За сада ситуација под контролом

1 min read

Gosti u jednom kaficu vece pred uvodjenje novih mera Kriznog staba Smederevo 0611 2020 Snimio ????? ?????????

ДИРЕКТОРКА ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ У ПОЖАРЕВЦУ ЗА „НАШЕ НОВИНЕ“ ПОРУЧУЈЕ:

Број нових случајева расте, али још увек је реч о темпу који је могуће испратити комплетно у смислу превентиве и заштите од ширења вируса, а то је најважније. За сада, у школама нема већих проблема као ни у здравственим установама на подручју Подунавског округа. 

Епидемилошка ситуација је поново неповољна па се појављују нови случајеви обољевања. Болнице у Смедеревској Паланци, Смедереву, Пожаревцу и Петровцу на Млави биле су у ковид систему из кога, уколико изузмемо краћу паузу од свега месец дана, практично нису ни излазиле.

„Уколико буде потребе да те установе поново на располагање ставе све своје капацитете, верујем да ће се опет успешно снаћи као и раније, тамо су запослени прошли посебне обуке, имају опрему и одговарајући простор“ – каже за Наше новине, др Ана Јовановић, директор Завода за јавно здравље у Пожаревцу.  

У школама, где се можда очекивало и највише проблема, ситуација је за сада углавном мирна. Завод редовно обавља надзор школске популације, а до сада је, од почетка школске године, био забележен само један случај у средњој школи у Пожаревцу и општини Жабари. Када је реч о запосленима у школама, они се третирају као и сви остали заражени па не постоји посебна статистичка евиденција у том смсилу.

Генерално, још увек је то мањи број случајева. Успевамо да све позитивне ставимо под надзор, испитамо њихове контакте и њих ставимо у изолацију. Када се тако ради, онда је ситуација под контролом. Уколико дође до већег повећања оболелих, онда ће то бити тешко испратити на тај начин. У пожаревачкој болници смо имали број инфицираних радника па су и они, као и запослени који су са њима били у контакту такође морали да буду изоловани – напомиње др Ана Јовановић.

Gosti u jednom kaficu vece pred uvodjenje novih mera Kriznog staba i natpisi na ulaznim vratima koji se od sutra menjaju jer ce biti dozvoljeno samo 5 musterija u lokalu Smederevo 0611 2020 Snimio ????? ?????????

Закључак овонедељног извештаја у односу на прошли је да, на подручју Подунавског округа има још преко 80 новозаражених. Тачније, у Смедереву их је сада за 40 више (747 укупно од почетка епидемије), у Смедеревској Панаци 20 (укупно 415), док су у Великој Плани 22 новооболела (укупно 238).   

У болници 43 пацијента са Ковидом

Од како је пре неколико дана нагло почео да расте број заражених у земљи, а нарочито у Београду, међу болницама које су у ковид систему поново се нашла и смедеревска. У тренутку припреме овог броја за штампу у ОБ „Свети Лука“ хоспитализована су 43 пацијента, махом управо из престонице и највећим делом је реч о средње тешким клиничким сликама.

Заражене две рукометашице

Смедеревски спорт дуго је одолевао пандемији корона вируса. Нажалост, и томе је дошао крај. Средином прошле недеље поједини медији објавили су да се ковид 19 појавио у редовима Рукометног клуба Млади радник из Радинца. Објављено је да су позитивне четири играчице и помоћни тренер. После само 24 сата стигло је обавештење да нема позитивних и да се чека потврда за још једну играчицу. Због свега тога у Младом раднику су били приморани да, ипак, одложе меч са Бекаментом из Аранђеловца. У међувремену, након још обављених тестова, стигла је потврда да су две девојке дефинитивно позитивне на корона вирус. Једна девојка је из Београда, а друга из Ваљева. Чека се резултат за још једну домаћу играчицу, као и контрола још неколико појединаца како би се спречило ширење ове инфекције. Како сада ствари стоје, рукометашице Младог радника мораће да одложе још, најмање, једну утакмицу. У овом тренутку је најбитније да се заустави ширење вируса али и да се играчице што пре опораве. Tакође, одложене су и утакмице другог тима Младог радника који се такмичи у Другој лиги јер већина девојчица из те екипе тренира са првим тимом.

Leave a Reply

Your email address will not be published.