ПРВИ ВИТЕШКИ ОКТОБАР У СМЕДЕРЕВУ

1 min read

Одлична посећеност, дешавања и наредног викенда

У организацији ЈП Смедеревска тврђава и Удружења „Бели орлови“ из Београда и под покровитељством  Града Смедерева, одржана прва манифестација под називом „Витешки октобар“, за коју се искрено надамо да ће постати традиционална. Витешки октобар биће настављен и овог викенда у Малом граду Смедеревске тврђаве.

У некадашњи престони двор Србије, прошлог викенда поново се накратко вратио средњи век. Доживљај је употпунила средњевековна музика, звуци ударца чекића у наковањ као и звук рогова који најављују борбе у рингу постављеном у централном делу Малог града.

Изложбе оклопа и оружја из тог периода постављене у средњовековним шаторима и штандовима унутар Малог града тврђаве, привукле су велику пажњу посетилаца из нашег, и многих градова у окружењу, али и из читаве Србије. Више од две хиљаде људи посетило је Мали град за десет сати у суботу и недељу, колико је био отворен смедеревски Витешки октобар. Било је узбудљиво, као у временској машини, вратили смо се изненада у средњи век, на двор Деспота Ђурђа Бранковића. Сви посетиоци који су то желели, уз кратку обуку, могли су да се опробају у стреличарству, бацању секире и копља. Сјај средњевековног двора дочарале су сликарске радионице и изложбе, као и школе калиграфије и хералдике.

Марија Марковић – Ставрић, заменица градоначелника Смедерева, у пратњи чланице Градског већа, Марине Тирнанић, обишла је Мали град у тврђави, другог дана манифестације и са нама поделила изузетно позитивне утиске: Заиста нам је задовољство да се налазимо овде, у овој прелепој атмосфери српског средњег века, са гостима и организаторима из удружења Бели орлови, који су нам помогли да   осликамо у средњевековном руху древни град  деспота Ђурђа Бранковића.  Ове године требало је да буде организован фестивал „Витезови и легенде“ уз учешће  светских и еворпских витезова, али је корона све то пореметила, тако да је овај „Витешки октобар“ прилика да Смедерево и даље остане центар витештва и средњевековне симболике у Србији, региону, али и шире, у Европи и свету. Посебно  ми је драго што је све аутентично, забавно, али и едукативно за све генерације Смедереваца и гостију – рекла је за Наше новине, Марија Марковић-Ставрић.

Најзаслужнији за организацију овог догађаја су бивши директор, а сада руководилац туристичих послова у смедеревском јавном предузећу које брине о туризму и тврђави и нови директор, Младен Савић, који је радо прихватио све Јовшићеве идеје и заједно их са њим спроводи: Задовољни смо посећеношћу, заиста пријатно изненађење, с обзиром да се улаз наплаћивао 120 динара за одрасле и децу старију од седам година. Ми смо организовали све потребне мере епидемиолошке заштите, мерена је температура свим посетиоцима уз обавезну дезинфекцију руку, а број посетилаца је ограничен на пет стотина, највише у сваком тренутку што смо строго контролисали. Ипак, посета је било изузетно висока, било је гостију и из других градова и ово показује шта је једини прави пут у промоцији тврђаве и  туризма, средњевековна симболика и догађаји са витешким предзнаком – каже Горан Јовшић.

Ово је потврдио и ВД директора ЈП Смедеревска тврђава, Младен Савић, који је одушевљен свим активностима удружења „Бели орлови“ и свим што је виђено минулих дана у Смедереву: Заиста фантастичан догађај у Малом граду смедеревске тврђаве, који је показао какве све потенцијале има наш град у развоју туризма и посебно овог средњевековног туристичког концепта, који је ова два дана првог викенда „Витешког октобра“ у Смедереву, добио пуну потврду. Витезови и даме „Белих орлова“ су потпуно аутентично, приказали како је изгледала свакодневица у средњем веку, од начина исхране, одеће, обуће, ткања, калиграфије, амблема, израде средњевековног накита, преко забаве и витешких надметања у слободно време. Наредног викенда имаћемо  наставак „Витешког октобра“, уз  велики ноћни догађај, на којем ће „Бели орлови“  како су најавили, имати ноћне борбе са ватреним мачевима и друге ноћне ефекте и приказе средњевековног живота – задовољно сумира утиске Младен Савић.

За 17. и 18. октобар планиран је други викенд смедеревског „Витешког октобра“, уз мале допуне и додатке на атрактивности пројекта. Под окриљем мрака, уз светлост ватре са бакљи, гледаћемо игру ватре и мача. Игре са ватреним реквизитима, борбе са запаљеним мачевима и бљување ватре обележиће крај програма. Витешке борбе у рингу почињаће на сваки пун сат. На платоу испред Малог Града одвијаће се средњевековне занатске радионице: ковачка, кожарска, дрводељачка, калиграфска… Цена улазнице и даље ће као и првог викенда бити 120 динара. За децу до седме године улаз је  бесплатан.

Наредне године светски витезови поново у Смедереву

Асоцијација ХМБ је напорно радила на кампањи да Светско првенство у витешким борбама, поново наредне године буде одржано у Смедереву. Ипак, како сада ствари стоје, на то ћемо морати да причекамо неколико година, због правила у статуту ХМБ. Али, европско првенство или неки велики међународни фестивал, биће одржани у Смедереву већ наредне године!

Корона нас је пореметила ове године, па није одржан фестивал „Витезови и легенде“ или за домаћу употребу „Деспот Ђурађ фестивал“ али пријатељи из светске асоцијације ХМБ, желе по сваку цену да наредне године буду у Смедереву и ми смо презадовољни због тога – каже за Наше новине, Владимир Благојевић, оснивач „Џаст аут“ фестивала и један од оснивача „Белих орлова“ и додаје: Овај догађај у Смедереву био је на неки начин квалификативан за оргнизацију неког великог дешавања и ми смо поново показлаи да смо спремни да наредне године, опет, дочекамо најбоље светске витезове. То ће бити на  „Деспот Ђурађ фестивалу“ на пролеће 2021. године.

Мала „смедеревска подвала“ – стреличари клуба Деспот Ђурађ пријавили се за обуку у стреличарству!?

Било је, током минулог викенда и занимљивих слика и прича са „Витешког октобра“. Тако смо у малом граду срели и Миодрага Грбу, инвалида и вишеструког првака у стреличарству, оснивача и тренера и такмичра у Стреличарско-стрељачком клубу особа са инвалидитетом „Деспот Ђурађ Бранковић“.  Шеретски, питао је витезове „Белих орлова“ да се опроба у гађању из лука. Они су, озбиљни и љубазни, одговорили позитинво, али уз малу обуку. Пустио их је Миле да га „обучавају“, а онда погодио два хица у центар мете. Витезови су били одушевљени, а он им је убрзо открио да је вишеструки шампион у стреличарству! Насмејали су се и наставили да размењују „стреличарска средњевековна и модерна искуства“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.