Пријатељи из Пољске нуде помоћ за приступне фондове ЕУ

ПРИЈЕМ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ПОЉСКЕ АМБАСАДЕ У ГРАДСКОЈ УПРАВИ

Заменик пољског амбасадора и коориданторка за културу Амбасаде Републике Пољске у  Србији, били су гости ђачког парламента ОШ „Др Јован Цвијић“. Након боравка у школи, организован је пријем у Градској управи.

Ђачки парламент Основне школе „Др Јован Цвијић“ другу годину заредом, храброшћу, знањем и иновативношћу досеже највише врхове – позивима страним амбасасдама да посете љихову школу и виде како ради тамошњи ђачки парламент.
Прошле године љихови гости су били швајцарски амбасадрор са сарадницима, а ове године у клупе је, заједно са ученицима школе, сео и заменик пољског амбасадора у Србији, Анджеј Кинђук, са Јоаном Будишин, Пољакињом удатом за Србина и координаторком за културу у пољској амбасади.
Након боравка у школи били су гости и на свечаном пријему у Градској управи.
Ми углавном сарађујемо са највишим државним институцијама, најпре са Министарством спољних послова, али се трудимо кад год можемо дођемо и у јединице локалне самоупаве и невладин сектор, свуда где постоји могућност унапређивања билатералне сарадње Пољске и Србије. Наша два народа имају доста тога заједничког, што их повезује, словенско порекло, сличан језик, заједничке хришћанске корене – рекао је у обраћању домаћинима Анджеј Кинђук.
Заменик пољског амбасасдора понудио је домаћинима експертску помоћ у претприступним фондовима Европске уније.
Ми смо у Европску унију ушли 2004. године. Била нам је тада, потребна свака врста помоћи у отварању свих поглавља и свим претприступним радњама. Знамо колико је то значајно и зато Вама, као граду, нудимо сваку помоћ, јер остоји значајна могућност да пронађете свој интерес у тим претприступним фондовима ЕУ. Међутим, и ми смо имали шта да научимо од Вас, не кријем то.
Пре доласка у градску управу посетили смо Основну школу „Др Јован Цвијић“ и присуствовали седници ђачког парламента ове институције, која има одличне професоре, енергичну и спобосну директорку и паметне и креативне ученике. Задивљен сам оним што сам видео. Знате, ми у Пољској немамо такву институцију какав је ваш ђачки парламент и ми смо, ето, нешто научили данас од вас. Поручићу својим колегама у Пољској, а то ће учинити и госпођа Будишин, да би и ми требало да такав институт ђачке демократије и одговорности за сопстевену школу и учење имплементирамо у пољски образовни систем – додао је Кинђук.
Уместо градоначелнице, која је била спречена да присуствује пријему, гостима се обратио председник Скупштине града Смедерева, Богољуб Спасојевић.
Пољски и српски народ имају чврсте, вишевековне везе и заједничке интересе и корене и нама је велико задовољство што можемо да Вас угостимо – рекао је Спасојевић и наставио:
Ми смо годинама неговали сарадњу и пријатељство посредством синдикалних, спортских и привредних контаката и желимо да ту сарадњу и наставимо. Смедерево је град грожђа, вина и Дунава и желимо да видимо што више пољских туриста код нас. Наравно, пре свега желимо да видимо што више пољских инвеститора у нашем граду и то је ствар на којој ћемо морати заједно да порадимо наредних година.
На крају састанка, Милица Мијатовић, директора Слободне зоне у Смедереву приказала је промотивни филм о привредним потенцијалима слободна зоне, индустирјског парка и генерално, смедеревске привреде.
Могућности сарадње на свим пољима су велике и убудуће би требало развијати привредну, туристичку и пољопривредну сарадњу, имајући у виду да је Пољска, уз Србију, међу највећим произвођачима појединих воћних врста у Европи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.