Графике сведоче – култура је у успону

ПРЕД ПУБЛИКОМ РАДОВИ НАСТАЛИ У ОКВИРУ ОВОГОДИШЊЕ КОЛОНИЈЕ:

У Центру за културу постављена изложба радова насталих на 33. „Ликовној колонији графика.

Ове године, изузетно богатом фонду графика доприноси осам учесника и три госта излагача са укупно двадесет и два рада. Сличности које се уочавају на делима указују на актуелне тенденције код уметника. Чврста форма, органска и неорганска, склоност ка представљању предметног света, било да је у питању репродукован “поглед кроз објектив” или не, репетиција и мајсторство технике израде…
Стручну поставку 33. ликовне колоније обавио је дипломирани индустријски дизајнер Милан Ранковић, уредник ликовног програма Центра за културу Смедерево у сарадњи са представницима Удружења ликовних уметника Србије и Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајна Србије.
На изложби графика учествовали су уметници Марија Сибиновић из Београда, Јана Даниловић из Ужица, Јелена Дамњановић из Шапца, Маријана Јанковић из Ивањице, Румен Рајков из Хастова, Георги Канаров из Трнова, Дајана Лекић и Бојана Михајловић из Бања Луке као и гости Мика Ловре, Бојан Бикић и Давид Вартабедијан из Београда.
Иван Веселиновић, историчар уметности, сматра да је неговање уметности и уметничких традиција нешто по чему је Смедерево као град познат. Он такође оцењује да је фонд графика насталих током година на колонији ако не успео, онда значајно допринео томе да Смедерево постане такав град.
Слобода коју имају учесници колоније, понекад ограничени због немаштине која је владала државом, даје увид у версатилност учесника и још значајније, промене које су се десиле на уметничкој сцени у Србији током последње три године. Након херметичке затворености коју је Србија доживела и преживела, где се Београд издвојио као једини и главни уметнички центар, јачање периферних центара, иако споро, је неминовно. Отварање земље ка утицајима из других држава, па и онима из региона, доводи до напретка. Колонија графика традиционално окупља уметнике из региона што значајно доприноси разноврсности и богатству свог фонда. Претежно млади учесници овогодишње колоније показују да њихови радови не заостају за онима који су излагани претходних година, да култура и уметност у Србији нису “вашарске”, нису на помолу, већ у успону – закључује Веселиновић.
Свим присутнима се потом обратила Светлана Михајловић, члан Градског већа задужена за ресор културе.
Велико ми је задовољство што је град Смедерево и ове године окупио младе уметнике који су у септембру провели недељу дана у нашем дивном граду. Смедерево ће увек подржати и неговати праве вредности, а то најбоље говори ова међународна изложба. Проглашавам је отвореном, уживајте у делима ових младих и талентованих људи, не само из Србије већ и из целог региона – поручила је Михајловић.
Изложба ће бити постављена у холу Центра за културу до 30. новембра.

Leave a Reply

Your email address will not be published.