Пуне руке посла до још лепшег изгледа Смедерева

1 min read

ЈКП ЗЕЛЕНИЛО И ГРОБЉА – ПРОЛЕЋНО УРЕЂЕЊЕ ГРАДА

Зеленило једног града говори много о људима који у њему живе, а још више о онима који свакодневно улажу много труда и рада у одржавање зелених површина и естетици животног окружења својих суграђана. Уређени паркови и дрвореди, умивене улице и тргови, представљају добродошлицу не само путницима намерницима, већ и становницима града који у њему живе. Руководећи се том мисијом и визијом ЈКП „Зеленило и гробља”, у сарадњи са локалном самоуправом, из године у годину предузима све што може да Смедерево, након дуге, суморне и хладне зиме, поново оживи – озелени, процвета и замирише.

Овај надасве тежак и наизглед једноставан посао, а у суштини веома сложен процес на афирмацији позитивног односа према животном окружењу, као битном елементу квалитетнијег и здравијег начина живота, почиње са првим пролећним данима и траје током целе године. Након уобичајеног првог пролећног грабуљања травњака и одвоза сакупљеног лишћа и отпада, екипе ЈКП „Зеленило и гробље“ започињу радове на уређењу дрвореда, од сече сувих грана и стабала, поправке вертикалне металне заштите стабала, до риљања и чанковања садних места, а уједно и уклањања бочних изданака са дебла дрвета.
-Риљање и чанковање садних места завршено је око садница на Кеју ( од Француске капе до Силоса), а једна од најпрометнијих саобраћајница у Смедереву – Карађорђева улица, у реконструисаном делу богатија је за нови дрворед од 14 садница. Извршена је, такође, попуна садних места разноврсним листопадним садницама у улици Деспота Ђурђа, дуж шеталишта на Кеју, на простору испред Плавог воза и код Дуда. И насеље Милоје Ђака богатије је за нове саднице, а у току је припрема садних места за пролећну садњу и заснивање новог дрвореда у улици 16. октобра. Ова улица биће богатија за 20 садница, Предстоји, такође, попуна листопадним садницама улица Вука Караџића, Краља Петра Првог и парка „Чекаоница“ – прича за Наше новине Слађана Јеремић, директорка ЈКП „Зеленило и гробља“.
За овај период године, како додаје, карактеристични су и послови на пролећном уређењу паркова, као што су грабуљање травњака, риљање и орезивање шибља и ружа. Ове сезоне посађено је 1195 садница ружа широм града – на Кеју (дуж шеталишта и у парку „Веслачки клуб“), на зеленим површинама дуж разделних коловозних трака у улици Филипа Вишњића, на Царини, Тргу слободе, код Центра за културу, у Карађорђевој улици, затим код Опште болнице Свети Лука. За потребе града посађене су многобројне сорте ружа у свим бојама – многоцветнице, стаблашице, пузавице и покривачи тла.
По речима Слађане Јеремић, екипе ЈКП „Зеленило и гробља“ раде и на редовном пролећном орезивању дрвећа, а по налогу Комуналне инспекције. Оно се обавља све док не крене пролећно цветање, што изискује брзину и спретност. Орезивање дрвореда већ је завршено у улицама Милоша Обилића, 27. марта и улици 7. јули, а предстоји у Петријевској и Карађорђевој улици.
У расаднику ЈКП „Зеленило и гробља“, у Шалиначкој улици, у пуном јеку је производња сезонског једногодишњег цвећа у свим бојама, што за потребе града, што за даљу продају трећим лицима. У понуди су висећа петунија, бегонија, тагетес, винка, салвија, целозија, пркос, цинерарија, лепи Јова, каранфил и лобелија. Садња сезонског цвећа по граду требало би да почне ове недеље, уколико то буду дозволили временски услови.
-Са кошењем траве кренуло се 27. марта и већ је урађен велики посао. Прво се кренуло са кошењем Карађорђеве и Масарикове улице. Покошени су, такође, Југопетрол, парк „Веслачки клуб“, Монопол, Шалиначка улица, затим потес Желвоз – Марина, улица Деспота Ђурђа, Тврђава, улица Вука Караџића, Вински град, Трг Републике, парк на Царини, Београдски пут. Врши се и замена парковског мобилијара, као и поправке и фарбање клупа, реквизита за игру деце, корпи за отпатке, како би наши суграђани могли да уживају у шетњи градским парковима, а најмлађи у забави на игралиштима. Завршени су радови на поправци и фарбању клупа у улици Краља Петра Првог, где, између осталог, вршимо репарацију талпи на клупама. Завршили смо и репарацију клупа и ђубријера код „Шах клуба“. Израдили смо и талпе за клупе у парковима на Царини и Папазовцу, затим кошаркашке табле за терен у насељу Папазовац, као и мобилијар за друге паркове и дечија игралишта, како у граду, тако и смедеревским селима – додаје Слађана Јеремић.
ЈКП „Зеленило и гробља“ поставило је, такође, нов јавни тоалет, који је смештен на самом улазу у Дунав парк, чиме је решен тај санитарни проблем у ужем градском језгру. И овај савремени објекат, набављен делом из сопствених средстава предузећа, а делом средствима града, допринеће стварању услова за живот у чистијој средини.
-Наше предузеће радиће, као и до сада, на уклањању дивљих депонија смећа у граду и селима, уз апел грађанима да не бацају смеће на јавним површинама и местима која нису за то предвиђена. Да би побољшали квалитет и брзину услуга које пружамо интензивно радимо и на обнављању возног парка. Поред осталог, набавили смо из сопствених средстава специјално возило – аутоцистерну. Сви, наиме, знамо колико је прање и чишћење улица важно због уклањања наслага соли и прљавштине, које после зимске сезоне могу додатно да угрозе коловоз, па смо због тога тај посао почели да обављамо већ с првим лепим данима – каже Слађана Јеремић.
Из ЈКП „Зеленило и гробља“, у чијем саставу послује и РЈ „Пијаце“, подсећају, такође, да је недавно грађанима на употребу предата и реновирана Зелена пијаца на Царини. Пијаца је сасвим ново рухо добила средствима града, а њен изглед сада је приближан пијаци у централном градском језгру. Иначе, настојања локалне самоуправе и ЈКП Зеленило и гробља иду у правцу да све постојеће пијаце на територији града добију ново, лепше лице, aли и да се у значајној мери побољшају услови за рад закупаца, али и боравак корисника пијачних услуга. Свака месна заједница добиће своју нову пијацу, а и процес преузимања постојећих пијаца у нашим селима одвија се како је и планирано, истичу, такође, у ЈКП „Зеленило и гробља“

Leave a Reply

Your email address will not be published.