Тугу за настрадалима ништа не брише

1 min read

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОД ПОЧЕТКА НАТО БОМБАРДОВАЊА:

Сећањa на 78 дана бомбардовања, недужно страдале и оне који су свесно жртвовали живот и овог 24. марта, евоцирана су крај споменика страдалима у НАТО агресији у Смедереву.

Обележавамо 18 година од почетка НАТО агресије, окупљајући се на дан када је без одлуке Савета безбедности, неколико минута пре 20 сати отпочео напад, коме се наша војска ефикасно супротставила. Подсећам, 460 авиона је НАТО ангажовао у првој фази, јер је идеја била да се за три до пет дана угуши отпор. Нико од њих није рачунао на оно што је уследило. НАТО затим почиње да користи муницију са осиромашеним уранијом и касетне бомбе, а све се чешће се бележе дејства по циљевима који се никако не могу свртсати у војне. Мета су биле избегличке колоне, мостови, фабрике, болнице, културно историјски споменици… Било је то време страдања и бола, из подсвести нам још увек допиру звуци сирена за узбуну и ваздушну опасност – казао је председник Скупштине града Смедерева, Богољуб Спасојевић напомињући да питања, свих ових година остају иста, али да се сва могу слити у једно на које и даље немамо одговор – зашто се то догодило?
Осим делегације града Смедерева и Војске Србије, венце су као и сваке године положили представници више смедеревских удружења.
Током агресије 1999. године, живот су изгубили полицајци Бранислав Николић, Радиша Ђорђевић, Млађан Радојковић и Милутин Добрић, Адем Бериша саветник у Центру ресора ДБ у Смедереву, као и припадници Војске: Станиша Павић, Драган Комарица, Роберт Лајчак, Благоја Радић, Ивица Серафимовић, Топлица Илић, Бојан Радојковић, Дејан Седларевић и Мирослав Милошевић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.