Народна кухиња поново Црвеном крсту

1 min read

НАКОН ГОДИНУ И ПО ДАНА

Након скоро годину дана од објављивања претходног и годину и по дана након што је та услуга по први пут поверена приватној фирми, припрема, дистрибуција и расподела бесплатних оброка у оквиру такозване народне кухиње, поново ће бити поверена Црвеном крсту Смедерево. Тендер предвиђа припрему хране за око 1000 социјално најугроженијих.

Велика се прашина пре извесног времена, дигла око читаве приче у вези са Народном кухињом, а како је у питању био готово јединствен случај, готово да нема медија у Србији који се није бавио том темом. Подсећамо – почетком 2018. године, након што су градске власти процениле да Црвени крст, када је о народној кухињи реч не ради добро и када је пре свега у питање доведен квалитет припремљених оброка, покренут је низ измена дотадашњих правила и захтева које су потом преточене и у потпуно другачији тендер за поверавање ове услуге. Између осталог, критеријуми су захтевали и одређене сертификате и стандарде за које се унапред знало да их Црвени крст нема јер му за обављање те услуге нису ни били потребни. У покушају да „изглади ситуацију“  у Смедереву је више пута боравила и Весна Миленовић, тадашњи генерални секретар Црвеног крста Србије. Све узалуд.  Преседан је учињен. Снабдевање оброком најугроженијих породица поверено је – кетеринг фирми.

То је, за градску хуманитарну организацију био велики ударац, како финансијски, тако и када је реч о обављању онога што је примарна сврха Црвеног крста јер, како је и тада поручивано, Народна кухиња је посебан социјални програм и не заснива се само на томе да некоме дате оброк и окренете леђа: Нас је та ситуација удаљила од оних за које радимо. Дистрибуција оброка уједно је прилика да са тим људима разговарате на лицу места, да чујете шта им је још потребно, да их упознате са другим облицима помоћи на које имају право…  Ми смо сада одвојени од социјале, а ти људи имају много разних проблема – објашњавао је пре извесног времена на годишњем заседању градске организације секретар Томислав Живановић.

Није била тајна и то је у више наврата истицано, да Црвени крст улаже велике напоре како би поново преузео народну кухињу, уздајући се у помоћ и разумевање од стране члана Градског већа Драгана Станића, али и новоименованог генералног секретара Љубомира Миладиновић који је, како незванично сазнајемо такође покушавао да, наводећи законске регулативе, објасни због чега се подразумева да је ово пре свега посао Црвеног крста и ничији више.

Такве услуге нигде нећете наћи на тендеру јер се просто тако нигде не ради. У читавој Србији програм народне кухиње реализује Црвени крст који уосталом и по закону јесте најважнији партнер државе и локалних самоуправа када је реч о социјалним питањима – поручивали су тада из смедеревског Црвеног крста.

Елем, током 2018. реализована су два тендера и оба поверена истој фирми. Црвени крст више није ни учествовао у јавним позивима јер није било сврхе. Скоро годину дана прошло је од претходног тендера на коме је пак опредељен пун износ, 30 милиона динара. Крајем септембра, на сајту града коначно се појавио нов тендер за припрему, дистрибуцију и расподелу бесплатних оброка али – поново измењен и то тако да су Црвеном крсту одшкринута врата за повратак у трку. Oтварање понуда било je 8. октобра, а рок да се одлучи пет дана касније. Судећи према одлуци о додели уговора, објављеној почетком ове седмице, била је то прилично динамична борба. Окончана је одлуком да се посао повери Црвеном крсту за износ од 14, 6 милиона динара, при чему ће 8 милиона бити обезбеђено из овогодишњег, а 9,6 милиона динара из буџета за наредну годину. Цена по оброку је 122 динара.

 

Достава по потреби и на кућну адресу

„Припрему, дистрибуцију и расподелу бесплатног оброка седам дана у недељи и то: издавање топлог оброка радним даном и суботом и сувог оброка који ће бити дељен суботом за недељу, вршиће Пружалац услуге.

Сваки корисник добија 1/2 литра куване хране и 1/2 векне хлеба типа 500, односно 750 (народни хлеб). Пружалац услуге дужан је да у конкурсној документацији достави јеловник за све дане у седмици, за градско подручје и подручја насељених места. Достава се мора вршити најмање на пет дистибутивних пунктова (један у граду и најмање четири пункта у насељеним местима). По налогу Центра, а по претходно поднетом захтеву и процене његове оправданости, достава оброка мора се извршити и на кућну адресу корисника ако је тежак инвалид, стара особа или лице привремено спречено да узима бесплатан оброк (операција или друга болест)“ – наводи се у конкурсној документацији.

 

Како је текло доношење одлуке…

Пристигле су две понуде. Очекивано. Проблем који је прво констатован јесте да MOVIE KITCHEN CATERING из Винче, који је ову услугу у Смедереву реализовао током годину и по дана, не испуњава део услова који се односе на пословне и техничке капацитете. Наиме, како је тај понуђач навео, располажу једним пунктом за поделу хране у граду, у улици Милоша Великог број 9, површине 56 метара квадратних. Испоставило се да тај простор нема адекватну површину јер је потребно да само просторија за конзумирање оброка буде најмање површине 50 метара квадратних и да се уз то морају обезбедити одвојене просторије за издавање оброка, пресвлачење особља, али понуђач тврди да може додатно проширити простор.  С друге стране, просторије у Гундулићевој које Црвени крст узима у закуп за потребе народне кухиње су потпуно у складу са прпозицијама и износе 88,5 квадрата. У међувремену MOVIE KITCHEN CATERING самоиницијативно доставља другу понуду, за објекат у Карађорђевој 60, са одвојеним просторијама. Али, комисија није могла са сигурношћу да утвди да једна од њих има 50 метара квадратних. На терен излази грађевински инспектор и констатује да је тај услов испуњен. Ипак, понуда се није могла сматрати важећом јер то ипак није простор који је понуђач пријавио током званичне тендерске процедуре која се не може накнадно мењати. И по уговору о закупу просторија, склопљеном свега три дана пре поновне контроле, било евидентно да та фирма додатно прилагођава услове јавног позива и то у периоду након јавног отварања понуда, због чега се понуда не може уважити. Отуда је понуда Црвеног крста Смедерево проглашена важећом и прихватљивом.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.