Град обрадовао пензионере

ГРАД СМЕДЕРЕВО И СМЕДЕРЕВСКА ЛАСТА ПОТПИСАЛИ УГОВОР О ПОВЛАШЋЕНОЈ ЦЕНИ КАРТЕ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић и директор смедеревске Ласте Живорад Лазић потписали су прошлог петка уговор о повлашћеној цени карте за превоз пензионера старијих од 65 година. Тако ће убудуће смедеревски пензионери, старији од 65 година и са пензијом до 15 хиљада динара уместо 4478 динара за месечну карту издвајати само 500 динара. Наши суграђани са пензијом од 15.000 до 30.000 динара месечну карту ће моћи да добију за 800 динара, а за пензионере са примањима изнад 30.000 динара месечна карта ће коштати 1500 динара.
– Ово је помак и бољитак у односу на прошлу годину када је прва категорија пензионера месечну карту плаћала 700 динара, друга категорија 900, а трећа 1900 динара. Како се буџет буде пунио, како нам расте порез на доходак, све је више новозапослених у Смедереву, има више новца за расподелу свим групацијама и популацијама. За ову олакшицу нашим најстаријим суграђанима град је издвојио 2. 967.471 динар – рекла је током потписивања уговора градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.
Ова одлука ће се примењивати од 1. марта, наставила је градоначелница и додала да сви пензионери, који су већ платили карту по старој цени, могу да поврате новац или искористе за карту коју ће купити за април.
– Желим да се захвалим Ласти на разумевању и делу субвенције која она даје. До пуне цене карте град плаћа 1.392 динара за прву категорију, пензионер 500, а Ласта додаје остатак. Ово је гест вредан пажње, када је у питању Ласта, али истовремено разумевање локалне самоуправе за наше најстарије суграђане који често користе градски превоз.
Директор смедеревске Ласте Живорад Симић у први план истиче одличну досадашњу сарадњу града у овог аутопревозника, али и залагање градоначелнице да се изађе у сусрет најстаријим пензионерима.
– До реализације овог уговора дошло је на иницијативу градоначелнице. До овога не би дошли да није било њеног инсистирања да Ласта и Град Смедерево заједнички поделе трошкове и да изађемо у сусрет пензионерима старијим од 65 година. Ту пре свега мислим на оне најугроженије чија су примања испод 15.000 динара којима су за 500 динара на располагању све линије нашег градског и приградског превоза. Мислим да је ово најбољи доказ о одличној сарадњи града и Ласте. Колико град треба Ласти толико Ласта треба граду и мислим да ће тако остати и даље.
Током Акције „ Јасно је и село и град“, обилазећи терен и сеоске и градске месне заједнице утврђено је да је један од главних проблема смедеревским пензионерима цена месечне карте за градски и приградски превоз.
– Често су нам током ове акције пребацивали како се пензионери у Београду возе за 400 динара. Смедерево не може да има све услове као и Београд, али ја сам успела контактирајући са генералним директором Ласте Бојаном Бојковићем, да се договорим да цену приближимо цени карте у Београду. Трудићу се да следеће године смедеревски пензионери карту плаћају исто онолико колико издвајају београдски пензионери. Најбитније је да сам одржала обећање дато пензионерима прошлог јуна када сам рекла да ће карта бити јевтинија. Тада је била 900, па 700, а ево сада симболичних 500 динара. Трудићу се да у следећој години карта буде још јевтинија. Надам се да ће једног дана, уколико се буџет буде пунио као и до сада, одређене групације пензионера имати бесплатну карту. И сада смо омогућили корисницима социјалне помоћи бесплатну карту. Одређене повластице имају студенти и ђаци. Смедерево је једини град у Србији који субвенционише превоз основцима и средњошколцима – нагласила је градоначелница.
Када је цена карта износила 900 динара Ласта је имала око 350 корисника. После појевтињења на 500 динара број корисника се попео на више од 550. Први човек смедеревске Ласте очекује да ће после овог снижења цене карте тај број корисника бити повећан на 700.

Leave a Reply

Your email address will not be published.