Верујем у ново руководство

1 min read

МИНИСТАР ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ ПОСЕТИО СМЕДЕРЕВО:

Први радни дан новог градоначелника Смедерева био је повод за посету министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Јован Беч се након састанка са министром, а током обраћања новинарима, захвалио Ђорђевићу на посети. Како је истакао министар, њих двојица су водили конструктиван разговор, уз закључак да има места за унапређење сарадње како са Министарством за рад, тако и генерално на свим пољима заједничког рада и изазова који се на даље очекују, пре свега када је у питају пандемија.

Морамо заједнички да радимо и стално будемо у контакту за све, али и када је у питању Национална служба за запошљавање. Да видимо на који начин запослити ових 4800 који су на бироу, ако је могуће да их некако преквалификујемо или доквалификујемо. Свакако, перспектива у будућности је таква да Смедерево видим као један озбиљан град који је у претходном периоду доста инвестиција привукао, верујем да ће и ново руководство наставити на томе да ради. Смедерево је свакако својом близином и положајем и те како интересантно за инвеститоре. Морамо да имамо довољно квалитетне радне снаге, да видимо како са осталим градовима који су ту у близини да успоставимо добру сарадњу – казао је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Одговарајући на питања новинара о томе шта се догодило након отказа у ПКЦ од пре неколико месеци и да ли има информације по том питању, Ђорђевић је казао да његова обавеза јесте да брине о свему, да сигурно има оних који крше закон, али да он позива и раднике и послодавце да се обрате инспекцији:

Али, када се дође до тужбе, ту Министарство мора да се повуче ја не смем да дајем никакве коментаре, било би то у једном или другом правцу, не бих волео да пресуђујем то ће суд урадити. Мислим да радници некада преурањено туже, ми смо механизам мирног решавања радних спорова некако оставили по страни, а треба то искористити на најбољи начин. Инспекцији рада радник увек може да се обрати, тамо ће добити информације да ли је у праву или није и да наложи послодавцу да га врати на посао, уколико није дошло до тужбе. Ми са ПКЦ-ом имамо најбољу сарадњу. Када је о железари реч, нема ни речи о вишку запослених, без обзира на то што се тренутно не ради пуним капацитетима – истакао је Ђођревић.

На питање о томе каква је ситуација у нашим старачким домовима када је реч о ширењу заразе вирусом корона и да ли је у Смедереву, својевремено било неких пропуста када се велики број корисника и запослених заразио, министар је поручио:

„У Смедереву је сада стање како треба, градоначелник ће успоставити контакт са том установом, то је важно да видимо шта град може да учини за старе и како да им пружи подршку. Ми смо спремни за вакцинацију против грипа, достављени су приоритети и то ће бити основа за вакцинацију против короне. Да ли је било пропуста у раду? – Ја никоме нисам опростио грешку, наравно, где год се појави зараза у овом  случају корона, инспекција је дужна да обави надзор. Ми имамо највећи проблем у томе тренутно, да једини ризик који постоји да корона уђе је преко запослених, ненамерно, али да дође до заразе. Када је у питању оно што се током ванредне ситуације дешавало у Смедереву, установљено је није било пропуста у самом дому, већ је зараза дошла са стране. На жалост, нисмо могли то да спречимо“.

АНТРФИЛЕ

Све мора да води као плати од 900 евра

„Морамо да донесемо најбољу одлуку у интересу радника и послодавца. Оно што је најбитније као порука јесте да све што донесемо као одлуку мора да води ка томе да 2025. године просечна плата у Србији мора да буде 900 евра. И морамо да радимо да амбијент пословања буде такав да пружа сигурност и послодавцима и радницима и да радимо на томе да едукујемо све запослене тамо где је потребно да имају ново знање, са тим нико не може да вас отпусти, нити знање ико може да вам узме“ – казао је министар на питање о томе како види актуелне преговоре синдиката и државе за повећање мининалне цене рада     

Додељени ресори члановима Градског већа

Крајем прошле недеље заседало је и новоизабрано Градско веће, а између осталог, донето је решење којим се прецизира ко ће, убудуће бити задужен за коју област, при чему је, највећим делом, реч о онима који су и у прошлом мандату били на истим функцијама. Тако је, ресор спорта и омладине поверен Саши Бранешцу, саобраћаја и безбедности Браниславу Дробњаковићу, области култура, туризам и информисање Марини Тирнанић, урбанизам, комуналне делатности и заштита животне средине Милошу Томовићу, месне заједнице и питања инфраструктуре Дејану Миленковићу, а Јовани Лукић пољопривреда и рурални развој. Нови чланови су Александра Митић којој је припао ресор просвете и популационе политике и Часлав Илић који ће се старати за рад јавних предузећа. Такође, Славиша Стошић и Драган Станић из Социјалистичке партије Србије, биће, као и до сада, задужени за питања из области финансија, односно социјалне заштите.     

Leave a Reply

Your email address will not be published.