Kоначно решење саобраћајног хаоса иза „Робне куће“?

1 min read

ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ ВОЈВОДЕ ЂУШЕ

За месец и по дана требало би да буду завршени радови на потпуном уређењу потеза из Робне куће, у улици у којој већ неколико деценија постоји несагласје о томе чија је улица, возачка или пешачка! У плану је једносмерно организовање саобраћаја, од Карађорђеве према Кнез-Михаиловој, различита ширина коловоза и измештање паркинг места.

Град Смедерево као инвеститор и Министарство привреде као наручилац, увели су у посао извођача радова на реконструкцији Улице војводе Ђуше у Смедереву, конзорцијум који предводи „Арбаг” д.о.о. Аранђеловац, а остали чланови су „Манес” д.о.о. Топола, ДОО Коп градња Плочица – Ковине и ГП ЛН Градња д.о.о. Костолац. Увођење извођача у посао обављено је у присуству градоначелнице др Јасне Аврамовић, представника Града Смедерева као и инвеститора, представника Министарства привреде, као и именованих надзорних органа.

Радови на реконструкцији обухватају уређење улице Војводе Ђуше у целој дужини, као и тротоар Карађорђеве од раскрснице са Кнез Михаиловом.

Пројекат реконструкције израдило је у 2018. години Јавно преузеће ”Урбанизам Смедерево”, а почетком 2019. године Министарство привреде је у оквиру свог годишњег позива за учешће у пројекту ”Градимо заједно” одобрило средства за суфинансирање радова на реконструкцији.

Улица убудуће једносмерна, нови распоред такси стајалишта и тротоара

Како су Наше новине успеле да сазнају, реч је о пројекту у којем се ипак одустало од дефинитивног измештања саобраћаја из улице Војводе Ђуше, као што је то био план надлежних у некадашњој Дирекцији за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште. Према новом пројекту из прошле године, остављена је саобраћајна комуникација у срцу града, иза „Робне куће“, уз околност да ће ова улица, сада, постати једносмерна и то у смеру од Карађорђеве и садашње такси станице према Кнез Михаиловој.

Новина је и локација постојеће такси станице. Мишљење градских урбаниста је да би овде требало да остане такси стајалиште, због потреба грађана и нових саобраћајних комуниколошких навика, али уз измену локације. Такси возила убудуће би требало да буду паркирана преко пута садашње локације, на месту где се сада налази обележени паркинг ЈКП Паркинг сервис.

Такође, ова улица ће бити модерни тип, такозваних интегрисаних градских намена, које подразумевају истовремену саобраћајну и пешачку функцију. За ову врсту улица, предвиђено је поплочавање такозваним вибропресованим плочама, које се већ користе на другим плочницима и тротоарима у Смедереву.

Ширина коловоза пратиће профил саобраћајнице

Ширина коловоза неће бити универзална, већ ће пратити садашњи профил ове саобраћајнице, која се од некадашње намене и локације Робног магазина, преко чувене Робне куће и, посебно залеђа, развијала и мењала неколико пута у последњих седам деценија. Тако ће, према пројекту из прошле године, у најширем делу поплочани коловоз бити широк пет, а у најужем делу, оном иза робне куће, три и по метра.

Реконстсрукцијом улице Војводе Ђуше, коначно ће бити уређена саобраћајно-пешачка зона, иза робне куће, у којој су проблем имали и возачи, али и пешаци. Такође, биће урбанистички и, посебно, естетски заштићено старо занатско језгро града, које је заузимало значајно место у сентименталном лексикону Смедереваца, али и бројних гостију и посетилаца нашег града.

Према Уговору о извођењу радова на реконструкцији, који је закључен између Града Смедерева, Министарства привреде и извођача радова, рок за завршетак посла је 45 дана.

Мора ли свака реконструкција да значи и сечу дрвећа?

Свако ће се у Смедереву сложити да су радови попут ових добродошли и да је одлично што ће напокон у овај део града, у коме су свакодневно на делу бројни проблеми и за возаче и за пешаке, бити уведен ред. Питање које се пак међу Смедеревцима сада поставља јесте мора ли, баш свака реконструкција нужно да значи и сечу стабала која су у Смедереву, по правилу, стара више деценија? Јер, управо то је оно што гледамо од почетка новог миленијума, свака обнова значила је и уништење дрвећа. И заиста, призор места на којима су до јуче била стабла, а данас остали само пањеви, у најмању руку је тужан и никога не оставља равнодушним. Да не говоримо о томе што је управо центар најзагађенији део Смедерева и што је наш град, на жалост, пошумљен на површини премалој и за места која немају индустрију, а камоли за средину са неколико великих загађивача. Образложења надлежних у оваквим ситуацијама увек се односе на то да постоје врсте дрвећа којима јесте и оне којима није место у граду?! Јер је њихово корење снажно и неукротиво па неретко причињавају штету и праве проблеме тако што подижу асфалт или тротоар… Да други начин ипак постоји знају сви који и сами у свом дворишту имају понеко стабло, знају и људи у неким другим, не тако далеким градовима Европе, где се овакве ствари сигурно не раде. Али, док таква пракса заживи и код нас, питање је хоће ли уопште више и бити и (старог) дрвећа на коме би могла да се примени…

Leave a Reply

Your email address will not be published.