Техничка школа и Метех донирали заштитну опрему медицинарима

1 min read

ЗА ОПШТУ БОЛНИЦУ СВЕТИ ЛУКА 80 ВИЗИРА

Идеја потекла од професора Техничке школе, Метех прихватио – резултат je  израда визира и стављање у функцију 3Д  штампача из Техничке школе. Град  поклања још један 3Д штампач Техничкој школи.

Примопредаја визира, према свим правилима понашања у време трајања ванредног стања, и под пуном заштитном опремом, али без визира, који су били у кутијама и који ће тек штитити главе здравствених радника обављена је испред хитне помоћи и улаза у респираторни центар, који се налази у згради дечијег диспанзера и који је повезан са АТД-ом у јединстсвену целину  у којој се врши тријажа и дијагностика потенцијалних оболелих од КОВИД 19.

У име запослених у Општој болници „Свети Лука“ у Смедереву, донацију је примио директор, Ненад Ђорђевић.

Ми имамо довољно заштитних средстава, али, наравно, оваква помоћ никад није наодмет и посебно је важно што је реч о донацији заштитних визира, који су најквалитенија и најпотпунија заштита за све медицинске раднике, јер штити и очи и дисајне органе, наравно, уз маску и руквице. Имао посебан протокол и правилник о томе ко ће ностити ове заштитне визире. Захвални смо и осталим друштвено одговорним организацијама који су донирали разне врсте помоћи за нашу болницу и здравствени систем уопште. На крају, највећа донација за све нас и највећа помоћ, ипак ће бити да грађани остану код куће и тиме помогну здравствеим радиницима у борби против корона вируса – нагласио је Ђорђевић.

Идеју о изради заштитних визира зачео је пре две седмице професор Аца Јовановић из Техничке школе, а руководство је прихватило ову идеју и убрзо је она ушла у реализацију.

Аца Јовановић је дошао на идеју да искористимо оно што смо већ имали на располгању у школи, 3Д штампач и материјале који су потребни, а које смо раније користили за спровођење практичне наставе. Убрзо смо почели да радимо и тако смо произвели првих 30 заштиних визира – каже помоћник директора Техничке школе, Дејан Вемић и додао: Затим смо се досетили, позвали смо у помоћ пријатеље из Метеха, који наравно имају и бољу технологију и више материјала и резултат је њихових 50 заштитних визира које смо данас зајендо донирали нашој болници.

У име Метеха, говорила је Милана Кукурековић, руководилац сектора за људске ресурсе: „Након иницијативе и позива наших пријатеља из Техничке школе, наша компанија се радо одазвала овој идеји, која је заиста добра и којом ћемо заштитити слузокожу очију, уста и носа наших здравствених радника.  У првом  циклусу израдили смо ових 50 заштитних визира, а у плану је и израда још 50, тридесет за облницу и 20 визира за здравствене раднике из Дома здравља у Смедереву“.

На донацији се захвалио и представник Скупштине Града Смедерева, Срђан Стефановић: Заиста леп гест руковоства Техничке школе и компаније Метех. Ја им се захваљујем и овом приликом желим да истакнем да је град  одлучио да предузимљивост и друштвено одговорну свест надлежних у Техничкој школи, награди куповином још једног 3Д штампача за потребе практичне наставе и ево, израде заштитних визира, у случајевима посебне потребе, какво је ово ванредно стање због корона вируса – рекао је Стефановић.

У суботу, када је ова донација обављена у Општој болници Свети Лука није било ни једног пацијента који је био позитиван на корона вирус. Било је неколико узорака, односно тестова за које се чекао резултат из Београда.

Метех није отпуштао раднике током ванредног стања

У компанији Метех, како каже Милана Кукурековић, није било отпуштања  запослених током ванредног стања: Ми смо друштвено одговорна компанија која схвата значај одржања производње, али и радних места у овим тешким временима. У нашој компанији није било отпуштања радника и ми ћемо наставити да радимо, са пуном свешћу о потреби заштите запослених на њиховим радним местима.

Leave a Reply

Your email address will not be published.