Страшан догађај – и опомена и инспирација

1 min read

ПРОШЛО ЈЕ 76 ГОДИНА ОД ЕКСПОЛИЗИЈЕ У СМЕДЕРЕВУ:

Тачно у 14 сати и 14 минута одржан је комеморативни скуп код споменика страдалим у петојунској експлозији.

Венац на споменик су положиле делегације града Смедерева, Градског одбора СУБНОР- а, Цивилних инвалида рата, Удружења потомака ратника од 1912-1918, Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова од 1912-1918, Резервних војних старешина, Патриотске споне од 1912-1999, Гимназије у Смедереву и представник порордица погинулих.
Захваљујући свима који су дошли на још једно обележавање годишњице и одавање почасти свим настрадалим Смедеревцима као и онима који су се тог, злосрећног дана овде задесили, обратио се заменик градоначелника:
Катаклизма и огромна трагедија која нас је задесила, није обесхрабрила Смедеревце да дигну град из пепела и направе нови, савременији и успешнији. Трајни ожиљак остаје, али смо сви ми заједно као и генерације пре нас, ми као савременици, а сигуран сам и будуће генерације, направити од Смедерева место за нормалан и пристојан живот. Ово место је камен међаш, опомена али и инспирација за све будуће генерације да када људи желе и имају јаку вољу, осећај према свом граду и буду непоколебљиви у одлучности, храбрости, одважности, марљивости, да се из свега тога може направити град као што је данас Смедерево, град са 120 000 становника, модеран, индустријски град на обали велике реке Дунав. Ово је, по злу, највећи дан, али је с друге стране учинио да се као Феникс из пепела овог датума Смедерево изађе још јаче и снажније – казао је Теофиловић.
У наставку програма, ђаци Гимназије Павле Лазаревић и Јелена Чолић рецитовали су стихове „Плаве гробнице“ и „Жао ми је човека“, док је Глигорије Радовановић, ученик музичке школе „Коста Манојловић“ на хармоници извео „Уклесану свиту“ Миомира Дојчиновића.

Leave a Reply

Your email address will not be published.