Вести:
17.12.2014.
nase novine news image
На добро се лако навикне, кажу у установи „Сунце“, која је захваљујући помоћи локалне самоуправе, недавно пресељена у адаптиране, знатно веће просторије. Овде већ влада празнично расположење, а на нову адресу „Сунца“ почеле су да пристижу бројне донације.
17.12.2014.
nase novine news image
Несвакидашња акција наше талентоване суграђанке за помоћ Јањи Стаменковић. „Уживо стварање хорор маске“, назив је едиторијала који ће бити организован у Центру за културу 25. децембра од 19.00 часова.
17.12.2014.
nase novine news image
Руководство и особље болнице Свети Лука одбројавају последње дане године која је у финансијском, кадровском и организационом смислу била велики изазов. О тренутном стању, проблемима и првим задужењима у 2015. За Наше новине говори директор Ненад Ђорђевић
17.12.2014.
nase novine news image
Ово, у разговору за Наше новине, тврди директор Водовода Владимир Крстин, и додаје:То је наставак стратегије града и Водовода да пијаћу воду доведемо у свако домаћинство на територији града.  Најбитније је, како је истакао Крстин, да пуштањем воде у овим селима почиње да ради и канализација у Шалинцу и Куличу и систем за прераду отпадних вода. То је врло битно јер се ова села налазе у широј зони санитарне заштите изворишта Шалинац које је изузетно богато добром сировом водом са проценом капацитета од 1200 литара у секунди што је три пута већи капацитет него што Смедерево тренутно троши.
17.12.2014.
nase novine news image
Просветни радници су, минулих деценија небројено пута штрајковали. У најновији протест, који улази у пету недељу, укључило се и 20 школа смедеревског краја и око 1500 учитеља, наставника и професора. Тачније, штрајка нема само у Гимназији и ОШ „ Бранко Радичевић“. Након захтева да буду изузети од смањења плата уз образложење да су и без тога најниже у просеку, просветни радници сада поручују да су им најважније ставке колективни уговор и увођење платних разреда, као и то да разумеју потребу државе да уштеди. Ипак сматрају да новца има, али да није правилно распоређен и да решење сигурно постоји. Они малобројнији који за сада не учествују у протесту сматрају да се на тај начин не може ништа постићи.
17.12.2014.
nase novine news image
Председник Скупштине Бранче Стојановић заказао је за понедељак, 22. децембар 25. Седницу Скупштине града. На дневном реду овог заседања наћи ће се осамнаест тачака. Најважнија тачка је Предлог одлуке о буџету града за 2015. годину.
17.12.2014.
nase novine news image
Десетак дана након што је завршена, производна хала и званично је предата на употребу представницима ПКЦ груп. У свечаној церемонији предаје кључева учествовао је премијер Србије, председник компаније, фински амбасадор и руководство града
10.12.2014.
nase novine news image
Смедеревска Предшколска установа „Наша радост“ имала је запажен наступ на 20. јесењим сусретима васпитача, који су крајем прошле недеље организовани на Тари.
10.12.2014.
nase novine news image
Професор Првослав Марковић преминуо је, после краће болести, у среду, 3. децембра, у Београду. После комеморације која је одржана у четвртак у Скупштини града Смедерева, сахрањен је на гробљу у родном селу Осипаоници.
10.12.2014.
nase novine news image
Град ће убудуће уместо једног, финасирати два покушаја вантелесне оплодње. Такође, Градско веће Скупштини предлаже усвајање одлуке да се јавним предузећима додели искључиво право за обаљање услуга, без тендера и процедуре јавних набавки. Измењена је и Одлука о условима држања домаћих животиња, разматрано је више планова детаљне регулације...
1 2 3 >  »
nase novine banner2
nase novine banner
nase novine Маја Влаховић Теофиловић,
Стоматолошки факултет


Орхидеје су симбол љубави и пажње. Један од највећих разлога због којег се људима толико допадају собне орхидеје је њихов цвет, који привлачи пажњу спектром својих боја и облика, док просторију чини светлијом и живописнијом. Како би орхидеје што дуже остале свеже, морате знати како да их адекватно одржавате.Осветљење је кључни фактор за развој здравих орхидеја. Директна сунчева светлост може “спалити” биљку. Идеално место за орхидеје је поред прозора (по могућству источни прозор), иза завесе или ролетне. Здрава орхидеја би требало да има светло зелене, здраве листове. Идеална дневна температура је 18 - 30 степени. Хладноћа ће довести до опадања и појаве жутих листова. Орхидеје увек заливајте рано ујутру, одстајалом водом. Температура воде би требало да буде слична собној. Превише топла или хладна вода може оштетити биљку. Потребно их је заливати једном недељно зими, а два пута недељно лети. Обратите пажњу да на дну саксије у којој се налази орхидеја не остане вода. То може довести до пропадања корена услед превелике количине воде. Орхидеје треба пресађивати на сваке две године, по завршетку цветања, у пластичне, глинене или стаклене саксије. Немојте користити обичну земљу, већ  супстрат за орхидеје који се састоји од маховине, коре дрвета, лишћа, корења папрати... Супстрат можете купити у специјализованим продавницама или пољопривредним апотекама. Орхидеје захтевају редовно ђубрење како би нормално расле и цветале. Ђубрива растворива у води, направљена искључиво за орхидеје, доступна су у већини цвећара. Додајте растворљиво ђубриво једном месечно, како је објашњено у упутству. Након цветања, када листови престану да расту, смањите заливање и употребу ђубрива све док не почну да расту нови листови. Срећно узгајање!
nase novine banner
KAFENISANJE

-Је л` верујеш ти да сам ја видовит? -Не верујем. Ово пита мој драги друг, а ја му кратко одговарам. Редовно пијемо кафе трачаруше у мојој канцеларији. Њему је, по страначкој линији, забрањено да се дружи са новинарима. -Није ми забрањено – правда се он – само су ми значајно ставили до знања да они одлично знају ко са тобом кафенише…

nase novine anketa