РАСТЕ БРОЈ… Смедерево: 35 заражених. др Ана Јовановић

Korisnici usluga Doma za stare koji imaju temperaturu prebacuju se u Bolnicu Smederevo 1104 2020 Snimio Ненад Живановић

Са порастом броја оболелих у Србији, ове седмице из дана у дан стижу вести о томе да и у Смедереву има све више евидентираних случајева заразе Ковидом 19. До припреме овог броја за штампу присуство вируса је потврђено код 35 особа од чега су 27 корисници и запослени у Дому за старе.

Како је реч о цифри закљуно са резуултатима од 9. априла, сасвим је реално очекивање да ће тај број бити још виши, поготово због чињенице да се догодило оно што је требало избегавати по сваку цену. Корона је ушла у смедеревски Дом за старе па Завод за јавно здравље Пожаревац скоро свакодневно добија потврде о новозабележеним  случајевима.

„У Подунавском и Браничевском округу до сада је укупно узето 478 узорака, а у Подунавском је тренутно број позитивних 60. Од тога су две особе са територије општина Велика Плана, 23 особе из Смедеревске Паланке, а 35 из Смедерева. У односу на претходни дан, у Смедереву имамо повећање, тачније, у још 24 случаја корисника и радника Дома за старе потврђено је да су заражени, па их је укупно 27 из те установе“ – каже за Наше новине др Ана Јовановић, директор Завода за јавно здравље Пожаревац.

Вест да је зараза стигла и до Дома у Смедереву најпре је објављена на националном тв сервису и то ни мање ни више већ од министра за рад, који је потом и сам отишао на лице места. У року од нешто више од два дана, четири штићеника су преминула, али је вирус, с обзиром на то да нису сви тестирани, потврђен код два. На питање шта се сада мења у тој општој епидемиолошкој слици у Смедереву које је прилично дуго одолевало, а сада се суочава са потенцијалним жариштем (посете су још пре увођења здравственог стања забрањене што оставља места претпоставци да је вирус донео неко од особља, ко се пак вероватно кретао и био у контакту у најмању руку бар са члановима своје породице и колегама), др Ана каже да је учињено све да се ситуација стави под контролу и да се избегне даље ширење вируса: „То не мора да значи никакву драматичну промену, једнина ствар је што је у питању осетљива популација, али предузете су све мере, урађена је дезинфекција, тестирани су сви и у једном моменту то ће морати да се заустави. Сад ћемо сачекати да стигну сви резултати, да видимо колико тачно од свих тих особа има позитивних, како када је реч о корисницима тако и о запосленима који су били у контакту са овим позитивним. Дакле, не постоји даља могућност да се то шири. Оболели (новообболела 24) су за сада и даље у Дому, а видећемо на основу алгоритама шта ће се даље ту дешавати, где ће бити мсештени. Наше препоруке остају исте и даље, чувајте се, чувајте себе, поштујте мере изолације то је једини начин. И наравно све оно што понављамо недељама уназад, перите руке, појачајте личну и хигијену простора, дезинфекцију, избегавајте све могуће контакте јер само тако чувате себе, своје ближње и пријатеље“. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.