Четири награде остале у Смедереву

1 min read

Republicko takmicenje ucenika treceg stepena Ugostiteljsko-turistickih skola Srbije Smederevo 2403 2017 Snimio Nenad Zivanovic

ЕКОНОМСКА ШКОЛА ДОМАЋИН РЕПУБЛИЧКОГ ТАКМИЧЕЊА:

Два дана, ђаци трогодишњих смерова 25 угоститељских школа из читаве Србије, боравили су у Смедереву јер је наша Економско – трговинска школа била домаћин и организатор  XIV Републичког такмичења за образовне профиле кувар, конобар и посластичар.

Вештине, креативност и стечено знање у пет категорија, 70 ученика је уз подршку 50 професора, „одмеравало“ у школи, ресторанима „Гранд“ и „Хамбург“ и радионици за посластичарство ОШ „Јован Јовановић Змај”. Пожелевши им добродошлицу, директор Економско – трговинске школе у Смедереву је изразио задовољство тако великим одзивом на ово такмичење:
Добро је што на једном месту имамо оволики број учесника који ће показати своје умеће у куварству и ресторатерству. Надам се да ово неће бити само рад ученика који ће се руководити рецептима већ да ћете умети да учините да то буде и угођај за око, па ћете овом приликом заправо настати мала уметничка дела ученика будућих кулинара и конобара, који ће бити промотери српске кухиње и допринети да што већи број туриста дође у наше крајеве – казао је Милован Топаловић.
У Смедерево су, осим из околних дошла и деца из Новог Сада, Богатића, Суботице, Сомбора, Бечеја, Ниша…
Хвала вам свима што сте дошли и захваљујем на томе што чувате традицију јер спремајући наша јела, ви чувате историју и традицију. У име свих Смедереваца вам желим леп боравак у нашем граду, такмичите се, али није важно ко ће победити, уживајте, дружите се и неком приликом поново се вратите у Смедерево – поручила је градоначелница Јасна Аврамовић отварајући такмичење.
Првог дана викенда, проглашени су најбољи учесници, а млади Смедеревци су успели да одбране прошлогодишњу репутацију, освајањем трећег места екипно. Осим те награде, освојили и су још три појединачне.
Такмичење се одвијало у пет категорија. Када је о услуживању реч, најбољи су били Горан Ђукић из Новог Сада, Драган Илић из Шапца и Марко Павличевић из Владимироваца. Прва два места у припремању јела по менију, припала су Немањи Крајчиновићу из Богатића и Данијели Митровић из Мионице, док је трећепласирани Смедеревац, Витомир Вуковић.
Ђак наше школе је и Данијела Ристић, најуспешнија у категорији јела по избору, а за њом следе Никола Миленковић из Бечеја и Александра Мајкић из Новог Сада. У категорији посластичаства, награде су припале Данијели Царо из Новог Сада, Милици Стојановић из Београда и Ивани Трифуновић из Ниша. У барском пословању најбољи је био ђак Економско – трговинске школе из Смедерева Александар Ђулејић, друго место је освојио Александар Свитлица из Новог Сада, а треће Лазар Михајловић из Београда.

Leave a Reply

Your email address will not be published.