Међу наградама и “Дијамантски војвода”

1 min read

ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ ПЕСНИКУ ВАСИЛЕВСКОМ:

Листи међународних песничких награда, Ристо Василевски додао и признања из Украјине, Румуније и Македоније.

У последњих шест месеци, Василевском је додељено неколико великих међународних награда: „Николај Гогољ” у Украјини, „Михар Еминеску” у Румунији, „Кључеви Преспе” и „Књижевни вал” у Македонији.
Такође, ових дана Василевском је, међу 470 номинованих песника, књижевника и научника из целог света додељена и велика немачко-украјинска награда „де Ришеље – Диаматовий Дюк” (Дијамантски војвода). Василевског је за ово признање номиновала Украјинска академија наука и књижевности, чији је редовни члан, а награда му је додељена за „изузетно песничко дело и громадну подвижничку делатност”.
Василевски је у другој половини ове године, учествовао на више међународних фестивала поезије, а на „Песничким ноћима у Велестову”, на Струшким књижевним сусретима и на Петнаестом фестивалу поезије медитеранских земаља, који је од 8-12. новембра одржан у Јерусалиму, Рамали, Витлејему и у неким другим местима у Палестини приређени су му посебни портрети који су изазвали велику пажњу публике и страних учесника и издавача. Тако, одмах после портрета у Рамали, шест арапских издавача из исто толико земаља затражило је сагласност Василевског да му објаве изборе из поезије или неке посебне књиге.
Портрете Василевског су објавили и часописи „Песничка ноћ у Велестову, „Бранувања” (Таласања) и „Браничево” из Пожаревца.

Leave a Reply

Your email address will not be published.