Сваки „Цврчак“ бољи од претходног

САСТАО СЕ ЖИРИ МУЗИЧКОГ ФЕСТИВЛА И ВАСПИТАЧИ:

Деца из читаве Србије су петнаестог мартовског дана у Смедерево донела радост и пролеће. Било је то још једно дивно искуство, сложили су се и учесници и жири 14. Фестивала музичког стваралаштва деце и васпитача „Цврчак“ у Смедереву. 

Након одржаног фестивала, обичај је да се седам дана касније, на процени виђеног, поново сретну васпитачи учесници и чланови жирија како би заједно, уз организаторе ПУ „Наша радост“ у Смедереву и Удружење васпитача „Чигра“, сумирали утиске о фестивалу „Цврчак“. И овога пута, евалуацији која је заправо други, а ништа мање значајан део фестивала јер се том приликом учесницима дају награде али и сугестије и смернице како да рад са децом још више обогате, присуствовало мноштво је васпитача из градова широм Србије.
Трочлани жири је радио у саставу Ивана Емершић Котарац, дипломирани музички педагог, Данијела Милошевић, професор флауте и Рузана Николић музичко драмски сарадник из вртића „Дечије царство“ Велика Плана. Како су констатовале, „Цврчак“ је и овога пута у Смедерево донео радост пролећа и дечијег дружења, при чему су из године у годину, наступи све квалитетнији, што доприноси већем броју посетилаца. Ове године било је 1000 учесника из 19 градова Србије, а није изостало ни изненеђање на почетку фестивала које се организатор увек потруди да приреди. Овога пута то је био наступ васпитача ПУ „Нада Наумовић“ из Крагујевца хорским извођењем композиције „За милион година“ којом је отворен фестивал.
Фестивал су обелжиле маштовите идеје васпитача, дивни костими, Орфови инструменти, оригиналне ауторске композиције, али и обраде забавних, изворних и народних песама. Жири је имао тежак задатак јер су сваке године учесници све боље припремљени и стандарди се подижу изнова. Специјалне награде додељене су за оригиналну идеју и пројекат, оригиналан наступ и костиме, оригиналну композоцију у хорском извођењу. Жири би издвојио тачке из Смедерева, Зрењанина, Бечеја и Београда. Овогодишњим „Цврчком“ доминирали су хорски наступи и соло тачке. Очигледан је труд васпитача и установа које заједно са родитељима успевају да сваке године доведу у Смедерево велики број деце. Сугестија жирија би била да на наредном „Цврчку“ буде више заступљено дечије стваралаштво, а мање хорско певање, како би се подстицала креативност деце и васпитача, на пример кроз балетске тачке, мјузикле и слично. Такође, у матрицама не би требало да буде наснимљених вокала јер су неретко, били јачи од деце – поручио је жири.
Имајући на уму да је свако у нечему најбољи, као и да, за малишане нема веће радости и подстицаја од похвале за нешто што су добро урадили, жири је у наставку евалуације уручио награде учесницима у више категорија од успешних презентација различитих жанрова музике, преко награда за најбоље соло и хорске наступе, костиме, инструментално извођење…
И учешће малишана из Смедерева, који су се девет пута представили на Великој сцени Центра за културу, било је, по традицији, веома запажено. Наступ „Кад си била мала Маре“ вртића „Хајди“ награђен је за оригиналну идеју и пројекат. „Лептирић“ је за „Ми идемо преко поља“ добио награду за оригиналне костиме и извођење композиције са фолклорним мотивима. Малишанима из „Бубамаре“ извођење „Шарених марама“ је донело награду за сценски наступ. У „Хајди“ је отишла и специјална награда за композицију праћену игром уз оригиналан наступ и костиме за тачку „Ко се боји вука још“. Објекат „Лептирић“ освојио је специјалну награду за оригиналну идеју, пројекат и костиме. „Дизниленд“ је добио награду за оригинално извођење ауторске композиције, „Весели цветови“ за костиме и извођење, а малишани из „Бамбија“ за оригиналан сценски наступ. Деци и васпитачима из објекта „Пчелица“ припала је специјална награда за извођење оригинлане ауторске композиције праћене игром.

Leave a Reply

Your email address will not be published.