Почели радови друге фазе

НАСТАВЉАЈУ СЕ АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА УЛАЗА У ТВРЂАВУ:  

Ископавања у другој фази, од улаза према шинама и железничкој станици;  истраживање темеља такозване турске куле, коју су изградили Турци и која се налазила на улазу у тврђаву; На крају истраживања биће комплетирана  конкурсна документација за пријављивање на европске тендере у области  заштите културног наслеђа.

Текст  Зоран Јовшић

Радови су почели прошле седмице, а наредних месеци трајаће обимно и темељно археолошко претраживање темеља и остатака такозване турске куле и осталих кула на градском бедему, најдужем и најважнијем када је реч о древном здању, Ђурђевом граду.

„Радови на ископавањима на такозваној првој варошкој капији градског бедема (друга варошка капија је западније, према луци) почели су прошле године и ево трају већ више од девет месеци, али ће и потрајати још дуго, јер  ми морамо да истражимо цео тај потез на простору некадашње  турске куле, на самом улазу у  тврђаву“ – каже Дејан Радовановић, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву.  

Реч је о ископавањима  која ће обухватити нови ареал, нешто јужније у односу на прошлогодишња истраживања. Вршиће се археолошка ископавања даље, према шинама и железничкој прузи.

„Нама је циљ да потпуно реконструишемо темеље и изглед те турске куле, коју су касније саградили Турци и која је била десно од садашњег улаза у тврђаву. Када завршимо ту другу фазу истраживања имаћемо комплетну документацију за улазак у пројектну фазу крајем ове и почетком наредне године, када очекујемо и прве радове на реконструкцији целог градског, односно варошког бедема у тврђави“ – напомиње Радовановић.

Комплетна реконструкција тврђаве до прославе шест векова од изградње 2030. године!

Шта је потребно да се уради да би тврђава била комплетно уређена и обновљена? Много је проблема, много самовоље у изградњи инфраструктуре, која је најболнија тачка смедеревске тврђаве. Водоводна и комунална инфраструкруа су најважније, али има још много проблема.

„Сведоци смо парцијалних покушаја да се тврђава среди и користи, али то није добро, јер то изазива и позитивне и негативне реакције. Уређење тврђаве требало би да буде фокусна тачка нашег окупљања и ангажовања. Зато ћемо иницирати, барем ми из Завода, да се активно укључе и ресорна Министарства, али и Градска управа и да пронађемо консензус о томе како би требало да се користи смедеревска тврђава и шта би смело да се ради у њој, а шта не! Битан је плански начин размишљања и рада у вези са  инфраструктуром у тврђави. Ми се надамо да ће тај будући план бити продукт тих, очекујемо, што скоријих састанака свих надлежних и да ћемо пронаћи најбоља решења. Надам се да ће ускоро кренути и то најављено скидање шина, тако да се надамо да ће град коначно стећи квалитетну везу са тврђавом и Дунавом и да ће то бити свето тројство које ћемо користити  у будућим вековима.  До 2030. морамо да урадимо све што нам налажу преци, али и потомци, да прославимо и достојно обележимо 600 година од изградње Малог града у тврђави“.

Док трају радови на археолошким истраживањима и ископавањима, биће обезбеђен улаз кроз главну капију тврђаве. Дакле, посетиоци, шетачи и рекреативци, неће морати да обилазе и користе алтернатиавни улаз на језавском бедему, код ЖИШ школе.

„Тренутни улаз ћемо проширити и обезбедити, тако да ће он бити комотан и безбедан за посетиоце и рекреативце, али и грађане који желе да бораве у  својој тврђави“ – нагласио је  Дејан Радовановић.

При крају и реконструкција капеле Дине Манчића

Регионални  завод за заштиту споменика културе, са извођачима, ових дана завршава и вишемесене радове на реконструкцији капеле Дине Манчића на Старом гробљу.

„Налазимо се при крају радова на реконструкцији капеле, ми, али и извођачи радова и радници, презадовољни смо обављеним послом, јер се тек сада види сва минициозност посла, сви захтеви и сви детаљи, који капели Дине Манчића дају сасвим нови сјај. Ових дана смо имали и пробе боја којима би требало да буде офарбана фасада капеле. Ми смо презадовољни јер ће  објекти цркве Успења пресвете Богородице, Спомен костурнице страдалима у петојуснкој експлозији и капела Дине Манчића, представљати врхунски уређени споменички комплекс на потезу Старог гробља и шире, Пионирског  парка и немачког и јеврејског гробља. Такође, желимо да наставимо  уређење свих простора који су упамћени у емотивној повести Смедерева, као што су Мајдан, новинарски парк и да их савременим стазама и прилазима повежемо са центром града“ – каже Дејан Радовановић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.