Атлетска стаза у тврђави до августа

1 min read

ПОТПИСАН УГОВОР, ЧЕКА СЕ ИЗБОР ИЗВОЂАЧА РАДОВА:

Српски атлетски савез је са Градом Смедеревом потписао уговор о суфинансирању пројекта за реконструкцију атлетске стазе у тврђави. Реализација није ишла планираном динамиком, али се напокон приводи крају – поручено овом приликом.

Уговор су потписали градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић и генерални секретар САС-а, Слободан Бранковић. Како су се сложили, реч је о стази довољно великој да се ту организују међународна такмичења, у јединственом амбијенту.

„Хвала Атлетском савезу Србије и Министарству за спорт  и омладину, Слободану Бранковићу као главном актеру ове приче. Почела је 2012, Сергеј Бупка је долазио када смо ударили камен темељац, много година је прошло и коначно приводимо пројекат крају захваљујући упорности Савеза и Министарства“ – рекла је Аврамовићева подсетивши да је у првој фази град радове финансирао са три милиона, да је ове године опредљено пет, а да ће највећи део бити обезбеђен управо посредством Српског аткетског савеза.

„Ставаље тартана није крај, у плану је да ту буду сви пратећи објекти и гледалиште са монтажним трибинама. Надам се да ће је користити не само атлетичари већ и спортисти из осталих клубова који окупљају 12 000 Смедереваца, али и сви грђани и грађани. Атлетски клуб Смедерево је посебно успешан, а град га одређеном свотом сваке године помаже. Наша деца доносе медаље како на такмичењима у земљи тако и иностранству, имамо и Верицу Дисић, ветеранку која се истиче. Велику помоћ је пружио председник АК Смедерево, Дарко Савић, уложио је енергију, вољу, контакте и познанства. Наравно, хвала  и Савезу спортова Србије“ – додала је градоначелница Смедерева.

Слободан Бранковић је нагласио да је после дуже времена, идеја напокон успела и да је пут дотле био подужи:

„Али, зар има нешто лако? Лако је само код оних који знају да критикују. Многи су нас прозивали, мислим на Град Смедерево и Српски атлетски савез због овога, зашто није урађено… Ми никада нисмо имали лошу намеру, али је било увек неких других приоритета. Овим добијају сви грађани Смедерева, изградњом атлетске инфраструктуре јер то користе сви, реакреативци, ветерани, школска деца… Ово је улагање у здравље. Да би се ово све остварило, прошло је много времена, сада је расписана је јавна набавка, највећу пордшку је дало Министарство за омладину и спорт.  Када се буде знао извођач радова, наш Савез ће, уз пет милиона које је определио град додати још колико је потребно до укупне суме. У јулу би требало да започне изливање тартана и да до краја тог месеца или почетком августа све буде завршено. Биће то сертификована стаза за највеће атлетске догађаје. Пошто је реч о споменику културе ту не може да се гради, али ће током тих догађаја бити постављане трибине које ће се после скинути. Потребно је да се обезбеди тај објекат јер има оних који би ту желели да возе бицикле, моторе, да шетају у неадектавној обући, надам се да им то све неће бити дозвољено.“

Иначе, до сада је око 35 милиона утошено у постављање ове стазе, а према проценама биће потребно да Савез обезбеди још око 20 или 25 милиона уз новац из градског буџета.

Leave a Reply

Your email address will not be published.