Настављена обнова тврђаве

1 min read

НА КУЛИ ОСАМ ПОНОВО РАДНА АТМОСФЕРА

Почетком недеље, настављени су радови на кули 8 смедеревске тврђаве. Да ли ће током 2017. бити обновљена и кула 9 и тиме завршен зацртан циљ да се рестаурира комплетан Језавски бедем, сазнаћемо након одлуке објављивања Министарства културе. 

Извођач, Привредно друштво за изградњу, обнављање и реконструкцију грађевинских објеката „КОТО“ као носилац и „Бајица“ као члан групе, наставили су тамо где се прошле године стало због чињенице да је наступила зима, а календарски крај године као првобитни рок приближио.
Подсећамо, Министарство културе и информисања је у 2016. години определило средства за конзерваторско-рестаураторске радове на обнови куле 8 Смедеревске тврђаве, али како су радови због поштовања процедуре јавне набавке, уместо у августу, како је планирано, започели тек 10. октобра, Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је због неповољних временских услова био приморан да их прекине 21. децембра, уз обавезу да се наставе почетком грађевинске сезоне 2017. години.
Радови изведени крајем 2016. године обухватили су обнову грудобрана и парапета на врху куле, санацију свих оштећења и обнову недостајућих делова сва три спољашња лица  зидова куле, обнову лица зида у отвору саме куле, блоковање и дерсовање са спољне стране и ињектиране пукотине на северном лицу.
У наредном периоду следи обнова пода на врху куле, дерсовање лица зидова куле са унутрашње стране, као и блоковање и санација лица зидова у отвору куле.
Предвиђено је да се у 2017. години, обновом куле 9, у потпуности заврше радови на обнови Језавског бедема, који се изводе већ дужи низ година (према пројекту „Реализација обнове Језавског бедема од куле 7 до куле 10 Смедеревске тврђаве“).
За радове на обнови куле 9 Завод је аплицирао код Министарства културе и информисања на Конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката из области културног наслеђа у Републици Србији у 2017. години, чији се резултати очекују крајем марта месеца.

Leave a Reply

Your email address will not be published.