Тражи се партнер за смедеревску луку

ОБЈАВЉЕН ПОЗИВ ЗАИНТЕРЕСОВАНИМА:

Расписан је јавни позив за све потенцијално заинтересоване оператере на смедеревском пристану. Иако позив није обавезујућ, за циљ има „опипавање пулса“ потенцијалних улагача, а како верује директор Агенције за луке, први бродови ће туристе у Смедерево довести ове године.

Агенција за управљање лукама прошле недеље је објавила позив упућен заинтересованим оператерима који би желели да управљају луком у Смедереву да пошаљу писма о намерама. Такође, 2017. је проглашена годином развоја путничких пристаништа, па ће се Агенција у наредним месецима нарочито бавити уређивањем и афирмацијом пристаништа, а први на листи је понтон у Смедереву, постављен лане.
Оно што ја волим да истакнем јесте да путничко пристаниште за један град може да буде исто што и аеродром за главни град Београд. Ово пристаниште отвара врата Смедерева ка Европи – казао је директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић и додао:
Овај понтон представља велики потенцијал за град Смедерево. Желим да га у кратком периду отворимо заједно са новим лучким оператером и једним крузером који ће доћи у ваш град. Искористио бих ову прилику да позовем сва заинтересована лица да се одазову овом јавном позиву. Такође, заинтересовани за организовање састанака могу да се јаве Агенцији како бисмо заједно изашли на терен и сагледали све аспекте ове делатности у Смедереву.
И градоначелница поручује да су могућности небројене и да ће сигурно бити више добрих идеја и предлога од стране оних који би желели да управљају смедеревским пристаништем које ће имамти статус међународног, па ће стога морати да испуни предвиђене услове. У залеђу је могуће направтити низ пратећих садржаја, а приоритет је да се тврђава коначно „отвори“.
Годину дана је прошло од када смо поставили понтон, нисмо га до сада пустили у рад због свих закона који су се доносили у Скупштини, јер свим лукама управља Агенција. Оно што град Смедерево жели јесте да нађе доброг оператера који ће моћи да организује рад на овом понтону и наравно да са Туристичком организацијом Србије и свим другима, успоставимо сарадњу која ће омогућити покретање једне редовне линије на релацијама Београд – Смедерево, Смедерево – Кладово, Смедерево – Велико Градиште… Желимо стране крузере, али пре свега желимо да долазе домаћи туристи, као и да Смедеревцима омогућимо да овим воденим ауто путем дођу до Београда или Ђердапа, каже градоначелница Смедерева.
Изградњом робне луке, за шта је пројекат у изради, до краја године ће индустријски колосек бити измештен из центра града, а до краја 2018, обавеза је да се изгради нова робна лука.
На тај начин, цео овај потез ће постати туристичка лука, изгледаће сасвим другачије и мислим да ће тиме почети нова ера у развоју Смедерева. Имамо много тога да понудимо туристима – закључује др Јасна Аврамовић.
Агенција је у 2016. години евидентирала преко 950 пристајања крузера у Србији и 85 000 туриста. То представља повећање за око 5% у односу на 2015. Према најавама, ове године у Србији можемо да очекујемо хиљадито пристајање. Перовић се такође нада да ће међу њима, бити и бродови који ће доћи у Смедерево:
Поред три постојећа пристана у Београду, Новом Саду и Доњем Милановцу, Агенција је у прошлој години прогласила још пет лучких подручја. Доњи Милановац је имао око 120 пристајања прошле године, тако да верујем да би одређени број бродова сигурно стао у Смедереву да је било могућности за то. Покренут је пројекат који повезује шест градова Србије на Дунаву, ми то волимо да зовемо „Музеј на Дунаву“ и Смедерево је, на тој рути први и највећи град. Могу да најавим да ћемо у кратком року, ако на основу овог позива будемо анимирали инвеститоре, а сигуран сам да хоћемо, расписати и још један којим ћемо и изабрати ко ће бити задужен смедеревски пристан и да ћемо још у овој сезони, имати могућност да у Смедереву славимо заједно долазак првог брода после много деценија – поручује Перовић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.