Смедерево је на тренутак добило Победника

1 min read

"Pobednik" stigao u Smederevo u atelje vajara Zorana Kuzmanovica na sanaciju Smederevo 1010 2019 Snimio Ненад Живановић

САДА ЈЕ СВЕ У КУЗМАНОВИЋЕВИМ РУКАМА:

Са Калемегдана где је протеклих девет деценија био смибол престнице, Победник је крајем прошле седмице стигао у вајарску радионицу Зорана Кузмановића који има задатак да му удахне нов живот. 

Припреме за скидање четири метра и 25 центиметара високог споменика трајале су током читаве прошле седмице, уз велику пажњу јавности. Скеле високе скоро 20 метара постављене недељу дана пре него што ће статуа кренути пут Смедерева, а на терену је било више од 50 запослених који су имали најразличитија задужења.

Детаљним 3Д скенирањем откривено је да на споменику постоји тачно 30 рупа од гелера, углавном насталих током Другог светског рата. Највише их је, чак 13, на предњој страни.

Имаћемо неколико корака у рестаурацији, најважније је сагледавање оштећења, направићемо анализу неколико позиција саме скулптуре. Чека нас тражење најбољег решења за решавање унутрашње конструкције која треба да реши статику самог споменика, јер је то нешто најважније. Имали смо ситуацију да је споменик, по мојој оцени, био доста лоше везан. Ушли смо камерама у унутрашњост и установили да је био везан са две сајле, које су пролазиле кроз ноге и савијале се у трупу. Видели смо да су сајле биле покидане, иструлиле, тај начин је био веома лоше решење. Сада је на нашем тиму да нађемо боље и дуготрајно решење за безбедност самог споменика. Он је на таквом месту да је изложен јаким утицајима ветра и ударима кошаве, има солидну силуету и настојаћемо да све то узмемо у обзир – каже вајар Зоран Кузмановић.

На констатацију да се у јавности говорило о томе да боја споменика неће бити иста, Кузмановић објашњава да када је у питању тај сегмент, постоји неколико правила: Основно је да патина после рестаурације треба да изгледа најприближније природној, тренутна коју будемо ставили ће трајати неко време, а после тога природа преузима процес патинирања.

Укупна висина споменика на Београдској тврђави је 17,25 метара. Бронзана фигура је висока 4,25 метра, камени кружни стуб са бетонским језгром и каменим капителом 8,65м и квадратни постамент висине 4,35 метара – дакле, неће то бити ни мало лак посао али, истини за вољу имајући на уму његова досадашња остварења, ако је ико то могао, онда је то Кузман.

Некако смо се одлучили за Кузмановића зато што сви кажу да је он најбољи вајар у области бронзе. Пројекат који је урадио Завод за заштиту споменика културе је један свеобухватан, подразумева три етапе. Прва је рестаурација постамента, затим стуба и на крају фигуре. Како су радови почели другог септембра, урадили смо један део посла односно статичку стабилност темељних делова, а затим је уследио овај други део, скидање бронзане скулптуре и превоз до Смедерева. Нарадена три месеца Кузмановић ће се озбиљно бавити поправком свих оштећених делова на скулптури наког чега ће бити враћен на београдску тврђаву да наредних 90 година живи. Судећи по ономе што смо видели приликом одвајања скулптуре од постамента, ово је био последњи тренутак да се нешто учини, казала је Оливера Вучковић, директор Завода напомињући да је Клемгедан необичан без Победника који ће сигурно недостајати Београђанима, али само на кратко јер би до Дана државности поново требало да заузме своје место и то – у много бољем стању него што је био до сада.

Операција скидања споменика изведена је уз употребу специјалне ауто-дизалице, уз претходно везивање скулптуре системом гуртни, према пројекту који је урадио Грађевински факултет. Све то под будним оком Београђана који су Победника и испратили.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.