Гласачи социјалиста знају зашто треба подржати Вучића

ИЗБОРИ 2017 >> МИЛИЈА БАРОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ГРАДСКОГ ОДБОРА СПС:

Већина гласача Социјалистичке партије Србије је очекивала кандидатуру Ивице Дачића. То је изостало због других, у овом тренутку пречих ствари. Јер сада се не треба руководити интересима странке, већ народа, отуда је Александар Вучић и наш кандидат, каже за Наше новине председник смедеревских социјалиста Милија Баровић.

Социјалистичка партија је одлучила да на овим изборима подржи Александра Вучића. Када вас ових дана, бирачко тело које иначе гласа за СПС пита због чега, шта им ви кажете?
Познато је да је СПС државотворна странка и да осим о својим, увек води рачуна о интересима државе у којој живимо. Свака странка, логично, жели да има свог кандидата, али овога пута смо се определили за нешто друго имајући у виду спољнополитичке околности које су актуелне, почевши од дешавања у Македонији, ситуације са Босном и Херцеговином, односима са Хрватском, оним што се догађа у Румунији… Када се то мало шире анализира, што свакако чине они који воде једну државу, може се донети закључак да је ситуација осетљива у нашем региону. Јер, колико год у Србији имали стабилне прилике, када се неке ствари искомпликују у окружењу то се брзо пренесе и на остале. Да би сачували ту сигурност и подржали економски развој, СПС је донео одлуку да Александар Вучић буде заједнички кандидат, јер као што је и председник странке Ивица Дачић рекао на конвенцији у Смедереву, Вучић је кандидат народа, подржава га највећи број грађана Србије. И ми смо у градском одбору донели исту одлуку и након тога кренули са активностима. Од уобичајених процедура, скупљања потписа, преко одлазака на митинге и на крају конвенције која је одржана 20. марта у препуној сали Центра за културу.
Процена државника и страначких функционера је једно, али просечан грађанин има другу логику. Социјалисти су ипак очекивали Дачића као кандидата, како их мотивисати да гласају за било ког другог?
Број присутних социјалиста на тој поменутој конвенцији у Смедереву, потврђује однос који чланови те партије имају према Александру Вучићу. Иначе, у оквиру редовних активности, ми смо се организовали тако што се преко повереника у свим месним одборима, трудимо да допремо до сваког члана или симпатизера. Наравно, прво што нас је чекало је питање зашто Ивица није кандидат, па свима објашњавали зашто је и како дошло до тога. Како време одмиче, видимо да су они сасвим схватили суштину јер се не ради само о нашој партији већ и Србији. Сигуран сам да ће Александар Вучић, ако не све, онда сигурно добити већину гласова СПС у Смедереву.
Ако је Ивица Дачић са вишедеценијским стажом у политици и политичар који у старту има подршку дела бирачког тела одустао од председничке трке, није ли и то својеврсна порука о томе зашто се овога пута мора урадити другачије? И да ли ће та одлука имати лоше последице по сам СПС?
Лојални ће увек испоштовати став партије, али им се мора објаснити зашто то чине. Министар Антић, потпредседник Обрадовић, Чабаркапа, сви ти функционери странке су били на конвенцији у Смедереву јер смо желели да пошаљемо поруку, и то ћу ја поновити: глас за Александра Вучића је глас за Србију, бољи живот, наставак економских реформи, повећање бруто домаћег производа, смањење буџетског дефицита… То је глас за наше породице и све нас, а не само једну особу, зато Александар Вучић има подршку СПС. Од такве одлуке не очекујем ништа осим бенефита. Јер кандидовати се по сваку цену, имати лошу процену и не размишљати шта после, то не раде озбиљне странке и људи, а СПС постоји 27 година. Када би се сабрао број свих до сада освојених гласова, мислим да нема странке која има толико. Предвиђања да ће се СПС стопити у тој великој коалицији је нетачно. Сада подржавамо Александра Вучића и пет година смо били у заједничкој Влади, али то су садашње прилике. Имамо стабилну Владу и добре политичке односе, а то је у овом тренутку најважније.

Leave a Reply

Your email address will not be published.