјал, машине, људи. Због малог броја машина у Смедереву ми смо сакупили материјал да направимо још један штампач и он је скоро готов, па ће нам то убрзати израду.

Да ли нам је као друштву потребно више таквих примера, кажу да смо изгубили осећај солидарности, да ли и Ви тако мислите?

Не мислим да смо ишта изгубили – увек имате људе који могу да помогну и оне који не могу. Како сам на почетку рекао – свако помаже у складу са својим могућностима. У овој ситуацији наравно да је потребно што више оних који активно могу помоћи, и верујем да ће нам се и у наредним данима јављати још људи који су вољни да се укључе на било који начин. Такође мислим да је у оваквим околностима боље и здравије за све обратити више пажње на све оно добро што се догађа, а дефинитивно у Србији још увек постоји солидарност и брига за заједницу.

Leave a Reply

Your email address will not be published.