СМЕДЕРЕВО У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

1 min read

Призивамо се памети…

Од проглашења ванредног стања, како је недеља одмицала, а у складу са оним што се дешавало у реалности, мењала су се правила понашања становништва, док је растао списак забрана уведених, како је небројено пута истакнуто само са једним циљем – за опште добро и обуздавање вируса који хара Европом…

У Смедереву су се током протекле седмице, низале препоруке и одлуке и на жалост слике из свакодневног живота које су сведочиле о томе да ни наши суграђани, бар не у прво време, нису озбиљно схватили ситуацију. Како је време одмицало, а држава и локална самоуправа пооштравали мере, на улицама је полако из дана у дан бивало све мање људи. У тренутку припреме овог броја за штампу актуелне су биле мере забране: окупљања више од пет особа, рада кафића, барова ресторана, посластичарница, ћевабџиница, кладиноница.

Значајно је редуковано и радно време различитих продавница и радњи, а све у складу са прописаном забраном кретања од 17 до 5 сати. Од минулог викенда није дозвољен ни боравак у парковима и јавним просторима за рекреацију, а таква мера ни мало не чуди уколико се сетимо да су неки, у сред ванредног стања и пандемије лепо време и поред свих апела да се остане код куће, искористили да град претворе у излетиште?!

Већина јавних служби и предузећа потпуно је обуставила рад са странкама, и генерално, важи препорука да се избегне било какав ризик преношења вируса и сваки контакт који није неопходан и да сви колико год је то могуће пословне обавезе обављају од куће. Укинут је међуградски као и градски јавни превоз, осим у случајевима када је то нужно за одржавање процеса производње, за шта пак важе посебни протоколи.

Око Смедерева се „сужава обруч“, Београд, као једно од највећих жаришта је близу, стигле су и потврде да је корона стигла до Пожаревца и Велике Плане, а самим тим оправдано расте и нервоза у Смедереву…  Према свему што имамо прилике да чујемо о искуствима оних који ову епидемију такође пролазе, корона је готово неминовност, али је добро што за сада све више грађана озбиљно схвата препоруке и што ће, евентуалне, прве вести о зараженима ипак дочекати знатно спремнији него што су то били пре свега недељу дана. 

На њиву – с дозволом

Министарство пољопривреде позвало је пољопривреднике, који имају неодложне послове на њивама током полицијског часа, да поднесу захтев да им се одобри кретање у том периоду. Према новим прописима, у случају примене неопходних агротехничких мера, а посебно ради заштите засада од мраза, током периода забране кретања, од 17 часова до 5 сати, сваки пољопривредни произвођач, односно власник или корисник засада или друге пољопривредне површине, дужан је да поднесе захтев за одобрење кретања, наводи надлежно министарство. Захтев се подноси Управи за заштиту биља на имејл agromere@registar-uzb.rs. У пријави је потребно навести име и презиме, број личне карте и адресу, број пољопривредног газдинства и локацију време и дан када ће се спроводити агротехничке мере. Дозвола кретања ће важити само за наведени дан у периоду забране кретања.

Пијаце затворене, апотеке, пекаре и продавнице раде

Прошле недеље такође је наложено да се привремено обустави пијачна продаја, рад тржних центара, објеката за забаву, игру и игре на срећу, козметичких и фризерских салона. Од правила које се односи на угоситетљске објекте изузети се они који се баве припремом и доставом хране под условом да поштују мере заштите. Пекаре, апотеке и  малопродајни трговински објекти могу радити уз поштовање донетих Одлука града Смедерева  које се односе на ограничење радног времена и одлука Владе Републике Србије.

Центар за социјални рад на располагању телефоном и мејлом

Услед ванредне ситуације и редуковања уобичајеног начина рада, из смедеревског Центра за социјални рад обавештавају кориснике да ће се неопходне информације моћи да добију  путем редовних и дежурних телефона и путем мејла службама центра за социјални рад.

Мејл:
smederevo.csr@minrzs.gov.rs

centarzasocijalniradsmederevo@gmail.com

Телефон:
Питања и одговори радним даном од 7:00 до 15:00.
672-738, 672-739, 672-740,
672-741, 672-742, 672-450,

Након радног времена и викендом телефон:
065/84-20-875

Водовод ће достављати дезинфекциона средства

Једна од тема којима се бавио Градски штаб за ванредне ситуације било је и одржавање хигијене у улазима зграда. Првих дана извршена је дезинфекција у 250 улаза, као и појединих аутобуских стајалишта, а у наставку недеље радиће се на дефинфиковању преосталих 120 хаустора. Град ће купити 20 пумпи за потребе дезинфекције зграда и заштитна одела за оне који је буду спроводили. Директорка ЈКП Зеленило и гробља, Виолета Максимовић је обавестила стручно оперативни тим да се улице у граду редовно перу и да то предузеће поседује две велике и једну малу цистерну. Према речима директора Водовода, Срђана Стојковића, ово предузеће може да произведе до килограм натријум-хлорида па ће у те намене купити пет тона соли. Како се наводи у званичном обавештењу за јавност, ЈКП Водовод ће у сарадњи са председницима савета месних заједница и шефовима месних канцеларија дистрибуирати дезинфикационо средство за дезинфекцију дворишта.

Leave a Reply

Your email address will not be published.