( Слика која је обишла србију!) Сад је на потезу држава

ДЕО РАДИНЦА ОСВАНУО ПРЕКРИВЕН НАСЛАГАМА ЦРНЕ ПРАШИНЕ

Све је почело од једне фотографије и два видео снимка, а сви ти материјали неминовно изазивају језу. Заједничко им је и то што су настали у такозваном седмом рејону Радинца, недуго након што се на куће али и у домове мештана и свуда около, спустио дебели слој црних наслага, некакве прашине за коју се у првом тренутку није знало о чему се ради јер се обично, у селу могу видети црвени наноси за које знамо да су из агломерације.  

Вест је објавио Покрет тврђава (називајући тај догађај еколошким тероризмом), а убрзо затим и информацију да су се тражили реакцију надлежних – Министарства за заштиту животне средине, Тужилаштва и саме компаније ХБИС, одакле су најавили да ће се обратити јавности са званичним образложењем што се, уколико изузмемо изјаву за један медиј коју су потом пренели остали – још увек није догодило.

Железара Смедерево се обратила скандалозним саопштењем, у којем признаје да је црни прах који је прекрио Смедерево заправо рудна прашина која је канцерогена, неколико студија то потврђује. Правдају се да је то руда од новог добављача и да је ситнија него иначе, па је зато расута по околним селима. Али, нигде не кажу да ће престати да је користе. Напротив, настављају са коришћењем, само што ће прскати са више воде и неће то радити ноћу него дању. Екотероризам се наставља – казао је Никола Крстић из Покрета тврђава док се још увек чекао било какав одговор из Министарства.

Ни министар Горан Триван није иступио са јавним, званичним ставом Министарства,  (дао је једну изјаву коју су такође потом пренели остали), али овога пута је макар најављено да ће неке мере бити предузете. Тачније, нако што је републички инспектор изашао на терен, донета је мера забране даљег претовара руде за коју се испоставило да је сидерит.

„Железара у Смедереву је важна, храни хиљаде људи, али свако мора да поштује прописе државе Србије, уз већ довољно висок степен толеранције коју наши грађани имају у таквим срединама, али та толеранција има границе. Истражујемо шта се десило, можемо да поднесемо прекршајне пријаве, пријаве за привредни преступ, али и кривичне пријаве“ – навео је Триван за Спутњик додајући да грађани у оваквим срединама иначе имају висок степен толеранције, али и да она има границе, а да су компанији ХБИС предочене све техничке мере које треба да предузме и да ће се Министарство и даље бавити овим случајем.  

Грађани, до сада више пута изиграни, такву поруку примају са скепсом чекајући конкретан корак државе уместо упозорења којих је било и раније, без ефекта.   

Leave a Reply

Your email address will not be published.