У случају повреда потребна је брза, али мирна реакција

1 min read

ПРЕДСТАВНИЦИ ЦРВЕНОГ КРСТА СМЕДЕРЕВО ГОСТИ КОМПАНИЈЕ ПКЦ
Сусрет је одржан у оквиру “Недеље изузетности” у четвртак, 12. септембра. Иначе, Црвени крст и ова компанија од раније имају добру сарадњу пре свега када је реч о обуци из пружања прве помоћи.
Присутне су поздравили Бојана Петровић испред Одељења за безбедност и заштиту на раду и Ђорђе Жиропађа, менаџер људских ресурса.
“ПКЦ је компанија која на прво место ставља безбедност и здравље запослених као и заштиту животне средине. У оквиру “Недеље изузетности” желимо да промовишемо изузетност у свим сферама. Чинимо све да спречимо било какве повреде, али када се оне десе потребно је да реагујемо на време и на прави начин како би последице биле што мање”, рекао је Ђорђе Жиропађа.


Драган Станић, члан Градског већа задужен за социјалну политику поздравио је присутне у име Градске управе и рекао да је Црвени крст једина хуманитарна организација која ради у свим условима. Додао је да су у Црвеном крсту Смедерево врло искусни професионалци са разноврсном лепезом послова и сматра да ПКЦ са овом организацијом може да сарађује у многим областима. Честитајући “Недељу изузетности”, пожелео им је да сваке године имају што мање повреда. “Трудите се и учите раднике да до повреда не дође, али када до тога дође делујте смирено и одговорно”, рекао је Драган Станић.
Живослава Лазић, председница Црвеног крста Смедерево пожелела је Компанији ПКЦ пуно успеха у наредном периоду и подсетила да је тајна сваког успеха у томе да у свему што радимо ставимо знање, способност и душу и ако је све ту заједно, резултати су успешни. “Све оно што поседујемо као добро и позитивно, чини радост и успех”, рекла је Живослава Лазић.
Бојана Петровић је истакла да су највећи ризици од повреда у овој компанији руке, прсти, повреде близу ока и лица, а неретко се дешавају и ситуације малаксалости, колапса, вртоглавости.
Доктори Анђелка Арсенијевић и Мирко Јокић, у сарадњи са волонтерима Црвеног крста Смедерево и запосленима, демонстрирали су санирање најчешћих повреда у овој компанији.
Др Мирко Јокић рекао је да прву помоћ пружамо у оквиру својих знања и могућности са циљем да се спречи даље погоршање здравља или да се спасе некоме живот, а Др Анђелка Арсенијевић сматра да ова компанија са великим бројем радника треба да има аутоматски спољашњи дефибрилатор ради реаговања у ситуацијама срчаног застоја. Додала је да би овакви дефибрилатори требало да буду на јавним местима и у селима где хитна помоћ не може да дође брзо. Она је рекла да има успешну сарадњу са Црвеним крстом Смедерево и секретаром Томиславом Живановићем.
“Сарађујемо више од 20 година, обишли смо скоро све школе и сваке године имамо обуку деце и такмичења из прве помоћи”, рекла је др Анђелка Арсенијевић.
Припреме за трибину у завршној фази
Припреме за трибину Црвеног крста Смедерево поводом 10 година Електронског билтена Црвеног крста Смедерево су у завршној фази. Трибина ће бити одржана у четвртак, 26. септембра у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево.
Како се очекује, осим руководства овдашње организације, догађају ће присуствовати Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије и Бранимир Кнежевић, стручни сарадник Црвеног крста Србије, др Весна Опавскy са Универзитета у Подгорици и Невенка Богдановић, секретар Црвеног крста Крагујевац. Том приликом биће уручено пригодно признање Црвеног крста Смедерево новинару Драгану Павловићу за дугогодишњи допринос у информисању о активностима ове хуманитарне организације. У музичком делу наступиће Милан Лазић, магистар музике на хармоници и Милош Пржић, мастер италијанског језика на фрули.
Први број Електронског билтена Црвеног крста Смедерево за август 2009. године објављен је почетком септембра исте године. Билтен излази једном месечно на ћирилици и латиници и шаље се пријатељима и сарадницима Црвеног крста Смедерево као и донаторима, а садржи информације из Црвеног крста Смедерево, Црвеног крста Србије и локалних организација Црвеног крста широм Републике Србије као и информације из области социјалне и здравствене заштите. Билтен, који је некомерцијалног карактера, излази у континуитету без иједног месеца прекида у протеклих 10 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published.