Санација свих клизишта у граду

1 min read

НАКОН ПОЧЕТКА РАДОВА У ПОХОРСКОЈ УЛИЦИ

Почела реконструкција водоводне мреже у Похорској улици. Након овог посла предвиђено је асфалтирање, а затим и комплетна реконструкција ове и Излетничке улице.

Након поплава 2014. и нараслих подземних вода у пролеће 2015, отворена су бројна клизишта у околини Смедерева. Градске власти одговорно брину о свим тим потезима, тако да је најпре током ове године, потпорним стубовима учвршђено брдо изнад Похорске као и горњи саобраћајни приступ овој улици, а у петак су почели радови на санацији водоводних инсталација, које су оштећене клизањем терена.
Ово је само почетак радова, а наш план је да до краја покријемо асфалтом Излетничку и Похорску улицу. Ово је један од лепших делова града, ја бих га назвала смедеревским Дедињем. Ако смо одлучили да се бавимо туризмом, ми морамо сваки кутак града да средимо. Наш град простире се на површини од 750 километара квадратних и ми морамо да бринемо о сваком делу Смедерева – рекла је за Наше новине, градоначелница, Јасна Аврамовић, коју смо затекли на градилишту у Похорској улици и додала:
Најважније је да је ово заједничка акција града, односно градског Водовода и грађана. Водовод је донирао механизаџацију и стручне екипе, а грађани су сами купили цеви. Заједничким радом, замениће се дотрајале и попуцале водоводне цеви, а након тога следи асфалтирање ове улице. Након тога, наставићемо са радовима читавом дужином Излетничке улице. Читаве зиме и пролећа смо радили и што је најважније успели смо да санирамо ово клизиште.
Смедерево као Рим лежи на седам брда и већина од њих склона је клизању земљишта. Како санирати сва та клизишта, а истовремено бринути и о естетици и функционалности инфраструктуре и улица, посебан је изазов…
Смедерево има чудну конфигурацију, налази се на седам брда, а овај део, Плавинац, посебно је склон клизању земљишта. Ми морамо да будемо свесни да је овде некада било Панонско море и да има много песка, тако да ми у граду, посебно овде, имамо много клизишта. Имамо још једно велико клизиште да санирамо, а то је некадашње стрелиште. Ту је пут читавих 15 метара клизнуо низ брдо и приближава се главном путу и Старој железари, ту је угрожен и стадион и ми завршавамо пројекат за то клизиште, покушаћемо да пронађемо новац за санацију. Има још много клизишта у Смедереву. Велики проблем је и клизиште на Баба-Јанином брду, па затим клизиште у такозваној Грчкој рупи у Месној заједници Славија. Све желимо да санирамо јер хоћемо да избегнемо проблеме какве су имали Крупањ и неки други градови. Мој једини циљ је да заштитимо имовину грађана и од тога нећу одустати – поручује др Јасна Аврамовић.
Трустичка стратегија развоја града, која је императив, наметнула је сасвим другачији образац размишљања и делања у граду. Посебна пажња обраћа се на све делове града који гравитирају Дунаву и приобаљу велике реке.
Посебну пажњу због развоја туризма поклањамо дунавском приобаљу, Југову, Плавинцу, околини Виле Обреновића, свим деловима града, који могу да се нађу у оквиру туристичке понуде. Има много посла, урадимо један, а отвара се нови… Кренули смо да уређујемо и тротоаре у улицама, које представљају улаз у град. Сви прилазлни правци у граду, Карађорђева, улица 16. октобра, Петријевска, добиће уређене тротоаре. У Карађорђевој настављамо радове на реконструкцији тротоара на левој страни улице на јесен, а десна страна ће до тада бити комплетно реконструисана – закључује градоначелница.

Leave a Reply

Your email address will not be published.