Потребно је решење, што пре

1 min read

ПИТАЛИ СМО ГРАЂАНЕ СМЕДЕРЕВА ШТА МИСЛЕ О ПРОБЛЕМУ ОДЛАГАЊА СМЕЋА И ПОСТОЈЕЋОЈ ДЕПОНИЈИ:

Смедеревци су у већој или мањој мери генерално упознати са тим да постоји проблем недостатка адекватног места за одлагање отпада, као и када је реч о стању у којем се налази простор који се сада за то користи. Размуљиво, свако има неко своје виђење ствари, али оно у чему се махом слажу јесте да је постојећа ситуација неодржива и да се нешто мора што пре предузети.

Александра Љубисављевић:

Морам да признам да до сада нисам толико била упућена у ову проблематику. Хвала вам што покрећете овај пројекат и тако утичете на свест грађана. Поред загађеног ваздуха у нашем граду, ово је нови (стари) велики проблем који мора потхитно да се решава. Свакога дана увиђамо колико је еколошка свест савременог човека важна и морамо сви заједно да је јачамо. Дивље депоније широм наше земље угрожавају здравље и животе и старих и младих нараштаја, уништавају природна богатства без којих нема ни здравог живота. Природа је део нас, као што смо и ми део природе. Ако угрозимо воду, ваздух и земљу, самим тим угрожавамо и животе своје деце, којој треба да оставимо здраву и сачувану природу у наслеђе, какву смо и ми наследили од својих предака. Од овога проблема страда не само човек већ и биљни и животињски свет. Свакако први и главни задатак јесте да се пронађу начини да се смеће одложи, уклони и уништи у складу са еколошким принципима, који никога неће угрозити. Све што имамо дугујемо мајци природи, удружимо се да је сачувамо за будућност.

Горан Прокић:

У светлу пожара који су се догодили на неколико депонија у Србији сматрам да је дужност свих нас да апелујемо на градске власти и извршимо притисак да се проблем одлагања ђубрета у Смедереву реши на задовољавајући начин. Досадашњи, вишедеценијски, немар озбиљно угрожава здравље становништва а прети да постане и еколошка и стварна бомба у нашем граду.

У развијеним земљама у свету тачно се зна шта је депонија и које услове мора да испуњава. У нашем граду, који је у последњих 30-ак година само  увећао број становника за 40 хиљада, депонија заправо и не постоји. Разлика између дивљих депонија и градске „депоније“ је само у томе што се ова номинално води као предузеће. И да, наплаћују улазак на исту. Грађани нашег града су у проблему када треба изнети из својих дворишта било какав, чак и уредно упакован отпад. Нити можеш да нађеш код надлежник како да превезеш, нити кад нађеш приватника можеш да бациш све јер „они не дају да се баца то и то“… Има, додуше, пар дана када се можеш јавити за изношење „кабастог смећа“ али у то не спада, рецимо грађевински отпад и тако…..У сеоским срединама је ситуација још гора јер тамо и не постоји организовано одношење отпада. У тим срединама се људи „сналазе“ тако што праве дивље депоније на које почиње да баца читаво село… Неко би рекао да разлике и нема. Градско сметлиште се налази у Годоминском пољу, једној од локација са најплоднијим земљиштем, богатом подземним водама тако да се ја питам колико од тог отпада завршава у рекама и пијаћој води Нико нема права да немаром и непредузимањем ничега угрожава животе становништва. На нашем сметлишту су се већ дешавали мањи пожари али људи који тамо раде тврде да је опасност од пожара стална.

Наташа Бајић:

Проблем је стар бар колико и ја, а ја одавно седим. Пројекат за депонију, ономад деведесетих, пре него што ће емигрирати у САД, направила је дипл. инжињер хортикулутуре Драгана Милутиновић у сада рахметли Дирекцији града. За фијоку наравно, јер никог није занимало  никада озбиљно ни да се бави тиме. Сад нема ни те фијоке. Кажу да оно што зову депонија је на Годоминском пољу и да је гомила ђубрета. Верујем. Зато и заобилазим. Имам бујну машту, а и познајем свој град. Можда грешим ал бојим се да смрди надалеко. Лековито би чак и за докторе било да знају где им завршава отпад. Постоји фирма која се бави откупом и рециклажом отпада у Смедереву. Град им је уклонио контејнере и забранио рад у граду и приградским насељима. Додуше, они не сортирају већ одвозе и рециклирају картон, гвожђе, стакло… Само чисто. О депонији, о томе шта ради град и где завршава органски и медицински отпад немају појма. Фале они грађанима фале грађани њима, Граду то фали највише али…

Leave a Reply

Your email address will not be published.