За сада без последица по запослене

1 min read

Aleksandar Vucic na polaganju kamena temeljca za novo postrojenje u zelezari HBISS Smederevo, radnici prisutni na ceremoniji Smederevo 2407 2019 Snimio Ненад Живановић

УГАШЕНА ВИСОКА ПЕЋ БРОЈ ЈЕДАН У СМЕДЕРЕВСКОЈ ЖЕЛЕЗАРИ

Због смањене потражње за челиком на европском тржишту и смањења квота за извоз нашег челика угашенa висока пећ број 1; враћање у пун погон, када то тржишни услови дозволе.

Висока пећ број 1 угашена је 5. јула 2020. године. Разлози гашења Високе пећи у компанији ХБИС Сербиа су утицај квота на извоз нашег челика у земље Европске уније и смањена потражња за челиком на тржишту, јер су многи наши клијенти обуставили производњу услед пандемије коронавируса. Имајући у виду план наруџбеница које смо добили за наредни период, своје пословање прилагодили смо тренутној ситуацији. Када буду створени тржишни услови за поновно покретање, пећ ће бити враћена у погон компаније,- каже се у  саопштењу за медије које је стигло у нашу редакцију.

Капацитет високе пећи број један иначе је око 75.000 тона, а друге високе пећи 95.000 тона челика месечно.

Ово не би требало да се одрази на додатни велики пад индустријске производње у јулу пошто је већ у мају производња сировог гвожђа, челика и легура од челика смањена за 42 одсто, односно управо колико износи производња високе пећи.

С друге стране, овај потез руководства компаније указује да не треба очекивати скори опоравак глобалне привреде, с обзиром да је више од 80 одсто производње челика у Смедереву било намењено извозу.

Како смо  успели да сазнамо, гашње високе пећи не би требало да има последице по запослене у смедеревској железари.

Када је реч о запосленима који се, наводе, враћају на радна места, Кризни штаб те компаније је применио низ мера заснованих на искуствима из Кине, као и на директивама Кризног штаба Републике Србије.

Те мере су се, додају, показале ефикасним у заштити свих који раде у компанији од заразе коронавирусом.

ХБИС СРБИЈА ЈЕ НАЈВЕЋИ ИЗВОЗНИК У ДРЖАВИ

Кинеска компанија ХБИС је пре две године претекла крагујевачки ФИАТ на листи највећих  српских извозника. Тадашњи извоз ХБИС Србије био око 800 милиона евра. И прошле године, чак и када је Европска унија увела квоте на увоз челика, смедеревска челичана се задржала на првој позицији и извезла челика у вредности око 600 милиона евра.

Leave a Reply

Your email address will not be published.