НАШ ИНТЕРВЈУ: ЈУГОСЛАВ ПАНТЕЛИЋ, ГОСТ- СЕЛЕКТОР ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТА

1 min read

Фестивал у Смедереву има невероватан потенцијал

Фестивал већ у другој години остварује реализацију и афирмацију као да је реч о вишедеценијском догађају! Хрвати су одушевљени концептом, градом и тврђавом, сличан одјек је и код осталих земаља у реиогну. Продуценти радо дају филмове за Дунав филм фест – каже Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке и гост селектор Дунав филм феста.

 

Након годину дана од како сте интензивно почели да се упознајете са Смедеревом, тврђавом и овдашњом публиком, какви су Вам утисци? Да ли смо оправдали очекивања?

 

Прошле године сам у Смедереву видео одличну публику, фантастичан амбијент малог града, тврђаву и град који су дисали за фестивал и који су били више него фантастични домаћини премијерног Дунав филм феста. Зато сам се радо одазвао да по други пут будем гост-селектор на фестивалу који промовише кинематографију 10 земаља кроз које протиче река Дунав, али који је за само годину дана успео да привуче велику пажњу филмске и шире, уметничке и културне јавности, читаве Европе. Данас, већ након само једне године постојања можемо да говоримо о угледном европском фестивалу. То је велики успех и велика сатисфакција за све нас, оргназиторе, али и вас, као домаћине.

Занимљиво је да уочавамо известан „кључ родне равноправности“, када је реч о редитељским остварењима. Да ли је то случајно или је неко и о томе водио рачуна?

Нисмо, наравно, водили посебно о томе рачуна, јер је основни кључ био квалитет остварења. Ето, погодило се да однос мушких и женских редитеља буде избалансирана, 4:4, али није ни то лоше, ако пажљивије анализириамо, у оном смислу да је све више  редитељки квалитетним радом, заслужило позив у званичну такмичарску  конкуренцију. Пре свих, истакао бих Нору Фингшајт, ауторку филма „Изван система“ који је на програму у петак, 23. августа. Али, требало би да се обрати пажња и на филм Џесике Хауснер, исте вечери, у ранијем термину од пола девет увече. Наравно, наша Ана Марија Роси је бриљантан аутор филма „Ајвар“ наше, српско-црногорске копродукције, док је четврта дама у званичној конкуренцији Дунав Филм Феста, Кристина Грозева у бугарско-грчкој копродукцији сјајног филма „Отац“.

Какве су, до сада биле реакције на фестивал у Смедереву и шта бисте од њих издвојили?

Свакодневно добијам позиве кинематографа и филмских стручњака, редитеља и глумаца из Хрвтаске, који се интересују где је то Смедерево, које има такав фантатсичан амбијент за  филмски фестивал. Наши пријатељи  из Хрватске, видели су слике са првог фестивала прошле године и буквално су одушевљени амбијентом малог града тврђаве, пристана на  Дунаву, Центра за културу и градског трга код дуда, где трају пројекције фестивалских филмова из званичног и пратећег програма. Атмосферу и потенцијал фестивала упоређују са Пулом и тамошњим амфитеатром. Кажу да је потенцијал смедеревске тврђаве још већи од Пуле. Овај фестивал заиста има велики потенцијал, јер почињу да га препознају сви значајни синеасти из свих десет земаља, кроз које протиче Дунав, али и остали  продуценти, редитељи и глумци из  Европе. Направили смо прави потез, погодили право у мету, јер је Европи недостајао један средњеевропски фестивал, права културна и уметничка тангента која покрива целу Европу, од Немачке до Црног мора.

Leave a Reply

Your email address will not be published.