Стигла вода до Мораве, стигла вода на Орешац

1 min read

НАШ ИНТЕРВЈУ >> ВЛАДИМИР КРСТИН, ДИРЕКТОР ЈКП ВОДОВОД :Све смо ближи циљу да сви грађани Смедерева имају здраву пијаћу воду

Смедерево је један од ретких градова у Србији који годинама уназад нема проблема са квалитетом пијаће воде. Производни капацитети смедеревског Водовода апсолутно задовољавају потребе града, а са завршетком изградње нове фабрике воде и више од тога. Ово јавно комунално предузеће успева да стабилно послује, иако његови приходи понајвише зависе од наплате рачуна за воду. И на престаје да инвестира, ради и гради на више фронтова. Све са циљем да сви грађани Смедерева имају здраву пијаћу воду у својим домовима.

Водовод у континуитету бележи добре резултате. Инвестира се, гради и ради на задовољство свих грађана Смедерева. Шта је обележило рад и пословање предузећа у првом тромесечју ове године?
-Успевамо да стабилно функционишемо. У градском систему водоснабдевања нема поремећаја, возни парк смо обновили са неколико возила, а издвојио бих ново возило које под притиском продувава загушене инсталације и исисава садржаје из септичких јама и канализације. Ово комбиновано возило је мањих габарита од два постојећа и утолико је значајније, јер може да приђе до ужих и мањих локација. Радили смо на уходавању сеоских аутономних система водоснабдевања. Нема ни годину дана како смо те системе преузели, а успели смо у свим селима, осим Биновцу, да, поред занављања електро-машинске опреме, уградимо системе за дезинфекцију воде, тзв. хлорогене, како житељи тих насељених места не би имали проблема са бактерилошком исправношћу воде. Уређаји за хлорисање идентични су оним који врше дезинфекцију воде у градском систему водоснабдевања, па и у новој фабрици воде. Нова фабрика воде је „срце“ моравског система водоснабдевања, а сем фабрике, изворишта и четири нова бунара, завршен је и транспортни цевовод до Радинца, чиме смо створили услове да се на градски систем водоснабдевања у првој фази прикључе села Радинац, Липе, Враново и Раља.


