Вести:
23.07.2014.
nase novine news image
Суштина је да млади науче да траже информацију, да користе медије, да имају критички став према медијским садржајима, да знају да пласирају информације, прича Мелита Ранђеловић, педагог и професор грађанског васпитања Друге економске школе и координатор Актива наставника грађанског васпитања. Њено мишљење је да медијска писменост не треба да се уведе као посебан предмет у школство, већ као део свих предмета
23.07.2014.
nase novine news image
Свеукупни победник је Драгутин Попов из Остојићева. Он је имао најтежу лубеницу од 43,7 килограма, али и најтежу дињу од 15,5 килограма
23.07.2014.
nase novine news image
Најчећи узроци саобраћајних несрећа су непоштовање прописа и вожња неприлагођеном брзином, а највећи део незгода се догоди у насељеном подручју .
23.07.2014.
nase novine news image
Кад се у Смедереву спомену Роми и борба за њихова права и квалитетнији живот, прва асоцијација је Ђулијета Сулић. Ова упорна и амбициозна Ромкиња прави је борац против дискриминације, сиромаштва, необавештености, необразованости националне мањине којој припада. Седам година је у Градској управи на пословима за ромска питања, најпре као координатор, а последње три године, као виши референт на пословима праћења и координације проблема Рома у Смедереву у оквиру Групе за дијаспору, Роме и младе.
23.07.2014.
nase novine news image
Припрема рода јагоде за наредну годину почиње завршетком бербе. Родни потенцијал за наредну годину формира се током септембра па све до половине новембра. Једна од значајних операција је уклањање лисне масе, чиме се постижу фитохигијенски ефекти, јер се уклања старо лишће које носи разне патогене гљивице, објашњава Биљана Николић, дипломирани инжењер воћарства и виноградарства.
23.07.2014.
nase novine news image
Чули смо да Марија више није животно угрожена, али нико a није потврдио какве су прогнозе и које последице ће ова несрећа оставити, прича за Наше новине рођак настрадале Марије Милошевић.
23.07.2014.
nase novine news image
Штрајк Желвоза у реструктурирању траје месец дана. Међутим, за већи део јавности, овај протест је невидљив. Уз то, ни сами радници више немају вере у боље дане.
23.07.2014.
nase novine news image
Иако је изгледало да су надлежни одлучни у намери да измене постојећу одлуку о такси превозу,, нова се ипак није нашла пред одборницима. Након две протестне шетње таксиста и притиска медија, одлука је стопирана - до даљег.
23.07.2014.
nase novine news image
Смедеревка Тијана Седларевић је доказ да када нешто волите нема препрека да то и остварите. Она је успела да споји, на први поглед, неспојиво. Успешно се бави балетом, гимнастиком и од своје седме године игра у фолклорном ансамблу КУД „Семендриа“. Одлично се сналази у балетанкама и трикоу, али и у опанцима и народној ношњи, уз то је и одлична ученица.
23.07.2014.
nase novine news image
Нове, будуће генерације духовника, као најважнији задатак имају мисију да у цркву врате човека који је данас окренут само себи и не жели заједништво, сматра Епископ браничевски Игнатије.
1 2 3 >  »
nase novine banner2
nase novine banner
nase novine Вида Евстратиев
дипл.инж. пољопривреде за прехрамбену технологиј


Мало наших виноградара може се похвалити да поседују подрум који би барем донекле одговарао захтевима савремене винификације. По правилу то је просторија где се грожђе прерађује, шира ври и вино дозрева. Подруми су углавном тако грађени да се у њима не може одржати одговарајућа температура, која је неопходна за правилно врење шире и негу вина, а о чистоћи неких подрума да и не говоримо. Подрум у којем се грожђе прерађује, шира ври (врионица) и просторија за негу вина, мора се држати у беспрекорној чистоћи. Потребно га је непосредно пре бербе детаљно  очистити, зидове окречити кречним млеком. Рецепт за то врло је једноставан. У 10 литара воде ставимо килограм живог креча и 20 декаграма сумпора у праху. Кад се зидови осуше препоручује се прскање раствором плаве галице. Припреми се пет постотни раствор галице, и тиме се спречава развој плесни. Дан пре прераде грожђа потребно је подрум дезинфиковати. То се обавља сумпор диоксидом. На метар кубни простора запалимо 1 до 2 сумпорне траке. Можемо запалити и елементарни сумпор у праху. На сваки кубни метар простора потребно је 30 грама сумпора. Палимо га у земљаним посудама, постављеним на више места, јер гасни сумпор, као тежи, пада према поду. Након 5 - 6 сати просторије добро проветрити. 
nase novine banner
KAFENISANJE

-Одлучио сам да пресавијем табак и тужим банку- мој друг звучи крајње озбиљно као да је оставинска расправа у питању. Ја га на другој страни слушам са пажњом на пола копља. Дан лењ, суботњи, град – полупразан. У кафићу који важи за боље посећене, више конобара него гостију.

nase novine anketa