Лаптопови и пројектори ускоро стижу

ЗАНИМЉИВ ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ОШ „БРАНИСЛАВ НУШИЋ“

У ОШ „Бранислав Нушић“ до половине септембра све учионице биће опремљене интерентом, лаптопом и видео пројекторима. Међутим, традиционална настава, оловком и свеском, уз писање и читање, и даље је основа образовања, поручују просветни радници.

„Нушићева“ је са великим задовољством и поносом због избора, ушла у пројекат дигиталних учионица који се спроводи у 500 школа у земљи, а који доноси  велике бонитете за децу, али и за наставнике.

Радови су у току и ускоро ће интернетом бити покривена цела школа, а све учионице ће бити спремне и опремљене за „дигиталну школу“ одосно за спровођење наставе на један сасвим нов начин – каже учитељица и члан Школског одбора, Бојана Карличић и напомиње: Најављено нам је од стране Министарства просвете да би до половине септембра требало да стигне сва потребна опрема, што значи да ће свака учионица имати лаптоп и пројектор за обављање наставе и предавања по светским и европским принципима дигиталне наставе.

Професори и наставници, као и учитељи, прошли су потребну обуку за рад, па је 18 учитељица као и наставника предметне наставе првог, другог, петог и шестог разреда спремно за овакав вид рада.

Наставници виших разреда, већ су пролазили овакве семинраске обуке и обучени су за рад  по принципима дигиталне наставе, која је у овој школи примењивана  преко паметних електронских табли, електронског денвика и предавања  у дигиталној форми, међу првима у Србији – додаје наша саговорница уз опаску да све ово ипак не представља крај уобичајене наставе:

Наравно, традиционална настава, уз помоћ  оловака, свески и ручног писања је незамењива, што показују и најновија светска искуства и истражвиања. Писменост не може да буде дигитална, она је пре свега, однос ученика према написаном и прочитаном истовремено, и наше школе  ће у том правцу натавити образовање нових генерација – каже за Наше новине, Бојана Карличић.

Нова је школска година и још понешто…

Бројне су новине које очекују ученике, од дигиталних учионица, до нових предмета, једносменске наставе у неким школама. Више од 800. 000 ученика вратило се почетком ове недље у клупе. Нови наставни план и програм очекује ученике другог и шестог разреда, као и ђаке друге године гимназије. Због новог програма за ученике другог и шестог разреда мењани су и уџбеници, те тако они ове године неће моћи да их наслеђују од старије браће или другова.

Новина у предстојећој школској години је и то што ће у 500 школа бити опремљено 10.000 дигиталних учионица, а то је пројекат на коме заједнички раде Министарство просвете и Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Целодневна настава биће уведена у 210 школа, као пилот пројекат. То значи да ће деца имати само преподневну смену, а да ће након часова имати разне друге активности. Ђаци ће током предстојеће школске године имати три школска распуста – зимски (подељен у два дела), пролећни и летњи. Такође, почетак школске године обележиле су најаве штрајка из Уније синдиката просветних радника Србије што значи да су у неким школама у којима су њихови чланови, часови били скраћени.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.