Закон о одржању друштвене енергије

1 min read

Пише: Зоран Јовшић

Много је социјалних експеримената у свету, који се одвијају далеко од нас. У скандинавским земљама покушаће са загарантованим платама од хиљаду евра – радио не радио, а свира ти радио! Швеђани ће, додатно, покушати и са скраћивањем радног времена на шест сати дневно. У ствари, већ десет година Тојотин сервисни центар у Гетеборгу има такво радно време и….резултати су одлични! Радници су расположенији, здравији и орнији за посао. Кажу, што је сасвим логично – да много боље и продуктивније раде, када знају да ће на послу провести само шест сати, са истом платом!
Такође, боловање је у том сервису умањено за 30 процената. Наравно, јер се људи мање троше и остају здравији и срећнији….
Слично су урадили и ових дана у здравственом сектору и сектору бриге за старе, у старачким домовима…. Резултати су за сада охрабрујући… Јесу запошљавали већи број медицинских сестара и техничара, али су, зато, и смањивали државне издатке за незапослене… Новац је кружио унутар шведског друштва и социјално-здравствено-финансијског система и по Закону о одржању (друштвене и финансијске) енергије, само је мењао облик и место. Српски израз за то је – и вук сит и овце на броју!!
Основни проблем српских властодржаца, већ деценијама је управо у несхватању елементарних природних и друштвнеих принципа. Нарушавање енергетског баланса у природи, једнако је штетно и у друштвеним односима; најбољи пример за то је америчко друштво у време Светске економске кризе 2008. Када су менаџери, банкари, финансијски шекуланти и остали предатори помислили да довека могу да сисају крв осиромашеним грађанима! У једном тренутку остали су без хране – операција је успела, али је пацијент умро!! Зато су и пукли!!!!!!!
Исто или слично се дешава и код нас већ 17 година. Измрцварени и очајни пензионери, радници, незапослени, више немају од чега да плаћају дажбине држави, јавним предузећима, банкама, извршитељима – го се не скида, господо! Наплативост потраживања која одређује ликвидност, личну, предузетничку или државну је на драматично ниском нивоу! Предаторима понестаје хране, баш као и у Америци, пре 9 година! Зато је шведски модел једини опстајући, конзистентан, одржив, што би рекли неолиберали. Добре газде у Немачкој, Француској, Италији, Шпанији, одавно то знају – само задовољан радник може да пружи максимум на послу! То су знали и наши стари земљопоседници и газде пре Другог Свертског рата. Мој деда Марко из Удовица, радио је код великог господина и племеитог човека газда Јанка Живковића са Југова (његов, ништа мање врли син је доктор Јоца Живковић). Као врхунски резач и калемар воћа, мој деда је од газда Јанка поштован као мало воде на длану. Током зиме, добијао је унапред новац за наднице за резидбу, коју ће обавити на пролеће! Задовољна су на крају била обојица!!! Газда Јанко је имао уз себе лојалног и задовољног радника, а мој деда је могао да прехрани породицу током зиме! Замислите, данас, газду који ће својим радницима давати плате унапред!
Очито, наш проблем је у недостатку морала, савести и свести о Принципу одржања друштвене енергије, у којем новац мора да кружи и да мења облик у свом очувању и увећању. Улагање у ноћне клубове и старлете, аутомобиле и куће, није у том духу. То је расипање те тешко стечене енергије, која једном мора да ослаби, да пресахне брзином светлости као што је и настала, помножена утицајем масе, која јој тек у коначном производу даје потребну дефиницју!

Leave a Reply

Your email address will not be published.