НАШ ИНТЕРВЈУ: ЕРНСТ БОДЕ, ИВРШНИ ДИРЕКТОР „МЕСЕР ТЕХНОГАСА“

1 min read

Иза нас је трновит пут, али знаци напретка су ту

Messer Tehnogas, као део Messer Group od 1997. године, водећа је компанија за производњу и промет индустријских, медицинских и специјалних гасова и пратеће опреме, као и опреме за сечење и заваривање, на територијама Србије и Црне Горе, са производним погонима и пунионицама у Београду, Смедереву, Бору, Панчеву, Нишу, Краљеву, Новом Саду и Оџацима у Србији, Петровцу у Црној Гори, и више од 70 продајних центара широм земље. О пословању у Смедереву, плановима и тренутној позицији на тржишту, за ово издање Наших новина говори Ернст Боде, извршни директор Месер Техногаса.

 

Пре скоро 12 година, у Смедереву је отворена нова фабрика компаније „Месер“. У том тренутку са уложених 40 милиона евра, била је то највећа инвестиција у Србији. Годинама касније, поставља се питање – да ли се исплатило то улагање, односно да ли је руководство компаније задовољно пословањем у Смедереву и одабиром баш тог града?

Била је то велика инвестиција, али нисмо очекивали тако трновит пут. Када су Американци доспели у финансијске проблеме, а потом и отишли, пут не само да је постао трновит, него се могло говорити и о ивици банкрота. Хвала Богу фабрика је спасена доласком озбиљног партнера, кинеског гиганта, ХБИС Групе.  Надам се да ће наставити да послују успешно и да ће имати добар третман, како од Општине тако и од Владе. Не сме се подценити значај који ова компанија има, не само за Смедерево и Централну Србију, већ и за целу земљу. 

Како би, укратко, могли да опишемо развој фабрике Месер Техногас у Смедереву, које су то биле етапе, кључни тренуци, шта су били проблеми…

Прва инвестиција од 44 милиона евра је реализована 2005. и 2006. године. Сада, уз поузданог партнера као што је ХБИС Група, имамо нови круг инвестиција где поново улажемо у нове и модерне машине. Иако у Смедереву заиста нисмо имали већих проблема, као, на пример, у другим местима, ипак смо чекали јако дуго на употребну дозволу.

Како у овом тренутку послује „Месер“, који су тренутни капацитети, а ко су највећи купци?

Тренутно користимо око 90 посто капацитета и трудимо се да проширимо производни програм. Најбитнији купци су, свакако, ХБИС Група, РТБ Бор, ХИП Петрохемија, Рафинерија Панчево. Профит је стабилан.

Има ли планова за проширење пословања, нове инвестиције, и ако има, када се то може очекивати?

Желимо да инвестирамо, али и даље није лако инвестирати у Србији. Још увек постоје ограничења, као што су проблеми са конверзијом и власништвом земљишта, компликоване процедуре и судови који су доста спори… Волели бисмо да инвестирамо, имамо идеје, средства и јако смо мотивисани и верујемо у Србију, али имамо проблеме са преобимним процедурама. Ипак, ствари иду на боље и мислим да је српској Влади јасно да је економски развој најважнији и одакле просперитет долази.

Колико ситуација на тржишту, као и чињеница да је реч о Србији, иде или не иде на руку компанији која се бави производњом гаса?

Тржиште је овде мало. На пример, тржиште за наше гасове је три пута веће у Мађарској. То је одлично, јер значи да постоји огроман потенцијал. Тај огроман потенцијал који постоји мора да се искористи.

Да ли су послодавци задовољни постојећом радном снагом јер знамо да је у фирмама које су власништво или сувласништво странаца, најчешћи проблем проналажење адекватне радне снаге?

Задовољни смо са радном снагом у Србији. Генерално, људи су мотивисани и страствени према послу. Ако говоримо о идеалним условима, понекад бих волео да видим да се људи више идентификују са компанијом, више ангажовања и енергичности, али, то није нешто што се односи само на Србију, исто то бих тражио и у Француској, Италији или Немачкој.

„Месер Техногас“ негује имиџ друштвено одговорне компаније, помаже заједници на више начина, шта бисте овом приликом издвојили и да ли су у плану још неке сличне акције, донаторства, спонзорства?

„Месер Техногас“ има дефинисан програм хуманитарне помоћи и средства резервисана за ту сврху. Главне активности овог програма су везане за стварање једнакости шанси за децу, помоћ и подршку старијим особама без дома, подршку за болнице и здравствени систем и за ближу сарадњу цркви. Сматрам да треба да постоји више пројеката који су озбиљно вођени од стране поштених организација.

Какав је даљи план, како краткорочни (шта је у плану за ову или наредне две, три године), а какав је план на дуже стазе када је реч о фабрици?

Желимо да улажемо и да се развијамо. Нама може бити добро само ако је и нашим купцима добро. А нашим купцима може бити добро само ако је и њиховим тржиштима и партнерима добро. То значи да зависимо од доброг и инспиративног економског окружења, па се надамо да ће ситуација наставити да се побољшава. Без сумње, знаци напретка су већ ту.

АНТРФИЛЕ

Производи Месер Техногаса се примењују у скоро свим гранама индустрије

Стручношћу и специфичним вештинама подстичемо развој и побољшање процеса у индустрији челика и метала, металургији, хемијској и петрохемијској индустрији, индустрији хране и пића, фармацеутској индустрији, аутомобилској индустрији, индустрији електронике, медицини, кућној нези, сечењу и заваривању, обради воде и екологији и научним истраживањима – поручују из ове компаније.

Leave a Reply

Your email address will not be published.