Нова шанса за незапослене

1 min read

ПОЧИЊЕ СЕЗОНА ОВОГОДИШЊИХ ЈАВНИХ РАДОВА

Национална служба за запошљавање расписала је 7. фебруара десет јавних позива и конкурса, а међу њима нашла су се и два конкурса за јавне радове, како за редовне, тако и јавне радове за особе са инвалидитетом. До истека рока, 10. марта, смедеревској филијали НСЗ, којој поред града Смедерева припадају општине Смедеревска Паланка и Велика Плана, поднето је 15 пријава за редовне и 15 за јавне радове за особе са инвалидитетом. Сем тога град Смедерево је и ове године издвојио значајна средства за активне мере запошљавања – јавне радове, ново запошљавање и самозапошљавање, а ових дана очекује се одлука о томе са колико пара ће Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања подржати ове мере наше локалне самоуправе.

Интересовање за јавне радове је, као и ранијих година, било прилично велико, много веће у односу на одобрене квоте Националне службе за запошљавање, па су и у смедеревској филијали били присиљени да пријаве на конкурсе ускладе са расположивим средствима.
-И код нас у Смедереву имали смо тај проблем, али у другим филијалама био је много израженији. Илустрације ради, на територији целе Србије овогодишња квота за редовне јавне радове била је 2500, а исказане су потребе за 7500 лица. У смедеревској филијали пристигли су захтеви за 156, а квота је била и остала за 89 лица, тако да смо морали да смањимо број лица код готово свих захтева. За сада је за редовне јавне радове одобрено 11 захтева за 89 лица, а за њихово запошљавање опредељено је 11,7 милиона динара. То су средства за месечне зараде, у висини од 18.000 динара, путне трошкове (2.000 динара по лицу), а сем тога сваком послодавцу припашће 2.000 динара по особи за трошкове организовања и спровођења јавних радова. За четири од 15 захтева за редовне јавне радове нисмо донели одлуку, а њихова судбина зависи од одлуке Дирекције, односно од тога да ли ће нека од филијала у међувремену одустати од јавних радова – објашњава за Наше новине Драгослав Милановић, начелник Одељења за програме запошљавања, предузетништва и образовање и обуке.
Што се тиче јавних радова за особе са инвалидитетом, поднето је, такође, 15 захтева, којим је изражена потреба за запошљавањем 47 лица – 12 више у односу на одобрену квоту (35 особа).
-Прошле године дозволили су нам да испунимо све захтеве. Ове, међутим, није постојала та могућност, тако да смо, одлучујући о тим захтевима, свима учесницима конкурса подједнако смањили број лица. За јавне радове за особе са инвалидитетом опредељено је око 4,6 милиона динара, а у тој категорији највише, 14 јавних радова, отишло је у Смедерево. Из Смедеревске Паланке није ни било захтева, а један је одобрен општини Велика Плана, мада је и тај захтев коригован према одобреној квоти. Иначе, сви радови трају четири месеца, до 21. априла у обавези смо да закључимо уговоре са свим подносиоцима захтева, а њихова је обавеза да до 20. маја започну спровођење јавних радова – додаје Милановић.
Што се тиче редовних јавних радова, по два су одобрена Смедеревској Паланци и Великој Плани, а седам јавних радова Смедереву. По речима Драгослава Милановића, у Смедереву су прошли најквалитетнији захтеви, међу којима су, рецимо, захтев локалне самоуправе за попис непокретности на територији града Смедерева, или два ЈКП Зеленило и гробља, а односе се на уређење гробаља у свим сеоским месним заједницама, затим обилазница и локалних путева, као и на уклањање дивљих депонија смећа. Сличан захтев у Великој Плани одобрен је ЈКП „Милош Митровић“.
Када је реч о јавним радовима за особе са инвалидитетом, Милановић истиче, такође, да су свим удружењима која су поднела захтеве покушали максимално да изађу у сусрет, знајући да она немају изворе финансирања, осим ако им град додели одређена средства и на тај начин омогући спровођење неких активности.
Наш саговорник напомиње исто тако да је локална самоуправа у Смедереву ове, као и претходних година, издвојила 15 милиона, а Велика Плана девет милиона динара за активне мере запошљавања – јавне радове, ново запошљавање и самозапошљавање.
-Са тим новцем ове две локалне самоуправе аплицирале су за додатна средства према Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних питања и ових дана очекују одлуку о томе колико ће им средстава бити одобрено за активне мере запошљавања. Прошле године износила су „динар на динар“, а уколико тако буде и ове Смедерево и Велика Плана имаће поново на располагању додатна значајна средства за јавне радове, ново запошљавање и програме самозапошљавања, за које, иначе, влада веома велико интересовање код грађана – рекао је Драгослав Милановић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.