Потребни су боља информисаност и додатне мере

1 min read

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ УЈЕДИЊЕНЕ ОПОЗИЦИЈЕ СМЕДЕРЕВА

Демократска странка, Народна странка, Заједно за Србију, Будимо Смедерево и Покрет слободних грађана, упутили су смедеревским медијима саопштење којим траже од надлежних да се јавност боље и правовремено обавештава о стању у Смедереву по питању броја оболелих као и свему што се свакодневно дешава, а у вези са епидемијом вируса корона.

У овим тешким тренуцима у кризној ситуацији, која је задесила читав свет, нашу драгу Србију али и наш вољени град, осећамо потребу да јавно упутимо апел и искажемо нашу забринутост за важна и горућа питања, а која се пре свега тичу нашег Смедерева.

Овим путем апелујемо на локалну власт у Смедереву да што пре схвати озбиљност настале ситуације и да, бар сада (а не само пред изборе), више пажње посвети својим грађанима. Захтевамо од челника и одговорних функционера да почну што пре, истинито да информишу суграђане о важним и горућим питањима. Наиме, представници Града Смедерева већ данима не обавештавају суграђане о броју заражених вирусом КОВИД-19, о броју тестираних, о важним променама и мерама које се прописују, као и сервисним информацијама. Информисаност грађана Смедерева у ванредној ситуацији се заснива искључиво на ентузијазму неколицине независних новинара, који савесно обављају свој посао, за који од Града нису плаћени, док плаћени медији који су финансирани огромним средствима грађана Смедерева, не раде ништа по том питању. Овакво неодговорно понашање челних људи, оставља велики простор за ширење неистина, спекулација и страха међу грађане, који у овом моменту никоме нису од користи.

Скрећемо пажњу на чињеницу да је хитно потребно организовати волонтерски градски центар, за помоћ старијим и болесним лицима у току ванредног стања. Апелујемо на одговорне у граду да посебну бригу посвете социјално угроженим суграђанима, који су због ванредног стања остали без посла, дневница тј без елементарних услова за економски опстанак.

Потребно је да што пре Град донесе сет економских мера, које ће применити након престанка ванредног стања, за опоравак привредних субјеката, који ће очигледно бити погођени тренутним стањем. Неопходно је што пре помоћи Црвеном крсту и њиховим волонтерима.

Такође, захтевамо да Град Смедерево уложи сав свој ауторитет како би заштитио 150 отпуштених радника из фирме ПКЦ. Сматрамо да је овакав чин отпуштања радника неодговоран, безобзиран и бахат у тренутку када ти људи не могу да нађу други посао, у тренутку ванредног стања. Обавеза Града мора да буде да издејствује преговоре са послодавцем како би се нашло конструктивно решење за те људе, од којих велики број има малу децу и тај посао им је једини извор прихода. Подсећамо да је Град Смедерево тој истој фирми дао огромне повластице за њихово пословање, из нашег заједничког буџета. Мислимо да је време да власт заштити те људе сада када им је помоћ потребна, а не само пред изборе у замену за сигуран глас.

Leave a Reply

Your email address will not be published.