Колико поштују, а колико вређају жртву насиља?

1 min read

РАДИОНИЦА УДРУЖЕЊА „ФЕМИНА“ О ОДНОСУ МЕДИЈА ПРЕМА НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА:

На жалост, много се чешће дешава новинарска пракса из другог дела нашег наслова овог текста. Свесно или не, уз незнање или у трци за кликом, тиражом или гледаношћу, тек, жене које су жртве насиља неретко бивају додатно изложене вређању и понижавању пре свега због непрофесионалног извештавања. Управо је то био повод да се организује ове радионица…  

Радионицу на тему „Насиље над женама и медијско извештавање“ у Смедеревској Паланци приредило је Удружење жена „Фемина“, иначе једино тог типа у Подунавском округу које активно, већ годинама уназад на различите начине, укључујући ибесплатну правну помоћ, помаже женама које су жртве насиља у породици. Полазећи од претпоставке да ће новинари бити у прилици да адекватно извештавају о тој тематици уколико су детаљније упознати са њом, основни циљ ове едукације био је боље разумевање феномена те врсте насиља, а самим тим и професионално медијско извештавање.

У новинарству данашњице, а пре свега у таблодином извештавању или међусобном утркивању портала, неретко се дешава да се чланци своде на низ стереотипа, при чему се вређа достојанство жртве, умањује чин насилника, а неретко се и агресија оправдава. О томе су, између осталог, говориле Снежана Јаковљевић, дугогодишња активисткиња Удружења жена „Пешчаник“ из Крушевца и Надежда Будимировић, уредница новина и портала „Град“ из Крушевца, обе са дугогодишњим новинарским, али и друштвено ангажованим искуством када је реч о овој проблематици.      Шта је то насиље, како изгледа точак насиља, каква је законска регулатива са освртом на Истанбулску конвенцију, CEDOW и GREVIO извештај, какви су резултати Закона о спречавању насиља у породици, а на шта новинаре обавезује кодекс и Закон о јавном информисању, како објективно и професионално извештавати о насиљу над женама, које стилске и језичке конструкције су пожељне, а које пак не треба никако користити, то је само део датих препорука од стране предавачица и тема које су овога пута биле у фокусу. Семинару су присуствовали представници медијских кућа из Смедерева, Крагујевца и Смедеревске Паланке.

Leave a Reply

Your email address will not be published.