У Смедереву право гласа има 99 781 бирач

1 min read

 СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ГЛАСАЊЕ

С обзиром на то да су измене могуће до 29. марта у поноћ, ово не мора бити дефинитиван број потенцијалних бирача у Смедереву. Оно што је извесно, то је да се и ове године, као и ранијих, гласа на 78 бирачких места.  

Радно тело које ће бити ангажовано на предстојећим изборима за председника Србије спроводи финалне припреме за дан гласања. У њему су представници седам политичких група које имају посланике у Скупштини Србије, а координатор је Милијана Новаковић, начелник Градске управе. До сада је Радно тело имало четири састанка и урађено је све што претходи предаји изборног материјала.
Формирали смо стални састав бирачких одбора. У понедељак је био последњи дан за предају предлога за проширене саставе, и то смо доставили, али промене се у бирачким одборима могуће до 31. марта увече. Само у случају када постоји сродство, промене су могуће и на сам дан избора до 7 часова ујутру. На територији града Смедерева и као и претходних година имамо 78 бирачких места, а бирачки списак је, за сада, закључен са 99 781 бирачем. Накнадни упис дозвољен је до 29. марта у поноћ. Нема бирачких места где морамо да плаћамо закуп, а на сваком би требало да буде присутно по 26 чланова што сталног, што проширеног састава, с тим што у проширеном, код нас нема представника кандидата Ненада Чанка – објашњава Милијана Новаковић координатор Радног тела.
Када је о члановима бирачких одбора реч, укупно ће их бити 1849. Изборни материјал стиже у среду, 29. марта, за када је организована примопредаја и паковање истог по врећама, а и инструктажа за чланове проширених састава ће такође бити истог дана. За стални састав, инструктажа је у четвртак, у 17 сати, када ће бирачки одбори изборни материјал доставити месним канцеларијама. Важна је напомена да ће сви којима су истекле личне карте моћи да гласају уз потврду да су поднели захтев за издавање нових исправа. Такође, гласање ће бити могуће уз важећи пасош и возачке дозволе, али само уколико оне имају податак о јединственом матичном броју. Сви чланови одбора ће имати ИД картице које ће бити обавезни да носе све док су на бирачком месту. Новина је и то да ће припадници МУП-а имати право да гласају у униформи, с тим што неће смети да имају код себе оружје нити било која друга средства принуде – додаје Новаковић.
Изборни материјал више неће ићи у кутијама као што је било до сада, већ се пакује у вреће са посебном затворницом са серијским бројем, који се уписује у записник за примопредају. Ту затворницу, бирачки одбор неће смети да отвори све до сутрадан у 6 сати ујутру када се, у дану за гласање сви чланови састају на самом бирачком месту. Затворницу потом стављају у врећу, а по доласку са биралишта, изборни материјал се оставља Радном телу које новом затворницом, затвара гласачке листиће и тако их предаје Изборној комисији која је задужена за Подунавски округ.
За старије или болесне суграђане и све оне који су спречени да 2. априла гласају на бирачким местима важан је подсетник да се у дану гласања, све до 11 сати могу пријавити, а након тога ће групе формиране за рад на терену доћи и до њих. Право да гласају, слепе особе моћи ће да искористе уз употребу посебног печата.

Leave a Reply

Your email address will not be published.