Обавезан преглед једном годишње!

СВАКА ОСМА ЖЕНА У РИЗИКУ:

Октобар је међународни месец посвећен превенцији рака дојке па се зато често каже да је „обојен у розе“. Управо такви балони и ове године су пут неба кренули са смедеревског градског трга где је одржано краће предавање о спречавању ове болести.

Као што је то и раније био случај, програм је организовао Град Смедерево, а окупљенима се обратила др Соња Дунчић из службе за здравствену заштиту жена у Дому здравља. Како је подсетила, рак дојке је, уз карцином грлића материце, честа болест међу женском попиулацијом. Само редован преглед штити живот:

Обично се такве болести открију у касном стадијуму, када промене захвате већ велики део ткива. Ми можемо да помогнемо пацијенткињама и у том случају, али је тада исход неизвестан. Оно што ми желимо да постигнемо је да свака жена долази редовно на преглед и да ми болсет коју не можемо да спречимо, можемо да откријемо у раној фази када је стопа излечења 90%. У целом свету је проширеност карцинома велика, сматра се да свака осма жена, статистички посматрано, има шансе да добије карцином. Нико од нас не жели да се нађе на том, осмом месту, али на жалост, то се дешава и морамо да будемо спремни да живимо са тим. Оно што ми лекари увек говоримо пацијентима је да врше самопреглед, ту су гинеколози и лекари опште медицине да вам покажу како се то ради, има и разних интернет презентација о томе. Јер, више од 60% карцинома се открије управо на тај начин. Оне жене које чекају и виде промене на дојкама, а из страха не долазе, обично дођу кад је касно. Препорука је да се у породицама где је већ било случајева, девојке прегледају већ од двадесетих година, а први рентген снимак би требало направити око 40.године у тим, ризичним групама. За остале, мамографија не мора пре 45.године, али је самопреглед обавезан сваког месеца – казала је др Соња Дунчић.  

Од 2010. Дом здравља и Општа болница Смедерево у сарадњи раде скрининг, мамографију. Године 2011. било је 77 случајева обољевања у нашем граду, од чега је 16 жена умрло. Пре пет година, 2015. почео је и организовани скрининг програм. Годишње се у просеку открије око 50 случајева, али је смртност сада знатно мања јер је реч о реаговању у некој од раних фаза. Ове године било је и проблема са апаратом, али је такође постаљен и мобилни мамограф који је ће на располагању бити до 14. октобра.

Трудимо се да свима изађемо у сусрет, јавите се, долазите на редовне прегледе, када преглед није хитан ако треба сачекајте, али ако већ имате проблем, онда је то хитно. У сваком случају, какве год да је ситуација наћи ћемо начина да помогнемо – поручила је др Дунчић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.