Обнова наредне године

1 min read

СВЕ ИЗВЕСНИЈА РЕКОНСТРУКЦИЈА ГЛАВНОГ ГРАДСКОГ БЕДЕМА ТВРЂАВЕ

Актуелна археолошка истраживања улаза у смедеревску биће завршена наредне седмице. Следеће године, требало би да почне реконструкције главног бедема средствима ГИЗ-а од млиион и по евра. Након реконструкције, тврђава и главни улаз заблистаће старијм сјајем, а главни улаз, видећемо, у издању налик оригиналном по први пут након 5. јуна 1941.

Упоредни интервју је ретка, помало заборављена, али понекад нужна новинарска форма, Посебно онда, када важност теме то захтева. Реконструкција улаза у тврђаву и археолошка ископавања на потезу главне капије и срушених кула варошког бедема, изисикивала је разговор са онима који тај посао, сада, спроводе и о тврђави бирну вишезначно, кроз историјски, културолошки и туристчики ракурс. Дејан Радовановић, директор Регионалног Завода за заштиту споменика културе и Горан Јовшић, ВД Директора ЈП Смедеревска тврђава, сада су главни „кривци“ за раскоповање и затварање главног улаза, а сутра ће бити телали добрих вести о коначном почетку реконструкције градског бедема и главног улаза у тврђаву, након чега ћемо коначно видети оно у шта су средином 15. века гледали Деспот Ђурађ Бранковић и деспотица Јерина, када су им неимари из Грчке окончали подизање једног од највећих споменика културе који с правом заслужује предзнак светске баштине.

Ми се трудимо да што пре завршимо тај посао. Реч је о археолошким ископавањима, на улазу у тврђаву, код такозваног варошког бедема, и тог бедема, изнад главне капије. Ми, зиста већ дуго не знамо како је изгледао тај улаз и само једна слика, из даљине, нам говори о томе, а постоје и неки цртежи и реконструкције главног улаза.

Смедеревце је узнемирила информација, која се као лавина пренела и закотрљла преко  тих, такозваних медија на интернету, где су се, без знања и вештина, преносиле, углавном, сензационалистичке тврдње о бомби која је пронађена у темељима прве куле до главног улаза у капију.

А, шта би друго могло да буде пронађено на улазу у тврђаву и у темељима две куле, које су примиле најјачи удар током „Петојунске трагедије“ и које су срушене до темеља? – наглашава Дејан Радовановић и додаје:  Ту је пронађена неексплодирана бомба из Другог  светског рата, која је захваљујући Одељењу за деминирање уклоњена и однета већ следећег дана након проналажења. Ми имамо детекторе метала, тако да стално детектујемо и проналазимо много металних предмета. Тамо је много затрпаног метала, након насипања кратера који је настао након петојуснке експлозије, а које је обављено  педесетих година прошлог века. Тај кратер је према писаним сведочењима из времена насипања, био широк више од 50 и дубок око 10 метара! Ту је пре насипања било велико језеро од подземних вода и за време високог водостаја  Дунава. Надамо се да ћемо у наредних десет дана завршити те радове и да ћемо омогућити у једном делу да се пролази  кроз главни улаз, док ће други део и даље остати затворен.

Радови 2020. и 2021.

Процес  реконструкције главног улаза и градског бедема смедеревске тврђаве, требало би да представља наставак радова на реконструкцији целог древног здања, започетог  обновом Језавског зида, који сада изгледа величанствено и привлачи велику пажњу гостију.

Ми жељно ишчекујемо реконстсрукцију главног бедема, јер ће он означити прекретницу у  поимању историјске, културне и туристичке вредности најлепше и највеће тврђаве у Европи, о којој се са бригом и задовољством старамо, каже за „Наше новине“, Горан Јовшић, ВД директора ЈП Смедеревска тврђава. Молимо наше суграђане за још мало стрпљења, јер је већ минулог викенда отворен мали, импровизовани пролаз за посетиоце, а ми ћемо у наредних седам дана моћи да говоримо и о потпуном отварању тог пролаза, до почетка радова на реконструкцији тврђаве. Оно што је извесно, тешке машине и камиони, као и путничка возила више неће моћи да улазе у смедеревску тврђаву, осим службених и противпожарних возила. Ми, морамо да мењамо визуру тврђаве, која ће бити потпуно измењена када се завшри градски бедем и када ћемо готово целу тврђаву моћи да пређемо шетњом по кулама, као што сада можемо у Малом граду. Ми смо сматрали потпуно нормалним да имамо „рупу од 50 метара“ у зиду тврђаве, али сада ћемо кроз процес реконструкције главног бедема према граду, коначно да стекнемо праву слику и увид како је он изгледао, што ће у визуелном смислу представљати  значајно одступање од вишеденијске визуре свих Смедереваца, који не памте изглед улаза у Ђурђев град од пре 5. јуна 1941. године, поручује Јовшић.

Колики су и какви изгледи да се наредне године почне са реконструкцијом главног бедема и колико ће то да кошта, како то Срби воле да питају, када је реч о инвестицијама било које врсте, па и у обнову највреднијег културног блага целе Србије и региона.

Надамо се да ће бити остварене све претпоставке, обећања и уверавања која добијамо из Београда и од ГИЗ-а, да ће бити испуњен план који све радове и пројекат смештају у период од 2018. до 2022. Ово је друга припремна година за планове и остале процедуре, а 2020. и 2021. ће бити обављани конкретни радови. Наш пројекат је високо оцењен и ми смо у најужем избору оних пројеката који су узети у разматрање. Шансе да добијемо  средства су, хајде да кажемо велике, можда и преко 90 одсто и ми смо, само опрезни, али не и песимисти. Радимо полако, припремили смо све што је потребно и чекамо добре вести наредне године из ГИЗ-а и Београда – каже Дејан Радовановић.

Ово је генерацијски посао у овом граду, који чак ни стара Југославија и Тито нису смели да загризу и да га отпочну, из не знам којих разлога, али је то тако. Ово кажем да бих представио значај реконструкције главног бедема и улаза у тврђаву као најважнији, генерацијски посао нас, који сада бринемо о Смедереву и ја се надам да ћемо имати довољно снаге и енергије, али и среће да га спроведемо до краја. Молимо све за разумевање и стрпљење, јер ће, када све буде оконачно, Смедеревци имати потпуно обновљену тврђаву, која ће бити једна од најлепших у Европи и свету. Нека знају Смедеревци, тврђава ће увек бити отворена и бесплатна за све Смедеревце, она ће заувзек остати у Великом граду, у функцији великог парковског простора и површине. Једино се улаз у Мали град од 1996. године, одлуком  градског парламента, наплаћује. Велики град ће занавек остати најлепше шеталилште, трим стаза и парк за шетње и џогинг за све Смедеревце, али и наше госте! – рекао је ВД директора ЈП Смедеревска тврђава.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.