ДОК МИ БРИНЕМО О САДАШЊОСТИ, НЕКО ПИШЕ О НАШОЈ ИСТОРИЈИ

1 min read

Влада Арсић: Пишем о српској Хирошими

Књига настаје у карантину – aутор историјских романа Влада Арсић самоизолацију види као природно стање писца током рада и зато, како каже, писцима ова целокупна ситуација лакше “пада” него другима.

Имам срећну околност да сам познат као писац историјских романа, романсиране историје, тако да сам “довукао” довољно грађе која ми је неопходна. Максимално користим време за рад. Ту ми је и собни бицикл који такође редовно користим, за разлику од предепидемијског времена, и трудим се само да на њему не одем предалеко… Радим већ месец дана на рукопису за који у овом тренутку могу само да кажем да је реч о догађају с почетка Другог светског рата о ком се изван града у коме се десио мало зна. Реч је о српској Хирошими – Смедереву.  Експолозија 5. јуна 1941. је догађај који је после Другог рата прилично минимализован. Постоје два разлога због којих се о томе није говорило. Први је постојање индиције да је иза свега била акција тадашњих комуниста, Мустафе Голубића… Други разлог је то што је Смедерево веома брзо обновљено захваљујући Димитрију Љотићу. Из првог разлога следи да се није превише хвалило нечим што је однело око 2.500 живота. А из другог – да је било непопуларно причати о догађањима у којима је главни јунак био антијунак послератне историје. Радни наслов романа је 14.14, тачно време експлозије каже – за Наше новине Арсић. Иначе, РТС Издаваштво објавило је роман Владе Арсића Кад звона занеме, који је према званичним подацима Народне библиотеке Србије уврштен међу 10 најчитанијих књига у 2017. години.

МОНИКА  РОМИЋ:

Хоћемо ли после овога знати да више ценимо?

Моника Ромић самоизолацију проводи тако што вежба, размењује са комшиницама  кувана јела и брине о пијачним радницима више од министра пољопоривреде!

Последњи пост објавила је током 60-очасовне изоалције минулог викенда, када је као и сви ми, коначно схватила значај отвoреног поља, слободе, цвећа, наших тераса и башти, које у свакодневном животу узимамо као нешто подразумевајуће и свима припадајуће… Оно, чији значај, схватамо, тек кад га изгубимо, кад постане насушно.

“Благословена нам дворишта зграда и кровне терасе!

Ваљда ћемо их сад више ценити, чувати, чистити, оплемењивати?”  – објавила је Моника.

ШТА  РАДИ У ИЗОЛАЦЛИЈИ У ФРАНЦУСКОЈ, ОПРЕСКИ ПЕВАЧ, ДАВИД БИЖИЋ, НЕКАДАШЊИ СМЕДЕРЕВАЦ, ЧОВЕК КОЈИ НАМ СЕ ЈАВЉАО ИЗ  ЊУЈОРШКЕ МЕТРОПОЛИТЕН ОПЕРЕ:

Давид Бижић je последњим летом стигао кући, a ево шта је објавио у свом посту:

Идем кући вероватно последњим летом на располагању. Евакуација да будемо прецизни. Будите безбедни сви. Нажалост, „Оњегин“ продукција у израелској опери отказана је само неколико дана пре премијере, тако је и мој велики београдски концерт у Коларцу у априлу. Тужна времена за извођачке уметности. Будите безбедни и оперите руке.

КАЛИОПИ „АНПЛАГД“ – KOЦЕРТИ НА ФЕЈСБУКУ И ИНСТАГРАМУ

Уживо у недељу у 20 сати на Фејсбуку

БУДИТЕ ТАМО! Након концерта објавићемо ко су недељни победници Калиопи Фан Арт-а који иду даље у финале!  –  Овако изгледа позив на  дружење на  фејсбуку и инстаграму  савке недеље у 20 часова. Пре тога, Калипи Букле је сваког дана емитовала по једну песму за све њене поштоваоце и љувитеље  врхунског певања и музике, ове диве, која је последњи концерт одржала управо у Смедереву, пред проглашење пандемије, у Центру за културу, 29. фебруара. У недељу је честитала  Ускрс католичкким верницима, својим фановима, а исто ће учинити и у недељу, за наш Васкрс.

Leave a Reply

Your email address will not be published.