Одржана 24. “Златна свадба”

1 min read

ПРОСЛАВИЛО 11 ПАРОВА

Црвени крст Смедерево и ове године је приредио још једну свечаност окупивши парове који су у браку пола века. Сусрет је одржан прошле седмице, у просторијама Клуба Удружења пензионера Смедерево.

Догађају су присуствовали Драган Станић, члан Градског већа задужен за социјалну политику, представници организација Црвеног крста из Сомбора, Ниша, Пирота и Пожаревца, чланови Управног и Надзорног одбора Црвеног крста Смедерево, активисти, волонтери, медији, као и представници бројних хуманитарних организација.

Ова активност намењена је брачним паровима који су ове године навршили 50 година брака и традиционално се одржава у октобру – месецу бриге о старијима. Обраћајући се присутнима, Живослава Лазић, председница Црвеног крста Смедерево рекла је да су гости сватови и сведоци. “Сви заједно смо дошли да се радујемо и да покажемо велико поштовање према вама”, рекла је Живослава Лазић. Додала је да је за 50 година брака потребна љубав, која подразумева међусобно поштовање и поверење. Истакла је да је љубав нешто најчистије у души сваког човека према свему што волимо и што нам много значи – према родитељима, деци, Богу, Црвеном крсту, човеку у невољи и слично. “Када смо заљубљени имамо унутрашње осећање уживања”, рекла је она.

Драган Станић, члан Градског већа задужен за социјалну политику пожелео је брачним паровима да дочекају и “Дијамантску свадбу” за 75 година брака, а Вељко Игњатовић из Културно-уметничког друштва “Луњевац” говорио је пригодну здравицу. За 11 брачних парова обезбеђени су бидермајери и пригодни поклони.

“Златну свадбу” подржали су бројни донатори – Град Смедерево, штампарија “Њу прес”, Градска организација пензионера, Млекара “Златиборац” из Михајловца, “Жар манце” Смедерево, Печењара “Косовски божур”, Цвећара “Кана”, пекара “Стари град”, Подрум “Илић” из Водња, Бранка Тирнанић, “Слатка кућа”, фото радња “Пикасо”, Д.Д.О.Р. Нови Сад – Пословница Смедерево, “Дунав” осигурање Смедерево, винарије “Водњанка” и “Дионис2, актив жена Месне заједнице “Карађорђев дуд”, Мирослав Рашић и Снежана Николић, која се брине о деци без родитељског старања. Учеснике је забављао ансамбл “Обале” Милије Стојковића.

Сервис за подршку родитељства

Међу гостима који су присуствовали 24. “Златној свадби” била је и Биљана Клипа, секретар Црвеног крста Сомбор. Од ње смо сазнали да тамошња организацијаима дугу традицију, оснавана је 1901.године. Међу активностима је посебно интересантан Сервис за подршку родитељства, по коме се сомборски хуманитарци издвајају. Сервис је намењен запосленим родитељима двоје или више малолетне деце као и онима са старијим чланом домаћинства. Услуга се састоји у томе да им Црвени крст помаже у пеглању гардеробе, прању постељине, прању ћебади, сушењу… “Циљ овог сервиса јесте да омогућимо младим породицама да више времена проведу са својом децом, односно да све време које би утрошили на прање и пеглање да могу да проведу или са децом или са својим старијим родитељима”, каже Биљана Клипа. Црвени крст у Сомбору има око 170 активних младих волонтера који своје активности и време проводе у Црвеном крсту углавном у области промоције здравих стилова живота, а веома много раде са младима у основним и средњим школама. Самим тим, сарадња Црвеног крста Сомбор са основним и средњим школама је на изузетно високом нивоу.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.