Ускоро потврда о заштићеном географском пореклу!

ИСТОРИЈСКИ ТРЕНУТАК ЗА ВИНАРИЈЕ ИЗ БЕОГРАДА, ЛАЗАРЕВЦА, МЛАДЕНОВЦА И СМЕДЕРЕВА:

После вишегодишњих покушаја, према најавама, чланови Удружења произвођача вина са географском ознаком Београд, напокон би ове седмице, а најкасније до краја месеца, требало да добију тако дуго чекану и за њихов будући рад немерљиво значајну потврду да вино које праве настаје на географски заштићеном пореклу. То ће им отворити небројена врата и омогућити пласман и пред  најзахтевнијим конзументима широм света…

Удружење произвођача вина са географском ознаком Београд, окупља винарије из пет виногорја: авалско – космајског, дубонског, грочанског, лазаревачког и смедеревског. Тачније, под њиховим окриљем је 14 произвођача, а њихови представници још једном су се, крајем прошле недеље, сусрели у „Винарији Плавинац“. Тема је стара – на који начин добити потврду о заштићеном географском пореклу попут оних које имају неки од најпознатијих брендова Србије: 

Ми често имамо састанке на којима покушавамо да разменимо информације о томе како се одвија иницијатива да произвођачи из ових крајева добију ознаку географског порекла. На жалост, још увек нисмо добили званичну потврду, али има назнака да ће се то коначно порменити и надамо се да ћемо следеће године сви имати етикете са ознком географског порекла. У најкраћем, то кочи бироктарија. Мењају се захтеви, дуго траје, траже се изјаве произвођача које немају смисла, јер, ако имате хемијску анализу једног вина, зашто је потребна изјава да је грожђе које је брано, имало толико шећера или киселина када се све то види из узорака датих на анализу код овлашћених лабораторија? Дакле има ту доста нелогичности. Ово наше удружење је специфично из разлога што има и малих произвођача који можда и не разумеју најбоље шта све треба да раде, али и оних већих који пак немају времена да се претерано баве тиме. Ми смо, надам се, нашли начин и верујем да ћемо овим састанком ставити тачку коначно на ту тему – каже Радослав Радојевић, власник Винарије Плавинац и један од оснивача удружења.

Председник, Александар Стојаковић, поручује да је реч о једном од најјачих удружења пре свега због чињенице да је грођже на овим просторима и даље широко распрострањено. Ако знамо да скоро сваки Смедеревац има бар 120 килограма макар за своје потребе, то значи да четворица имају већ пола тоне – напомиње Стојаковић и додаје да они такође окупљају винарије чији власници имају можда и најлепше винограде у целој земљи: Погледајте какав амбијент овде имамо, ко још има у оваквом залеђу винограда Дунав иза себе, са таквом рефлексијом Дунава, са саставом земљишта, са прелепим окружењем. Србија је богом дана за виноградарство, за производњу врхунских вина, али поготово смедеревски подрегион је богом дан од праисторије па на овамо.

 „Јеремић“, „Монс Ауреус“, „Јанко“ и „Плавинац“ из Смедерева, из Гроцке „Плавинци“ једина органска винарија у овом крају и „Тришић“ затим, „Пантић“ из Младеновца, „Јанови виногради“, „Томашевић“ и „Емпорио“ из Београда, „Срж Миловановић“, „Гајић“ и „Зорча“ из Младеновца као и „Деспотика“ из Смедеревске Паланке – то су винарије у којима се надају да ће већ у неколико наредних дана имати огроман повод за славље: Жељно очекујемо званичну потврду Министарства пољопривреде да смо добили заштиту географског порекла током ове недеље, најкасније за десетак дана, за комплетан реон Београда. Такође, овом приликом ће бити речи и о планираним изменама статута удружења, дефинисаћемо нове обевезе, као и могућност да у удружење уђу нови чланови, тиме ћемо по бројности постати трећи у Србији јер ћемо имати око 30 чланова, са потенцијалом да сви већ следеће године добију заштиту гео порекла. Реч је о двојици из Смедерева, док из Гроцке и Брестовика очекујемо најмање још пет, али и из свих осталих делова наших рејона – додаје Стојаковић. На питање због чега је важан документ који очекују и шта заправо винари добијају том потврдом о заштићеном географском пореклу, наш саговорник објашњава: Гео порекло је ствар престижа, тиме детерминишемо квалитет, колика нам је родност у винограду. Није исто да ли имамо осам или 30 тона по хектару. Квалитет одређује цену, док цена и квалитет пак одређују реноме једне винарије. Ако продајемо вино по 300 динара, не можемо говорити о формирању бренда, односно реномеу. Али, ако производимо, као што то раде „Јеремић“ и „Јанко“ у Смедереву, вина са својим фантастичним етикетама и признањима свуда по свету, и са ценовним категоријама од 360 евра по боци, то довољно говори у прилог томе шта значи гео порекло. То заправо значи да ће, на пример, са ове парцеле, моћи да се убере грожђе у одређеној количини, да се преради и само од тог грожђа вино да се прода по одређеној цени. Већ она парцела преко, иако близу, уколико није у систему заштите гео порекла, неће моћи да приђе ни квалитативно ни ценовно заштићеној географској зони.  

Наредна етапа – кров

Посета наше екипе поводом овог састанка била је и прилика да власника Винарије Плавинац питамо да ли је задовољан овогодишњом сезоном и како протичу радови на његовој новој винарији која ће, као што је познато, бити вински објекат каквог у Смедереву нема. „Берба је при крају, све сорте осим Кабернеа и Марселана су обране и обрађене, имаћемо бескпрекорно вино јер је грожђе било одличног квалитета. Што се тиче изградње, дошли смо у позицију да градимо последње кубне метре под бетоном. Средином октобра требало би да почне постављање дрвене конструкције за кров и да до краја године и тај део посла буде завршен“ – каже Радојевић.     

Leave a Reply

Your email address will not be published.