„Спаљивачи“ бриљирали

1 min read

НАЈБОЉИ МЛАДИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ:

Екипа „Спаљивачи“, ђаци трећег разреда Техничке школе у Смедереву, освојили су прво место у конкуренцији од 18 тимова колико их је било на такмичењу „Млади предузетник“. И не само да су показали озбиљност, креативност, способност да унапред предвиде и најзахтевније елементе бизниса, показали су оно најважније – они заиста воле то за шта се школују и чиме ће како се надају, у будућности имати прилике да се баве.

Бурно је и узбудљиво било протекле недеље на финалу градског такмичења „Млади предузетник“ које је организовала Висока школа за пословну економију и предузетништво. Подсећамо, та установа је овај програм покренула у 10 градова и општина где је радионицама присуствовало више од 2000 ђака из 35 школа, а 500 је одлучило да учествује у такмичењу симулацијом оснивања фирми и креирањем бизнис планова. Међу њима је и више од 60 школараца из Смедерева, ђака Економско – трговинске, Техничке, Текстилно – технолошке и пољопривредне школе „Деспот Ђурађ“.
Идеја водиља је да се ученицима који због одавно окошталог образовног система, бројна теоријска знања немају прилике да провере у пракси, пружи прилика да развију нове идеје, предузетнички дух, способност гледања шире перспективе пословања и пре свега буду оригинални. То су најбоље предиспозиције које треба да има сваки будући предузетник. На овај начин, чланови 18 тимова су били покретачи сопствених бизниса, а оцењивали су их представници ПКЦ-а, Метеха, Кајзена, Фрувите, млекаре ЈТЛ Златиборац који су уједно били и спонзори такмичења.
Такође, надметање је омогућено захваљујући подршци локалне самоуправе која је препознала предности оваквог програма и ступила у сарадњу са Високом школом за пословну економију и предузетништво из Београда.
Влада Србије је 2016. прогласила годином предузетништва али је то због значаја ове области прерасло у деценију предузетништва, па ће програм подршке трајати до 2027. године. Школа за пословну економију је препознала значај развијања предузетничког духа код младих и осмислила овај изутено значајан пројекат. Радо смо одговорили сарадњом јер наша локална самоуправа много улаже у просвету. Образовање је темељ сваког напретка, зато смо са одушевљењем и прихватили идеју сарадника из Београда да пројекат подржимо – казала је Миљана Кравић, члан Градског већа за ресор образовања. Након тога, срећу је учесницима пожелео и др Ђорђе Минков професор и помоћник директора ВШПЕП:
Хвала градоначелници која је препознала и одобрила ове пројекте и свима који су схватили да се времена мењају, да факултети морају мало другачије да раде и да будуће студенте налазе још у средњој школи. Надам се и да ће се неко од учесника одлучити за упис на нашу школу. Хвала спонзорима, којима такође желим да поручим и да је ово афирмација њихових фирми у које пак, млади људи гледају као у богове. Можда ће, у будућности баш неко од ових ђака бити у тиму у вашим компанијама. На такмичењу ће победити најбољи, али свако ко је стигао довде је већ победник – истакао је Минков.
Уследила је вишесатна презентација бизнис планова учесника. Одлуком жирија, друго и треће место освојиле су екипе Економско трговинске школе. Тим „Двориште“ ментора Сузане Кулагић представио је етно имање „Бакин сан“ које би требало да пружи услуге хране, пића, смештаја и пратећих рекреативних садржаја. Екипа „Fresco e dolce“ је презентовала кетеринг, припрему, сервирање и послуживање хране и пића изван објекта за припрему, а уз помоћ професора Слободанке Суботић.
Сасвим другачију визију од тих, али и већине осталих учесника, имао је тим „Спаљивачи“ – освајачи првог места. Четворочлана екипа из Техничке школе, уз ментора Николу Петровића представила је концепт покретања спалионице медицинског отпада са циљем очувања животне средине. Назив екипе смо смислили у ходу, а сама идеја у вези са спалионицом је отуда што смо током школовања често учили о опасном отпаду. Професор је дошао на идеју да бисмо могли баш тиме и да учествујемо на такмичењу. Ово је велики проблем и у Србији јер такав отпад можете да држите 12 месеци, а након тога би га требало транспортовати на спаљивање, али у иностранство, јер спалионица нема у ближем окружењу – прича Јелена Николић.
