Новца има још, незапослени, јавите се!

УГОВОРЕ ДОБИЛО 84 НЕЗАПОСЛЕНИХ

Крајем прошле недеље у Пленумској сали Градске управе организован је свечани пријем поводом уручења уговора за запошљавање незапослених лица
На овом свечаном пријему уручен је први део уговора по конкурсима за самозапошљавање и новозапошљавање. Уговоре су добиле 84 особе. Од тога је уговоре за самозапошљавање добила 41 особа, док је уговоре за новозапошљавање лица из категорије теже запошљивих добило 37 послодаваца који ће упослити 43 лица.
Уговоре је уручила градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић са представницима Националне службе за запошљавање у Смедереву.


„Више година уназад заиста на овај начин желимо да иницирамо и да помогнемо граду запошљавањем, а и самозапошљавањем. Врло нам је битно да се број незапослених на Националној служби смањи, врло нам је битно да млади људи покрену свој бизнис јер је много лепо кад човек сам ради и сам зарађује, а ми смо ту да им увек помогнемо. С тога смо ове године одвојили 15 милиона динара из буџета града Смедерева и нешто више од девет милиона је одвојила Национална служба за запошљавање. Има још простора и средстава тако да могу да се јаве људи заинтересовани за самозапошљавање, али и лица са инвалидитетом, зато што је нама врло битно да и из те групације људи што више младих нађе посао. Њима је и овако живот тежак, а ми на овај начин желимо да их упослимо и на тај начин створимо услове да они сами за себе привређују.
На задовољство свих који су данас добили новац, ја очекујем да ћемо у наредним годинама, с обзиром на то да је буџет све већи, повећавати средства, а надам се да ћемо и појединачне субвенције повећати. Врло је битно да се што више наших Смедереваца упосли и да покрене свој бизнис. Ту је и много младих људи који су креативни и својом креативношћу могу да створе себи услове за живот и рад“, рекла је градоначелница др Јасна Аврамовић након уручења ових уговора.


Уколико буду утрошена сва опредељена средства, на краћи или дужи рок, биће упослено око 150 незапослених лица. Нова директорка Филијале за Подунавски округ Националне службе за запошљавање Јасмина Беочанин каже да још увек има средстава на располагању за оне који желе да се прикључе програму Националне службе.
„Средства из буџета Републике Србије се сваке године увећавају за реализацију мера активне политике запошљавања. Како буџет Републике издваја већа средства, тако и градови и општине издвајају све већа средства за реализацију ових програма мојима ми утичемо на понуду и тражњу на тржишту рада. Такође, у реализацији овог споразума са градом Смедеревом још увек има простора, односно финанскијских средстава која могу да се утроше за све оне који желе да региструју своју сопствену делатност или запослене. Иначе, ове године било је издвојено укупно четири милијарде за финансирање програма и мера активне политике запошљавања и додатних 550 милиона за финансирање подршке особама са инвалидитетом. Филијала Смедерево је у овој години успела да укључи близу педесет нових послодаваца који било да никада нису користили програме и мере активне политике запошљавања, или у последње три године нису користили наше програме. Такође, до сада смо ове године укључили нешто више од 460 незапослених особа у финансијске програме, око 90 особа је укључено у програме образовања као што су преквалификације, обуке, стручне праксе, програме стицања практичних знања. Око 110 незапослених особа је укључено у програме јавних радова, више од 120 незапослених је укључено у програме субвенције за самозапошљавање, а нешто више од тога, око 130, укључено је у програме субвенција за отварање нових радних места.
На основу овога могу да закључим да смо сада почетком септембра изузетно задовољни оним што смо постигли и да ћемо сасвим сигурно премашити наш план и квоте које су предвиђене за ову годину.“

Град Смедерево је за мере политике запошљавања из локалног буџета определио 15.000.000,00 динара, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је на основу Локалног акционог плана за 2019. годину, одобрило додатних 9.818.181,82 динара, што укупно износи 24.818.181,82 динара.

До сада су закључени Уговори по Јавном позиву за јавне радове за 26 лица и њихова реализација је почела. За ову меру, која се не субвенционише од стране Републике, град Смедерево је определио средства из буџета у износу од 3.000.000,00 динара.

Leave a Reply

Your email address will not be published.