Да ли је нова фабрике воде почела са радом и шта ће се даље радити на изградњи моравског система водоснабдевања, који је, како сте једном приликом изјавили, “сан свих генерација запослених у “Водоводу” !?
– Нова фабрика воде једна је од најмодернијих у нашој земљи и има капацитет од 200 литара у секунди, који је више него довољан да снабдева водом поменута четири, али и остала села на моравском правцу, од Мале Крсне до Сараораца. Уз то постоји и резерва воде од неких 60 литара у секунди за неке будуће веће потрошаче, као што су Железара и други привредни субјекти који се налазе на том подручју. Иначе, радови на фабрици воде су завршени у новембру прошле године. У међувремену имали смо два ипо месеца пробног рада, уходавања и отклањања недостатака, тако да је фабрика успешно завршила сегмент пробног рада. Сада предстоји реконструкција мреже у селима Липе и Враново, а по добијању грађевинске дозволе у наредних неколико дана изградња крака ка селу Раља.
Задатак, обавеза и императив Водовода је да људима обезбеди исправну воду где год да се налазе на територији града, па и у самом приобаљу Дунава!?
-Тако је. У насељу Металор изградили смо јавну чесму са капацитетом довољним да се комплетно насеље од неких 150 кућа снабдева исправном пијаћом водом. Људи који тамо живе снабдевали су се водом из сопствених бунара. Они су, наравно, били неусловни, а вода није одговарала у физичко- хемијском, а посебно у микробилошком смислу. Чесма је изграђена делом о трошку Водовода, а делом су учествовали житељи тог насеља. Други, такође, важан потес, где смо управо данас наставили радове на изградњи водоводне мреже је насеље Орешац. Тамо имамо неких 350 кућа, и ти људи муче вишедеценијску муку са недостатком пијаће воде, снабдевају се из својих индивидуалних бунара који су подложни поземним водама. Ово је крупан захват, прву фазу смо урадили прошле године, а коштаће неких 25 милиона динара. Њиме ћемо становницима Орешца обезбедити исправну пијаћу воду из градског система водоснабдевања, и, што је, такође, важно, створићемо и услове да Сеоне прикопчамо на градски систем. Вишедеценијска мука тих људи завршиће се у наредних месец или два, тако да ће ову летњу сезону сигурно дочекати са градском пијаћом водом у својим домовима.
Много тога не би било урађено да није било сарадње са градом, али и Развојном банком КФВ на реализацији капиталних пројеката водоснабдевања и решавања проблема одвођења отпадних вода. То нису мала улагања!?
-Ми врло експедитивно реализујемо тај програм у сарадњи са Немачком развојном банком и консултантском кућом Сетек која нас у свему томе прати. Подсетићу, некада је у домену утопије било размишљање о градњи моравског система водоснабдевања,, али ми смо одлучили да то радимо, као што одлучно улазимо у гомилу других капитално-пројектних захвата и инвестиција. Не зато што су они лаки, већ баш због тога што су захтевни и тешки. Реч је о инвестицији од 6,5 милиона евра. Од тих средстава изградили смо нову фабрику воде, четири нова бунара, транспортни цевовод до Радинца, а сада радимо на изградњи система водоснабдевања на Орешцу. Тим средствима извршили смо и реконструкцију мреже водоснабдевања и канализације у селима Липе и Враново, и још седам градских улица.
ЈКП Водовод је у међувремену преузео и законску обавезу управљања и одржавања свих аутономних сеоских водоводних система на територији Града Смедерева. Да ли је тај сложен процес окончан?
-У принципу још увек није окончан, јер има ту још много ствари које треба урадити. Наслеђе које је затечено у тим аутономним системима водоснабдевања прилично је дивергентно. У неким селима ситуација на терену је боља, у неким лошија, нешто можемо лакше решити, нешто теже или никако, па је потребно градити ново. Ми се трудимо да из дана у дан уводимо ред у системско пословање, а оно што смо прво морали да урадимо по преузимању је одржавање комплетне инфраструктуре. Усвим селима, осим Биновца, уградили смо системе за хлорисање, односно дезинфекцију воде, а очекујемо да у кратком временском року то урадимо и у Биновцу. То је и даље процес на коме радимо, из дана у дан се појављују нови проблеми, уводимо и новине које већ постоје у градском систему водоснабдевања. И даље смо у очекиваном периоду уходавања.
Значајна средства Водовод улаже и у занављње прилично застарелог возног парка. Шта је у међувремену набављено и да ли у перспективи планирате набавку још неких возила и опреме ?
-Ми се из године у годину трудимо да опрему и возила занављамо онако како они испадају из система, односно када су толико амортизовани да више не могу да се користе, а улагање у њихово одржавање скупље него набавка и експлоатација новог. Свесни смо да су нам без адекватне механизације и опреме везане руке на терену. А пошто сваки посао носи човек, он мора да има адекватан алат да би тај посао и одрадио. Наравно, важна је и посвећеност и стручност запослених, јер механизација не може сама од себе да ради. То је једна синтеза која мора увек да постоји и ми се трудимо да ту кохезију одржимо.
Исказали сте се у више наврата и као друштвено одговорно предузеће!?
-Тако је. Претпостављам да мислите на донацију којом смо део возног парка уступили на коришћење Дому здравља. Водовод је јавно предузеће и као такво мора да буде и социјално одговорно на више фронтова, где год имам простора и где је ситуација таква да налаже да помогнемо колегама у јавном сектору, било да је реч о предузећима или установама који исто тако обављају одговорне послове као што су и послови у Водоводу.
Једна од законских обавеза Водовода је и организовано одвођење отпадних вода у свим насељеним местима које потпадају под ширу зону санитарне заштите изворишта Шалинац, а то је у конкретном случају село Липе. Да ли је тај посао окончан?
-Не, није окончан, али је започет. Није окончан из разлога што је то прилично скупа капитална инвестиција. Процена је да ће увођење комплетног система одвођења отпадних вода са пречишћавањем за село Липе коштати минимум 100 милиона динара. Ми смо кренули са изградњом првог дела канализационе мреже из средстава КфВ програма и трудићемо се да сукцесивно, из године у годину, привучемо нова средства и наставимо са радовима, јер смо у обавези да тамо градимо мрежу канализације са пречишћавањем отпадних вода. Значајно је напоменути да смо претходних година радили и на изради комплетне пројектне документације за тај посао, што, такође, није мало коштало. Из истог разлога морали смо да изградимо и комплетан систем одвођења отпадних вода са пречишћавањем за села Кулич и Шалинац, обзиром да се и она налазе у широј зони санитарне заштите изворишта. Тај посао смо привели крају, а коштао је око 80 милиона динара.
ЈКП Водовод и поред врло високих потраживања уредно измирује своје обавезе према добављачима. Томе свакако доприноси и висок проценат наплате рачуна корисницима ваших услуга!?
-Апсолутно. Интеракција између нас и наших корисника, свакодневна непосредна сарадња, од суштинског је значаја за функционисање овог предузећа. То смо имали у виду и пре пар година када смо увели једну новину, односно нови сектор у предузећу који се бави искључиво корисничким пословима. Проток информација између нас и наших корисника мора да буде свакодневан како бисмо ми имали довољно података о томе шта се дешава на терену. Нама је, наравно, суштинска ствар наплата рачуна за воду, обзиром да је 99 одсто наших прихода од продате воде. Наши суграђани су практично наши купци, а ми морамо да имамо са купцима добре, непосредне и искрене односе. И, што ја стално потенцирам, континуирану комуникацију. Јер, када нема комуникације, врло често долази до опструкције рада, неспоразума и незгодних ситуација које никоме не доносе добро. Наплата је тренутно на нивоу од око 80 одсто, и омогућује нам да стабилно функционишемо. Наравно, има периода када треба уложити мало више напора да би текућа ликвидност била избалансирана, са чиме излазимо на крај. Иначе, очекујемо да за 2016. годину предузеће искаже добит од око 14 милиона динара. То је резултат максималне рационализације, смањења трошкова, односно повећања прихода тамо где је било простора. Наравно, сви добављачи се уредно намирују и нисмо имали ни један дан кашњења када су у питању измирења новчаних обавеза.
Стратешки циљ “Водовода” остаје исти, да сви грађани Смедерева свих 365 дана у години имају здраву пијаћу воду. Колико сте близу тог циља ?
-Такво стратешко опредељење сасвим је исправно. То је аксиом који смо ми себи поставили, „библија“ нашег пословања. На добром смо путу, али има још доста тога да се уради да бисмо заокружили ту нашу стратегију. Оно што радује јесу трендови који говоре да се из дана у дан све више и више ближимо том нашем циљу. Начинили смо велике искораке напред, а сада само треба да тај тренд задржимо.

Leave a Reply

Your email address will not be published.