Трансфер станица је за мене приоритет број један

СМЕДЕРЕВО НЕЋЕ ГРАДИТИ САНИТАРНУ ДЕПОНИЈУ ВЕЋ ТРАНСФЕР СТАНИЦУ, А ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОРУЧУЈЕ:

Зачарани круг у коме се Смедерево већ дуже време врти услед чињенице да нема санитарну депонију па самим тим не може ни свим грађанима да обезбеди доступност услуге организованог одношења смећа, може бити прекинут једино изградњом трансфер станице. Одлука да се том послу присупи, након скоро читаве деценије затишја по питању овог проблема, донета је почетком године и сада су увелико у току обимне процедуре како би ова идеја, за разлику од свих претходних које су остале мртво слово на папиру, била и реализована. 

Тренутак када су, почетком године, одборнци Скупштине Града Смедерева подигли руке за усвајање предлога Плана детаљне регулације за део старог корита реке Језаве у Годоминском пољу у Смедереву, био је, иако се то можда из претходних редова не може закључити, уједно и почетак процедура за изградњу трансфер станице за прихват и прераду комуналног отпада у нашем граду. Подсећамо, претходних деценија је прича о неопходности изградње регионалне санитарне депоније имала успоне и падове, бројне су биле варијанте и потенцијални партнери, али ништа од свега тога никада није остварено. Од 2012. локална самоуправа је чини се „дигла руке“ и ту тему потпуно затворила, а такво стање дочекало је Јована Беча који је на позицији градоначелника од средине прошле године. Међутим, његов лични став по овом питању био је другачији:

илустрација

„Проблем решавања одлагања комуналног отпада у Смедереву био је и остао приоритет број један за мене. Када сам ступио на дужност градоначелника, многи су ме одвраћали од те теме јер су сматрали да се то не може решити, да је ситуација исувише компликована и слично, али ја сам изабрао да урадим баш ту, по мом мишљењу веома важну ствар за све грађане Смедерева. То је огроман пројекат, обиман посао, реч је о улагању од два милиона евра и док уопште дођемо у ситуацију да изградимо тај комплекс потребно је урадити још много тога. Али, мени ће увек бити најважнија чињеница да је то започето, ми смо покренули ту причу, она је постала део скупштинских одлука, дакле, шта год да се буде дешавало, нема повратка на старо, ово ће морати да буде реализовано“ – каже Јован Беч у разговору за „Наше новине“.  

Дакле, после небројених покушаја да се договори са околним градовима и општинама као потенцијалним партнерима за изградњу санитарне депоније у Смедереву (што је веома скупа инвестиција и управо зато се не ради само за потребе једне локалне самоуправе), а имајући у виду одлуку Владе Србије по којој се отпад из Смедерева може одлагати на санитарној депонији у Панчеву, али под условом да је претходно третиран у трансфер станици, све што је руководство Смедерева могло да учини јесте да донесе одлуку о изградњи једне такве станице и пратећих постројења за селекцију отпада.

Затим је на ред дошло питање локације – где сместити такав комплекс за третман отпада? Како је у међувремену, одлука да се Јелен До користи за депоновање смећа постала немогућа (на том простору се сада одлаже шљака из железаре) као и да су остале, раније потенцијалне локације такође добиле друге намене, одлучено је да то буде у Годоминском пољу, тамо где се деценијама уназад налази неусловна, неадекватна, градска депонија:

„Та локација је избрана из више разлога, чињеница је да ту имамо добру саобраћајну повезаност, затим, има довољно земљишта које нам је потребно за изградњу једног савременог центра за сакупљање и одвајање отпада, има услова и да се то комплетно инфраструктурно опреми по свим стандардима и коначно – ту се већ одвијају неке сличне делатности. Добро је и што је депонија одмах поред јер ми имамо намеру не само да на регионалну депонију шаљемо отпад који се буде сакупљао када трансфер станица почне да ради већ и да постепено, ту гомилу смећа која је настајала деценијама, такође смањујемо како бисмо у једном тренутку и сасвим очистили тај простор. Дакле, од момента када трансфер станица почне да ради, на постојећу депонију се више неће одлагати никакав нов отпад, а онај од раније ћемо полако рашчишћавати“ – напомиње градоначелник.

На питање каква искуства по овом питању има из разговора са грађанима који се неретко жале управо на то што ЈКП не пружа услуге изношења смећа у селима и да ли су они свесни да је то тренутно неизводљиво, наш саговорник каже: Нисам желео да им дајем лажна обећања, једноставно, они су можда радије хтели да чују нешто друго али сам ја мештанима наших села на сваком сусрету говорио истину – немогуће је успоставити услугу организованог изношења смећа док се не изгради трансфер станица. Једоставно, ми немамо где да одлажемо тај отпад, постојећа депонија је одавно превазишла капацитете. И због свега наведеног, ја немам права да осуђујуем мештане наших села, нити могу да апелујем на то да не праве депоније јер они немају избора. Једино што бих могао да замерим јесте да, када се, у једној већ тако тешкој ситуацији, мимо „централне“ депоније коју има свако село, смеће разбацује свуда, па уз ту већу депонију, имате и читав низ других.

За коришћење простора опредељеног у Годоминском пољу за изградњу трансфер станице на самом почетку има неколико препрека, а махом се односе на прибављање различитих сагласности и решавање имовинског питања јер је реч о парцелама чији је власник Годомин у стечају.

Први кораци суизрада идејног решења, урбанистички пројекат, пројекат парцелације, локацијски услови, процена утицаја на животну средину, пројекат за грађевинску дозволу, пројекат за изградњу, употребна и дозвола за управљање отпадом. Реално је очекивати да ће та етапа бити завршена најкасније до трећег квартала следеће године, након чега може да почне изградња. Јован Беч поручује да се за сада динамика одвија и нешто боље него што је предвиђено: „Оптимиста сам, али и уједно веома опрезан, па зато не бих да са сигурношћу тврдим да ће то бити и пре рока који смо себи  поставили, али има најава да би све то могло да иде брже него што очекујемо“ – закључује наш саговорник.

Leave a Reply

Your email address will not be published.