Она и тројица њених вршњака су сви ученици трећег разреда, смера техничар за рециклажу, а до које мере ова четворка не да само воли, већ и дубоко проживљава оно што су одабрали да уче, најбоље долази до изражаја док пажљиво објашњавају и најмањи детаљ о свом пројекту, дан након што су се слегли утисци, а они добили награде.
Ми смо једини презентовали тако нешто. Углавном се предузетништво доживљава кроз угоститељство, што је и на такмичењу у Смедереву био случај, већина је имала неке предлоге за етно храну, ресторане, кетеринг и слично. И сама наша идеја и бизнис план је био одличан, баш су се одушевили тиме и ту смо одрадили већ пола посла, све остало је било дорада и вежба – појашњава Алекса Пецељ.
На питање да ли је ово био захтеван задатак и како су успели да се посвете и пројекту и школским обавезама, Никола Крстић каже: Атмосфера на такмичењу је била супер, ми смо од почетка били сигурни у себе, одлучни да победимо, због нас, школе и нашег професора. Није нам било тешко да радимо на том пројекту јер се односи на оно што заиста волимо. Кад радите то што волите, не осећате никакав терет и ништа вам није тешко.
Додатни мотив била им је чињеница да осим Србије, још многе земље у региону имају сличан проблем са одлагањем медицинског отпада јер се он тренутно, по свим прописаним стандардима може спалити само у Бечу и Атини. Али, најгоре је што се тај отпад на крају ни не спаљује већ помешан са другим, доспева у природу:
Пре су велике државе односиле такав отпад у мање развијене земље уз неку надокнаду, али то сада више није могуће. Када би спалионица постојала код нас, то би било добро најпре за све у Србији, аутоматски су много мањи трошкови транспорта и слично, а пошто не бисмо имали велику конкуренцију, то би могло да буде профитабилно јер тако постајемо трећа адреса где се, осим у Аустрији и Грчкој може спалити медицински отпад. Ми смо детаљно објаснили како бисмо дошли до опреме, контактирали смо чак и неке кинеске фирме, добили сертификате, жири је највише одушевило када су видели да идеја испуњава ИСО стандарде заштите животне средине и да се профит, чак и у случају највећих улагања већ у року од три године враћа. Посебан акценат је био на заштити животне средине, употреби филтера, и слично, а желели смо и да повећамо код људи свест о отпаду – каже Никола Ристић.
Ако знамо да се годишње складишти и до 5700 тона медицинског отпада, постајемо свесни значаја овог питања, поручују „Спаљивачи“, али додају и још једну значајну димензију њиховог пројекта – њиме се указује шанса за ангажовање младих стручњака који би добили посао. Све то, могло би да се реализује уз улагање од 45 милиона динара, што би омогућило подизање спалионице довољне за око 60% тржишта Србије, али не треба заборавити ни престиж који досеже једна земља чињеницом да има спалионицу, закључују наши млади саговорници који не пропуштају ни један аспект читаве приче.
Све што чујете, била је њихова идеја апсолутно. Мој посао је била блага корекција, а они су је изнели потпуно. Добро је што су тим, а не четири појединца. Ове године им предајем одрживи развој, али они су мене научили о технологији, ја њих о економији и нашли смо решење. Интересантно да су ђаци који ни један економски предмет нису имали током школовања, тако брзо усвојили економске принципе, схватили како тржиште функционише, вероватно су зато и победили јер су читав бизнис план покрили од почетка до краја, размишљали су о многим стварима о којима други нису. Они су чак контактирали кинеске фирме, добили и званичне понуде… Ово је одлично искуство јер такав начин рада они немају прилике да искусе ни на једном предмету. Једноставно, наставни план је такав да је немогуће направити тимове и са њима радити по пар месеци на некој презентацији. Али, ево примера шта се све може кад постоји воља – каже професор Никола Петровић.
„Спаљивачи“ ће (уз тимове који су освојили друго и треће место) своју школу и град представљати на великом финалу када ће у конкуренцији најбољих „Младих предузетника“ из Србије поново презентовати своју оригиналну идеју и како очекују, у томе, неће имати ривале. Преостаје да им држимо палчеве: Очекујемо победу и даћемо све од себе – поручују Јелена, Алекса и двојица Никола.

Leave a Reply

Your email address will not be published.