Приорда помогла ратарима, а хоће ли и тржиште?

КУКРУЗ ОВЕ ГОДИНЕ И БОЉИ И У ВЕЋОЈ КОЛИЧИНИ:

Пшеница је и ове године лоше прошла, сад нам остаје да се надамо да ћемо то надокнадити кукурузом и сунцокретом. Ако остане овако, биће то добра година за те културе, каже Сава Степановић, млади ратар из села Липе.

Степановићи обрађују, за наше појмове огромне количине земљишта. Примера ради само под кукурузом је 30 хектара, ту је и двоструко мање усева сунцокрета, а такође сеју и хлебно зрно, које је овога пута подбацило па им од предстојеће жетве зависи хоће ли бити зараде и какве. 

Кукуруз је у одличном стању. Време му је погодовало, има довољно влаге, а добро ће доћи и падавине од пре неки дан. Ове године имамо га на нешто мало више земље него лане, узели смо још неке површине у закуп и повећали производњу. Мислим да је боље него прошле године. Надамо се бољем квалитету и већем приносу од око 10 до 11 тона по хектару, али видећемо, док комбајн не уђе и док се све то не стави на вагу, ништа није сигурно – објашњава Сава Степановић и додаје да жетву очекује у оптималном року. 

Задовољан је и стањем на усевима сунцокрета, али и тренутно актуелном ценом од 37 динара за килограм и што је најважније већ је делимично обезбедио пласман. Наредне године покушаће и са сојом, за почетак само за потребе сопственог домаћинства на њиви од два хектара.

Сваке године улагања

Са таквим начином рада, улагања су сваке године велика, а неопходна. Примера ради, Сава је, чекајући да му одобре средства на основу субвенције за младе, купио сејалицу за пшеницу – половну, како би имао чиме да ради, надајући се да ће моћи да је прода и затим купи нову. Новац од државе још увек чека.

Leave a Reply

Your email address will not be published.